İhracatta ‘Akdeniz meyve sineği’ engeli
Şebnem Harika
26 Temmuz 2018
Genel, Tarım
1,140 görenler
Turunçgil bahçelerinde her yıl mücadelesi yapılması gereken Akdeniz meyve sineği meyve ihracatında sorunlara yol açabiliyor.
Akdeniz meyve sineği, turunçgil meyvelerini kurtlandırmak suretiyle dökümlere ve meyve kalitesinin düşmesine neden olan ve aynı zamanda dış karantina zararlısı olduğundan meyve ihracatında da sorunlara yol açan bir tür sinek çeşidi.
Adana’da önemli zarara yol açan Akdeniz meyve sineğine karşı mücadele kapsamında 30 Temmuz – 2 Ağustos tarihlerinde turunçgil bahçelerinin ilaçlanması kararı alındı.
Adana Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Remziye Karabucak, yaptığı yazılı açıklamada, yıllık 4 milyon 770 bin ton olan Türkiye narenciye üretiminin 1 milyon 355 bin tonunun Adana genelinde gerçekleştirildiğini belirterek bunların yanı sıra kayısı, şeftali, nektarin, yenidünya, erik, ayva, armut, elma, incir, Trabzon hurması ve nar gibi meyvelerin üretiminin de gerçekleştiğini söyledi.
Bu sebeple Akdeniz meyve sineği zararlısının bu meyve bahçelerinde etkisi olduğunu vurgulayan Karabucak şunları söyledi:
“Tarım ve Orman Bakanlığı genelgesi doğrultusunda, özellikle Rusya Federasyonu’na ihracatı engelleyen Akdeniz meyve sineğiyle mücadele kapsamında ilimiz genelindeki narenciye bahçelerinde 16-20 Temmuz tarihleri arasında toplu ilaçlama yapılmıştı. Yine aynı genelge doğrultusunda 30 Temmuz ve 2 Ağustos tarihleri arasında kent genelindeki tüm narenciye bahçelerinde ikinci toplu kimyasal ilaçlama gerçekleştirilecek. Tüm üreticilerimiz bu konuda hassasiyet göstermelidir. Yöremiz ve ülkemizin ekonomik kayıplarının önlenmesi bakımından bu mücadele şekli önem taşıyor.”