Anasayfa / Genel / Sığla ağacı modern tıbba kazandırılıyor

Sığla ağacı modern tıbba kazandırılıyor

MSKÜ Kimya Bölümü Akademisyeni Sığla Ağacını Modern Tıbba Kazandıracak.

Sığla ağacının reçinesi ve yapraklarının mide rahatsızlıklarına, unutkanlık ve çeşitli kanser türlerine karşı etkileri,  Muğla’da uygulanan proje kapsamında laboratuvar ortamında araştırılıyor.

Türkiye’nin güneybatı kesimlerinde ise yoğun olarak bulunan ve halk arasında çeşitli hastalıklara karşı kullanılan sığla ağacı  modern tıbba kazandırılması amaçlanıyor.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Fen Fakültesi Kimya Bölümü Organik Kimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Mehmet Emin Duru‘nun yürütücülüğünü yaptığı Reçine, Meyve ve Yapraklarının Biyoaktif Bileşiklerinin İzolasyonu ve Yapılarının Aydınlatılması başlıklı proje, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer görüldü. Sığla ağacının reçinesi ve yapraklarının mide rahatsızlıklarına, unutkanlık ve çeşitli kanser türlerine karşı etkileri laboratuvar ortamında araştırılmaya başlandı. Projenin tamamlanmasıyla dünyada ender olarak yetişen sığla ağacının reçinesi, meyvesi ve yapraklarından modern tıpta kullanılacak ilaç ham maddesinin üretilmesi hedefleniyor. Sığla yağının binlerce yıldır ticaretinin yapıldığını, birçok rahatsızlığa karşı tercih edildiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Emin Duru, Güneybatı Anadolu’da iki türü bulunan sığla ağacının reçinesi ve yapraklarının mide rahatsızlıklarına, unutkanlık ve çeşitli kanser türlerine karşı etkilerinin laboratuvar ortamında araştırıldığını belirtti. Yüzlerce yıldır ham olarak işlenmeden ihracatı yapılan sığla reçinesinin bilimsel olarak tıbbi özelliklerinin ortaya çıkarılması noktasında geç kalındığını ifade eden Prof. Dr. Duru, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Sığla reçinesi üzerine yapılacak bilimsel araştırmalarla onun sahip olduğu tıbbi özellikler ortaya çıkarılabilirse, bu ürünün ham reçine yerine, işlenmiş olarak ve yüksek katma değerli tıbbi ürün olarak pazarlanması mümkün olabilecektir. Böylece sahip olduğumuz doğal kaynaklarımızla yeni yerli ve milli doğal ürünlerin üretimi mümkün olabilecektir. Dokuz kişilik bir ekip ile yürüttüğümüz sığla projesinden elde edilen sonuçlar, halen değerlendirme süreci devam eden Sığla Aromaterapi Ormanı projesinin uygulanmasına da önemli bir katkı sağlayacaktır. Sığlanın korunarak sağlık turizmine kazandırılması durumunda, Sığla Aromaterapi Ormanı, dünyada alternatifi mümkün olmayan ilk ve tek proje olarak ülkemiz adına önemli bir katma değer sağlayacaktır. ”

(Hürriyet)

Hasatdergisi.com

Hakkında Şebnem Harika

Diğer Haber

Sodyum Molibdat nedir?

Sodyum molibdat, kimyasal formülü Na₂MoO₄ olan beyaz kristal bir tuzdur. Bu bileşik, endüstriyel, kimyasal ve …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]