Anasayfa / Genel / Yem zamları ete ve süt fiyatlarına yansıtılamıyor

Yem zamları ete ve süt fiyatlarına yansıtılamıyor

Son günlerde döviz kurlarında düşüş olunca çiftçiler haklı olarak “döviz artarken yem ve gübre fiyatı artırılıyor, döviz düşerken neden fiyatlar düşürülmüyor” diye soruyor. Biz de bu soruyu yem ve gübre sanayicilerine sorduk. Genel olarak dövizdeki artışın önemli bir faktör olduğu ancak fiyat artışında en önemli etkenin hammadde fiyatları olduğu ifade ediliyor. Yani dövizdeki artış veya düşüşten çok yem ve gübre üretiminde kullanılan hammaddelerdeki fiyat artışına bakılması gerektiği belirtiliyor. Yem sanayicileri, asıl sorunun hammadde ve yem fiyatı artarken kırmızı et ve çiğ süt üreticilerinin bu artışı fiyata yansıtamamaları olduğuna dikkat çekiyor. Sanayiciler, bu nedenle hayvancılığın geleceğinin tehlikeye atıldığını iddia ediyor.

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş sorumuz üzerine gönderdiği bilgi notunda şu bilgilere yer verdi: “Yem maliyetleri yüzde 90 oranında yem hammadde fiyatlarına bağlıdır. Yem sanayisinin üretiminin yarısının ithal ürünlere dayalı olduğu göz önüne alındığında yem maliyetlerinin döviz kuru artışlarından etkilenmemesi söz konusu değildir. İç piyasa hammadde fiyatları da dünya hammadde fiyatları ile bağlantılıdır. Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) dahi alım fiyatlarını dünya fiyatlarını da göz önüne alarak açıklamaktadır. Yem sanayisinde serbest piyasa ekonomisi işlemektedir. 500’den fazla yem fabrikası en uygun fiyattan yem satabilmek için sürekli birbiriyle rekabet halindedir.

Karma yem fiyatları yem hammadde fiyat artışlarına bağlı olarak artmakta, yem hammadde fiyatlarında düşme olduğunda da düşmektedir. Bu durum, uzun yılların verildiği yem hammadde ve karma yem fiyat endeksi tablosunda görülebilir.

Karma yem fiyatlarının sürekli artış trendinde olmadığını belirten Ülkü Karakuş: ” 2020 yılının gösterildiği grafikten de anlaşılacağı üzere karma yem fiyatları sürekli artış trendinde olmamıştır. Görüleceği üzere yem hammadde fiyatlarındaki gerilemeye bağlı olarak Mayıs, Haziran ve Aralık aylarında karma yem fiyatlarında indirimler yapılmıştır.” dedi.

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş Ocak 2020-Ocak 2021 arasında yem hammaddelerinde ortalama yüzde 60 fiyat artışı olmasına rağmen aynı dönemde karma yem sektöründeki fiyat artışının yüzde 46 seviyesinde olduğuna dikkat çekiyor. Sektördeki yoğun rekabet, karma yem sektörünün finansal konulardaki becerisi, yem hammadde fiyat artışlarının anında karma yem fiyatlarına yansımasını engellediğini vurgulayan Karakuş: “Bu nedenle yem hammadde fiyatlarındaki çok keskin artışların olduğu dönemlerde dahi karma yem fiyatlarında daha yumuşak artışlar olmuştur.” bilgisini verdi.

Asıl sorunun yem hammadde ve karma yem fiyatları artarken, artmayan çiğ süt ve kırmızı et fiyatları olduğunun altınız çizen Ülkü Karakuş: ” Maliyet artışlarını fiyatlarına yansıtamayan besici ve sütçülerimiz üretim yapamaz hale gelmektedir. Bu durum süt üretimi başta olmak üzere hayvancılığımızın geleceğini tehlikeye atmaktadır” dedi.

Tarımdünyası

Hasatdergisi

Hakkında Çiğdem Gkhüseyinoğlu

Diğer Haber

Potasyum Silikat’ın Tarımda Kullanımı

Potasyum Silikat genellikle tarım alanında kullanılır topraktaki bakterilere katkı sağlaması ile bitkinin kökünün gelişmesine fazlaca fayda …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]