Giresun Yaylalarında kışlık sebze yetiştiriliyor
Serkan AĞAOĞLU
18 Şubat 2019
Dünya, Ekonomi, fındık, Genel, Haberler, Hibe ve Destek, iklim değişikliği, Organik Tarım
466 görenler
Giresun’da yüksek rakımlı kesimlerde sebzeciliğin geliştirilmesi amacıyla çiftçilere sertifikalı sebze tohumu dağıtıldı. Giresun İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Angın, çiftçiye brokoli, yeşil soğan üretiminde kullanılan kıska soğan, ıspanak, bezelye, marul, maydanoz, kara lahana, baş lahana, kırmızı lahana, semiz otu, pazı, havuç, turp, roka, tere ve dere otu tohumunun dağıtıldığını bildirdi.
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Angın, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından finanse edilen, Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi (GİRKAP) kapsamında; yayla sebzeciliğinin geliştirilmesi, kışlık sebzelerin yaz aylarındaki arz darlığının azaltılması, bu aylarda da sebzelerin temin edilmesini kolaylaştırmak amacıyla yüksek rakımlı bölgelerde 2018 ve 2019 üretim sezonlarında toplam 644 kg (6 bin 290 paket) muhtelif sebze tohumu dağıtımı yapıldığını kaydetti.
Giresun’un yüksek rakımlı kesimlerinde özellikle yayla bölgelerinde, yöreye uygun sebze çeşitleri yetiştirildiği ve yöresel pazarlarda oldukça rağbet gördüğünü ifade eden Angın, “Bu yıl çiftçilerimize dağıtımı yapılan sertifikalı tohumlar; brokoli, yeşil soğan üretiminde kullanılan kıska soğan, ıspanak, bezelye, marul, maydanoz, kara lahana, baş lahana, kırmızı lahana, semiz otu, pazı, havuç, turp, roka, tere ve dere otu’dur” dedi.
Proje çerçevesinde günün gelişen teknolojilerine uygun daha az masraf ve emek harcanarak daha çok ürün elde edilmesi için çiftçilere gerekli teknik eğitimler verildiğini dile getiren Angın, “Yürütülen saha çalışmaları neticesinde ilk hasat geçtiğimiz yıl yapılmış olup, verim, kalite ve pazar değerinin yüksek olması nedeniyle umut verici sonuçlar alınmıştır. Ayrıca bölgemizde daha önce yaygın olarak yetiştiriciliği yapılmayan sebzelerin tanıtılması ve yaygınlaştırılması sağlanmıştır. Bu yeni çeşitler bölge çiftçilerimiz tarafından benimsenmekte ve yöresel pazarlarda oldukça rağbet görmektedir.” açıklamasında bulundu.
TARIMDANHABER