Anasayfa / Genel / ‘Sarı gelinlik’ giyen Adana’da 250 bin ton ayçiçeği rekoltesi bekleniyor

‘Sarı gelinlik’ giyen Adana’da 250 bin ton ayçiçeği rekoltesi bekleniyor

Ekonomik değeri yüksek bitki olmasından dolayı dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye‘de de tarımsal üretimde önemli yer tutan ayçiçeği, bereketli Çukurova topraklarında nisan-mayıs aylarında ekiliyor. Adana ve çevresinde yapraklarını açmasıyla tarlaları hemen hemen sarıya boyayarak “sarı gelinliği” hatırlatan ayçiçeğinde, 800 bin dekardan 250 bin tona yakın rekolte hedefleniyor.

“TÜRKİYE GEÇEN YIL REKOR KIRDI”

Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Içten, ayçiçeğinin Türkiye için fazla manâlı bir bitki olduğunu söyledi. Gündöndü ekim alanının, bahşedilen desteklerle her sene çoğalma gösterdiğini bildiren Doğru, “Türkiye’de takriben 6,5 milyon dekar civarında ayçiçeği ekiliyor. 1,8-2 milyon ton ürün alınıyor, oysa geçen sene bir rekor kırdı Türkiye. Günebakan üretiminde 2 milyon tonun üstüne çıktı. Adana’da da ekim alanlarımız günden güne artıyor. 2018’de yaklaşık 520 bin dekar civarında günebakan ekimi varken geçen sene bu sayı 844 bine çıktı. Çünkü bu buğday ve arpa ekilen bilhassa de kıraç ilçelerimizde ayçiçeği bir münavebe bitkisi olarak çiftçilerimiz arasında seçim edilmeye başladı.” diye konuştu.

'Sarı gelinlik' giyen Adana'da 250 bin ton ayçiçeği rekoltesi bekleniyor

“KATMA DEĞERINDE OLUŞTURAN BİR BİTKİ”

Içten, gündöndü gelirinin buğday ve arpaya kıyasla daha yüksek olduğunun altını çizerek, “Adana’da 2018 rekoltemiz 176 bin, 2019 ise 250 bin tonla Adana rekoruydu. Adana, geçen sene Türkiye’deki toplam üretimin yüzde 12,5’ini üretti.” ifadesini kullandı.

Türkiye’de birincil gündöndü hasadının kentte yapıldığını açıklayan Doğru, şöyle konuştu:

“Ayçiçeğinde fiyat ve piyasa Adana’da oluşmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın son 4 yıldır 40 kuruş ayçiçeğine fiyat fark desteği var. Geçen yılki rakamlarla da 30 lira toplam akaryakıt ve gübre desteği var. Çiftçimizin bu yıl da günebakan ekimlerinden memnun olacağını ümit ediyorum. İnşallah gündöndü konusunda hem verim ayrıca fiyat konusunda çiftçimiz hoşnutluk olur ve ekim alanlarımız artar. Yağ ve yem ham maddesi olan ayçiçeği önemli, idareli katma layik yaratici bir bitki. Ayçiçeğinin fazla ekildiği bölgelerde yem sanayisi de gelişiyor. Onun için ayçiçeği ekildiği bölgeye idareli olarak büyük katkılar götürüyor.”

'Sarı gelinlik' giyen Adana'da 250 bin ton ayçiçeği rekoltesi bekleniyor

“DEĞERLİ BİR YEM OLARAK KULLANILIYOR”

Seyhan Ziraaat Odası Idare Heyeti Üyesi Cahit İncefikir de ayçiçeğinin ülkede azami ekim alanı ve üretime sahip yağlı tohumlu bitkisi olduğu bilgisini vererek, “Bu yıl iyi bir rekolte bekliyoruz. Ayçiçeğinden yüzde 40-45 elde edilen küspe, yüzde 30-40 protein içermekte olup kıymetli bir yem olarak hayvan beslenmesinde de kullanılmaktadır. Ayrıca günebakan yağı sabun ve boya sanayinde değerlendirilmekte, sapları da yakacak olarak kullanılmaktadır” ifadesini kullandı.

'Sarı gelinlik' giyen Adana'da 250 bin ton ayçiçeği rekoltesi bekleniyor

Kaynak: AA

Hakkında

Diğer Haber

ÇİĞDEM FİLİMİ YOLA ÇIKTI

Dünya prömiyerini İspanya’da yapacak: Çiğdem filmi yola çıktı. Kars’ta çekilmişti, dünya prömiyerini İspanya’da yapacak: Çiğdem …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]