Anasayfa / Fuar Takvimi / Yem sektörü 2018’de de buluşuyor

Yem sektörü 2018’de de buluşuyor

05-07 Temmuz 2018 tarihleri arasında İDMA FEED markasıyla Yem Makineleri & Teknolojileri ve Yan Sanayi Fuarı’nı düzenleyecek olan Parantez, özellikle endüstriyel ölçekte yem üreten şirketleri gerek Türkiye’nin gerekse dünyanın en büyük makine üreticileriyle buluşturmayı ve sektörün gelişimine katkı sunmayı hedefliyor.

Uluslararası ziyaretçi katılımıyla başarısını kanıtlamış olan değirmencilik endüstrisinin uluslararası nitelikteki tek teknoloji fuarı İDMA’nın organizatörü Parantez Uluslararası Fuar Yapım A.Ş., yem sektörüne özel yeni projelerle yoluna devam ediyor. 2017 yılında düzenlediği İDMA Fuarı’nda yem teknolojilerini ilk kez ayrı bir salonda toplayan Parantez, aldığı olumlu geri dönüşlerin ve taleplerin ardından sadece yem sektörüne özel bir fuar organizasyonu için hareket geçti.

05-07 Temmuz 2018 tarihleri arasında İDMA FEED markasıyla Yem Makineleri & Teknolojileri ve Yan Sanayi Fuarı’nı düzenleyecek olan Parantez, özellikle endüstriyel ölçekte yem üreten şirketleri gerek Türkiye’nin gerekse dünyanın en büyük makine üreticileriyle buluşturmayı ve sektörün gelişimine katkı sunmayı hedefliyor. İstanbul Fuar Merkezi’nin 9. ve 10. salonlarında düzenlenecek fuarda, yem sektörüne özel konferanslar da düzenlenecek.

Yeni projeyle ilgili bilgi almak için görüştüğümüz Parantez Uluslararası Fuar Yapım A.Ş. Genel Müdürü Zübeyde Kavraz, İDMA FEED Fuarı’nın ana hedefinin özellikle Türkiye ve komşu ülkelerdeki yem üreticileri ile dünyanın önde gelen teknoloji üreticilerini buluşturmak olduğunu belirtiyor. Fuarın 2018’den sonra da 2 yılda bir düzenlenmeye devam edeceğini aktaran KAVRAZ, İDMA Fuarı’nın ise İDMA GLOBAL – Uluslararası Un, Yem, İrmik, Pirinç, Mısır, Bulgur Değirmen Makineleri ve Bakliyat, Makarna, Bisküvi Teknolojileri Fuarı adı altında, açılımındaki tüm sektörleri kapsayacak şekilde, düzenlenmeye devam edeceğini vurguladı.

Yani Parantez önümüzdeki yıllarda bir yıl İDMA FEED, bir yıl İDMA GLOBAL Fuarı’nı organize ederek yoluna devam edecek. Konuyla ilgili ayrıntıları Kavraz’dan alıyoruz.

Sayın Kavraz, sizi un ve yem endüstrileri ile ilgili çalışmaya yönlendiren nedir? Öncelikle bize bu sektörlere yönelik çalışmalarınıza nasıl başladığınızı anlatır mısınız?

Türkiye olarak biliyorsunuz tahıl üretiminde dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyoruz. Tahıl ürünleri, özellikle de buğday, yani ekmek, bizim için çok değerli bir gıdadır. Tabi bizim için olduğu kadar insanlığın geri kalanı için de son derece değerli. Dünya geneline baktığımızda Avrupa ve Orta Asya gibi bölgelerde buğdayın, Uzak Asya’da pirincin, Amerika’da ise mısırın yaşamsal bir öneme sahip olduğunu görüyoruz. Yani nereye giderseniz gidin insanoğlunun en değerli besin kaynağı olarak karşınıza mutlaka bir tahıl ürünü çıkıyor.

Ancak hem Türkiye’de hem de dünyada, bizler için bu kadar değerli olan tahıl ürünlerinin işlenip soframıza ulaşmasını sağlayan sektörün temsilcilerini bir araya getiren, sektörün gelişmesine ve büyümesine katkı sağlayan herhangi bir organizasyon yoktu. Biz de en değerli besin maddemizi işleyen bu sektörün bu ihtiyacını fark ederek, sektör temsilcilerinin de desteğiyle İDMA Fuarı’nın organizasyonuna başladık.

