Anasayfa / Genel / Mevsimlik işçide tazminat alabilir

Mevsimlik işçide tazminat alabilir

Türkiye’de yaz aylarında 3 milyonu aşkın kişi mevsimlik işçi olarak çalışıyor.Mevsimlik işçilerin çalışma hakları haberimizde…

Yaz aylarında birçok sektörde mevsimlik işçiler çalıştırılıyor.Bu sektörlerin başında  inşaat, turizm, tarım, orman geliyor.Geçen yıl yaz aylarında 3.2 milyon kişi mevsimlik işlerde çalıştı. Turizm sektöründeki canlanma nedeniyle bu sene mevsimlik işçi sayısının yaz aylarında daha da artması bekleniyor.

Mevsimlik işlerde işçi ile işveren arasında süreli sözleşme yapılabiliyor veya  iş sözleşmesi sezon sonunda askıya alınabiliyor. “Sezonluk sözleşme” yapıldığında, işçi sezonun sonunda işverenden ihbar tazminatı ve kıdem tazminatı alamıyor.

İş sözleşmesi sezon sonunda askıya alınıp ertesi yıl işçi yeniden işe başlatılırsa, ihbar ve kıdem tazminatı hakkı doğuyor. İşverenin peş peşe sezonluk sözleşme yapması halinde de tazminat hakkı ortaya çıkıyor. İşveren sezon sonunda iş sözleşmesini askıya aldığı ya da iki sezon üst üste 7 ay çalıştırdığı işçiyi yeni sezonda işe almazsa ihbar ve kıdem tazminatı ödemek zorunda.

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIYOR

4/a statüsündeki çalışanlara ödenen kıdem tazminatı, çalışılan her yıl için bir aylık brüt asgari ücret üzerinden hesaplanıyor. Mevsimlik işlerde işçinin çalışmadığı, sözleşmenin askıda olduğu dönemler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmıyor. On yıl süreyle yılda ortalama 7 ay aynı iş yerinde çalışan bir işçi, 70 ay (6 yıl 10 ay) çalışmış gibi kıdem tazminatı alabilir. Yeni sezonda işe başlatılmadığında bu işçiye ayrıca giydirilmiş ücreti üzerinden 8 haftalık ihbar tazminatı ödenmesi gerekir.
Mevsimlik işçi sezon dışında aynı işverene ait başka bir iş yerinde çalıştığı takdirde ise yılın tamamı kıdem tazminatı hesabına dahil edilir ve her bir yıl için 30 gün üzerinden kıdem tazminatı ödenir.

MEVSİMLİK İŞÇİLERİN ÜCRETLİ İZİN HAKKI YOK

İşçilerin, bir iş yerinde ücretli yıllık izin hakkı elde edebilmesi için bir yıl çalışması gerekiyor. Mevsimlik işçiler sezonluk çalıştıkları için ücretli izin hakkından yararlanamıyor. Yasa, “Niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanların” yıllık ücretli izin alamayacağını düzenliyor. Mevsimlik işlerin yürütüldüğü iş yerlerinde devamlı çalışan işçiler ise yıllık izin hakkından yararlanabiliyor.(Habertürk)

Hasatdergisi.com

 

Hakkında Şebnem Harika

Diğer Haber

Çiftçilere 1,4 milyar lira destek!

Bakan Yumaklı, sosyal medya hesabından tarımsal destekleme ödemelerine ilişkin paylaşımda bulundu. Üreticiyi destekleyerek, tarımın gücüne …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]