Anasayfa / Genel / FAO Gıda Fiyat Endeksi’nde önemli düşüş

FAO Gıda Fiyat Endeksi’nde önemli düşüş

Temmuz’da küresel zirai emtia fiyatlarında sert düşüş yaşandı. Düşüşün sebebi, süt ürünleri ve şeker başta olmak üzere tüm önemli ticaret maddelerinin fiyatlarında kayda değer azalma gerçekleşmiş olması.

FAO Gıda Fiyat Endeksi 168.8 puan ortalamasında gerçekleşerek Haziran’daki seviyesinin yüzde 3.7 altında izlendi; bu, geçen senenin son döneminden beri görülen en büyük aylık düşüş. Endeks 2018’in ilk bölümünde istikrarlı olarak yükselmiş ve yılın ilk düşüşü Haziran’da kaydedilmişti.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi yüzde 6.6 düşerek Temmuz’daki aşağı yönlü hareketin başını çekti. Tereyağı ve peynir kotasyonlarındaki düşüşün tam yağlı ve yağsız süt tozu kotasyonlarındaki düşüşten daha hızlı gerçekleştiği gözlemlendi.

FAO Şeker Fiyat Endeksi yüzde 6 azalma kaydederek son üç senenin en düşük seviyelerinden birinde gerçekleşmiş oldu. Düşüşün temel kaynağı, ikisi de önemli şeker üreticisi ülkeler olan Hindistan’da ve Tayland’da üretim görünümünde izlenen iyileşmeler. Dünyanın en büyük şeker üreticisi ve ithalatçısı olan Brezilya’da ürün hacminin daha düşük gerçekleşeceği beklentisi ise uluslararası şeker fiyatlarındaki aşağı yönlü hareketin sınırlı kalmasına sebep oldu.

FAO Hububat Fiyat Endeksi Haziran’daki seviyesinin yüzde 3.6 altında oluştu ve böylece bir önceki yılın aynı dönemindeki değerinden daha düşük gerçekleşmiş oldu. Hem buğdayın, hem de mısırın ve pirincin ihraç kotasyonlarında düşüş izlendi; ancak buğday ve mısır değerleri Temmuz ayı sonuna doğru yükselme eğilimi göstermeye başladı.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi’nde son altı aydır izlenen düşüş devam etti. Endeks yüzde 2.9 azalma kaydetti ve böylece Ocak 2016’dan beri gözlenen en düşük seviyede gerçekleşmiş oldu. Temmuz’daki aşağı yönlü eğilim, kısmen, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ticaret geriliminden etkilenmiş olan soya fasülyesi piyasasında izlenen zayıflığın yansımalarından kaynaklandı. Diğer taraftan, biyodizel üreticileri kaynaklı talebin iyileşmesi ve Avrupa Birliği’nde ürün hacmine dair olumsuz beklentiler oluşması sebebiyle güçlenen ayçiçeği yağı değerleri yükselme eğilimi gösterdi.

FAO Et Fiyat Endeksi Haziran’daki değerinin yüzde 1.9 altında gerçekleşti. Endeksin Haziran değeri, Brazilya’da tır şöförlerinin grevde olması sebebiyle yaşanan küresel sığır eti ihraç fiyat artışlarını yansıtma amacıyla yukarı yönlü güncellenmişti.

(Tarım Pusulası)

Hasatdergisi.com

Hakkında Şebnem Harika

Diğer Haber

DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ VE TÜRKİYE ÇEVRE HAFTASI

Doğayı korumak bir görev olmalı Dünya Çevre Günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1973 yılında …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]