Anasayfa / Haberler / Hastalıklı hayvanlar nasıl ithal edildi ve sorumlular hakkında ne yapılacak?

Hastalıklı hayvanlar nasıl ithal edildi ve sorumlular hakkında ne yapılacak?

Et ve Süt Kurumu tarafından ithal edilen kurbanlık hayvanlarda şarbon hastalığının çıkması, yapılan ithalatları yeniden tartışmalı hale getirdi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Kurban Bayramı öncesinde yaptığı açıklamada ülkede kurban açığının bulunmadığını belirterek, “Mevcut hayvan varlığımız, ülkemizin 2018 yılı kurbanlık ihtiyacını karşılayacak seviyededir” demişti. Ülkede kurbanlık açığı bulunmamasına rağmen Et ve Süt Kurumu, şarbon hastalığı çıkan kurbanlıkları ‘tedbiren’ ithal etmişti. Kurbanlık ithalatının ihtiyaçtan dolayı değil ‘tedbiren’ yapılması, hayvancılıkta ithalatın artık bilinçli bir politika haline getirildiğini gözler önüne sermişti.

Milli Gazete’de Sadettin İnan’ın 13 Haziran’da yayınlanan haberine göre, Et ve Süt Kurumu, Uruguay’dan tedbiren 30 bin baş kurbanlık ithalatı yaptı. İthalatı ise Ürdünlü Hijazi firmasının ortağı olduğu bir firma yaptı.

Et ve Süt Kurumu, Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde bulunan özel sektöre ait bir işletmede şarbon hastalığının görülmesi üzerine firmanın karantinaya alındığını bildirdi. Yapılan açıklamada kesilen hayvanlara ait karkas etlerin Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü elemanları gözetiminde imha edildiği ve bu etlerin piyasaya sürülmediği belirtildi.

Ancak şarbon hastalığı çıkan hayvanların ülkeye nasıl girdiğine dair bir bilgi verilmezken, sorumluları hakkında nasıl bir işlem yapılacağı da açıklanmadı.

Hasatdergisi.com

Hakkında Çiğdem Gkhüseyinoğlu

Diğer Haber

DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ VE TÜRKİYE ÇEVRE HAFTASI

Doğayı korumak bir görev olmalı Dünya Çevre Günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1973 yılında …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]