Anasayfa / Genel / Kekik üretiminde 40 bin ton, ihracatında 150 milyon dolar hedef belirlendi

Kekik üretiminde 40 bin ton, ihracatında 150 milyon dolar hedef belirlendi

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı, 1980’li yıllarda bin ton olan kekik ihracatının, günümüzde 18 bin ton seviyelerine ulaştığını, Türkiye‘deki üretimin dünyanın talebini karşılayamadığını, dünyanın talebini karşılayabilmek için kekik üretimimizi 40 bin tona çıkaracak bir proje hazırlığı içinde olduklarını dile getirdi.

Kekik üretiminde 40 bin ton, ihracatında 150 milyon dolar hedef belirlendi

“İHRACATIMIZI 150 MİLYON DOLAR SEVİYESİNE ÇIKARABİLİRİZ”

Ege İhracatçı Birliklerinde düzenlenen ve Türkiye’nin kekik ihracatının yüzde 92’sini gerçekleştiren Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği üyesi işyeri yetkililerinin katılımıyla yapılan Kekik ve Defne Sektörü Değerleme Toplantısında konuşan Yağcı, korona virüsü sürecinde tıbbi aromatik bitkilere olan talebin gitgide artarak arttığını anlattı. Yağcı, “Kekiğin önü açık. Koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye geneli ihracatımızda çoğu sektörümüzde düşüş yaşanırken, odun dışı orman ürünlerinde Türkiye geneli ocak-mayıs döneminde ihracat yüzde 9’luk artışla 62 milyon dolardan, 68 milyon dolara yükseldi. Odun dışı orman ürünleri ihracatında yaşadığımız en manâlı sorun üretim alanları ve miktarları kısıtlı olduğundan sürdürülebilir ve standart kalitede mahsul üretimi eksik kalıyor. Kayda Değer olan katma kıymetli ve markalı ihracat olabilmek. derhal Türk kekiğinin karşısındaki en büyük sorun hasat esnasında meydana gelen yabancı ot karışımı. Kekik hasadı sırasında tanıdık olmayan otların karışımını önlemek zorundayız. Ayrıca imal hacmini keza de mahsul kalitesini arttıracak projelerle kekik ihracatımızı rahatlıkla 150 milyon dolar seviyelerine çıkarabiliriz” diye konuştu.

Türkiye’nin kekik ihracatında dünya genelinde yüzde 80 pay aldığını; ama Yunanistan kekiğinin “Greek cut” ismiyle dünyada daha fazla bilindiğini açıklayan Yağcı, Türk kekiğini coğrafi işaret ile takdim etmek gerektiğinin altını çizdi.

Kekik üretiminde 40 bin ton, ihracatında 150 milyon dolar hedef belirlendi

“DEFNE İHRACATI 5 YILDA YÜZDE 50 ARTTI”

Türkiye’nin dünya genelinde lider olduğu bir diğer ürün olan defne yaprağında nitelikli defne yaprağı başvurusunda ciddi bir artış olduğu bilgisini veren Yağcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son 5 yılda defne yaprağı ihracatımızda yüzde 50 çoğalma oldu. Bu artışın aynı şekilde devam edeceğini öngörüyoruz; ancak burada manâlı nokta kaliteli üretimi temin etmek. Üretim miktarını artırırken kaliteyi düşürürsek Dünya’da defne ihracatındaki liderliğimizi kaybederiz. Defne fazla özel bir ürün, kıymetini bilmemiz ve kalitesini korumamız, değer ihraç etmemiz ve orman yangını olan bölgelerden defne yaprağı hasadı yapılmasının önüne geçmemiz gerekiyor.”

“SOSYAL MEDYADA TIBBİ AROMATİK BİTKİLER TANITILMALI”

Son yıllarda dünya genelinde bilhassa yüksek kazanç düzeyine sahip tüketicilerde dinç gıdaya yöneliş gözlemlendiğini sözlerine ekleyen Yağcı, “Ülkemizin çeşitlilik ve üretim potansiyeli olarak önemli avantajlara sahip olduğu tıbbi aromatik bitkilerin tüketimini arttırmak için ihracatçılarımıza sosyal ağ platformları ağırlıklı almak üzere interneti etkin bir şekilde kullanmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

Kekik üretiminde 40 bin ton, ihracatında 150 milyon dolar hedef belirlendi

Kaynak: İHA

Hakkında

Diğer Haber

Sodyum Metabisülfit ve Kullanım Alanları

Sodyum metabisülfit veya sodyum pirosülfit (IUPAC yazımı; Br. E. sodyum metabisülfit veya sodyum pirosülfit), Na2S2O5 …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]