Sivas şehir merkezinde yaklaşık 13 yıldır tespihçilik yapan Ömer Faruk Arslan, elinde bulundurduğu 60 takvim ve binlerce liralık kehribar tespihle dikkat çekiyor. Arslan, dönemin en iyi ustaları göre işlenen Osmanlı kehribarı kıymetli tespihi 5 bin liradan satıyor. Arslan’ın elinde yalnızca bir tane bulunan, birçok hastalığa iyi geldiği bilinen Osmanlı kehribarı tespihler günümüzde üretilmiyor. Kentte tespih doktoru olarak da bilinen Arslan, Türkiye ilk kez edinmek üzere dünyanın çeşitli ülkelerine tespih gönderiyor.
5 İLA 50 BİN LİRA ARASINDA SATILIYOR
Sivaslı tespihçi Ömer Faruk Arslan, tespih fiyatlarının 5 lira ile 50 bin lira aralarında değiştiğini belirterek, “Tespih dedin mi akla gelen aşktır. Aşk olmadan tespihin t’si olmaz. Tespihi görmeden fiyat biçmek şiddet. Ama ortalamasını söyleyeyim. 5 liradan başlar 50 bin liraya değin değişir fiyatlar. Koleksiyonluk, eski antika değeri içeren Osmanlı kehribarları dediğimiz özel ustalarımızın yaptığı el emeği göz nuru tespihler kat kat artar fiyatları” dedi.
BİRÇOK HASTALIĞA İYİ GELİYOR
Arslan, kehribarın birçok hastalığa iyi geldiğini belirterek, “Osmanlı kehribarının özelliği asıl çıkışı 1903’e dayanır. 1903 ile 1938 yılları aralarında bu tespih malzemesi tespih olarak yok de evlerde ama eşyalar olarak yapılmıştır. Kapı kulpu, radyo kabı, şemsiye sapı ve kapı tokmağı gibi malzemeler olarak üretilmiş. İkinci dünya savaşının sonlarına doğru bu fabrika yıkılmıştır. Bizim Anadolu’ya gelişi de bundan daha sonra başlamıştır. Malzeme tespih malzemesi olarak yok de aksesuarda kullanılırmış. Burada da kıymetli olduğu anlaşılınca tespihe çevrilmiştir. Bundan sonrada Almanya’da tespih malzemesi olarak üretilmiş. Elde elektriklenmeyi, stresi azalttığı, guatr hastalarına iyi geldiği söylenir. İçerisinde kullanılan damla parçacıklarının doğru. Sinirsel rahatlatma gibi özellikleri olduğu kanıtlanmıştır” diye konuştu.
BU TESPİHİN FİYATI 5 BİN LİRA
Arslan, Osmanlı kehribarı tespihlerden elinde bir tane olduğunu ve 5 bin liraya sattığını söyleyerek, “Faturalandırılmamış olduğundan dolayı değeri şudur diyemeyiz lakin biz eksper olarak bu işe gönül verenler olarak aşağı yukarı bedel biçeriz. Mesela bu elimdeki Osmanlı kehribarı vardır. Bu Osmanlı kehribar 1938 yıllardan sonradan yapılmış ve formülü bulunamamış. Elde kalan antika tespihler olduğundan nedeniyle ortalama değerinde 4-5 bin civarında. Türkiye’nin hemen her yerine gönderiyorum. Yurt dışına da gönderdiğimiz oldu. Almanya, Hollanda, Danimarka ve Kanada gibi ülkelere kargo yoluyla gönderdiğimiz tespihlerimiz var” şeklinde konuştu.
Kaynak: İHA