Uluslararası Un, Yem, İrmik, Pirinç, Mısır, Bulgur Değirmen Makineleri ve Bakliyat, Makarna, Bisküvi Teknolojileri Fuarı olarak 14 yılda 7 kez düzenlenen İDMA, açılımından da anlaşılacağı üzere tahıl ve bakliyat ürünlerini işleyip insan ve hayvan gıdasına dönüştüren her bir alanı tek çatı altında buluşturan dünyadaki tek teknoloji fuarı.

2018 yılında İDMA FEED adıyla sadece yem sektörüne özel bir fuar düzenliyorsunuz. Niçin yem için ayrı bir etkinlik düzenleyerek yeme yönelik odağınızı genişlettiniz?

Sizlerin de bildiği gibi İDMA Fuarı, yem sektörünü de kapsayan bir fuar. Yani İDMA Fuarı için çalıştığımız 14 yıl boyunca, yem sektörüne de çalıştık. Bu çalışmamızın bir sonucu olarak İDMA 2017’de yem sektörünü ayrı bir salonda toplayacak noktaya ulaşmayı başardık. Eğer geçmiş çalışmalarımız yem sektörünü memnun etmiş olmasaydı zaten bu noktaya ulaşamazdık. Kısacası yem bizim için yeni bir alan değil, sadece hızlı bir şekilde gelişen bir alan, özellikle de son yıllarda…

Gelişen bu alanın da, kendine özel bir desteğe ihtiyacı var. Biz de bunun farkına vararak yeni organizasyonlara yöneldik.

Eminim ki İDMA FEED Fuarı, yani Yem Makineleri & Teknolojileri ve Yan Sanayi Fuarı, endüstriyel yem üreticileriyle yem teknolojileri üreticilerinin buluşmasına ve işbirliğine önemli katkılar sağlayacaktır. Bu fuarla hedefimiz ağırlıkla Türkiye ve komşu ülkeler başta olmak üzere, yurtdışındaki yem üreticilerini Türkiye’ye çekmek.

Ayrıca fuar esnasında düzenleyeceğiniz konferanslar için de Perendale ile anlaşma yaptınız. Bu ortaklık size hangi avantajları sağlayacak?

Her organizasyonda başarı için başarılı ortaklara ihtiyaç vardır. Perendale’nin bu ortaklardan biri olduğunu düşünüyoruz. Parantez ve Perendale şirketlerinin yem konusundaki tecrübesinin hem sektöre hem de bizlere artı değer katacağına inanıyorum.

Peki Türkiye’yi yem alanında gelecekte neler bekliyor?

Türkiye bir tarım ve hayvancılık ülkesi. Küçük ve büyükbaş hayvancılıktan kümes hayvancılığına, balıkçılıktan evcil hayvancılığa kadar hemen hemen tüm hayvancılık çeşitlerinde önemli bir potansiyeli bünyesinde barındırıyor. Dolayısıyla tüm türler için önemli bir yem ihtiyacı var. Ancak buna rağmen Türkiye’deki yem sektörü henüz istenen seviyeye ulaşabilmiş değil. Biz önümüzdeki 5 yıl içinde bu durumun değişeceğini ve Türk yem sanayinin hem iç pazarda hem de dış pazarda çok daha güçlü hale geleceğini görüyoruz. Son yıllardaki hızlı değişim ve dönüşüm çok açık bir şekilde buna işaret ediyor. Bu süreçte de sektörün bizim gibi kuruluşların katkısına ihtiyacı var. Hem İDMA FEED 2018 Fuarı’nın hem de fuar esnasında Perendale ile birlikte gerçekleştireceğimiz konferansların bu anlamda çok etkili olacağını ve Türkiye’deki yem sektörünün gelişimine önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum.

Türkiye, dünya un ve yem değirmenciliği konusunda öne çıkan ülkelerden biri ve İDMA, dünyada değirmencilik için önde gelen etkinliklerden biri. İDMA’nın 14 yıldan bu yana sürdürdüğü başarıyı neye bağlıyorsunuz? 2017’deki fuarı bu kadar eşsiz kılan neydi sizce?

Sizin de belirttiğini gibi Türkiye, un ve yem değirmenciliği konusunda öne çıkan ülkelerden biri. Geçmişte dünyada ilk 3 arasında yer alıyordu. İDMA Fuarı ile birlikte sırlamadaki yeri ilk 1-2 arasında değişir oldu. İDMA’nın sektöre vermiş olduğu enerjinin bu yükselişte önemli bir payı olduğunu görüyoruz ve biliyoruz. Çünkü İDMA, un, yem ve pirinç gibi değirmencilik endüstrilerini, tahıl ve bakliyat işleme sektörlerini tek çatı altında bir araya getiren dünyanın uluslararası nitelikteki ilk ve tek teknoloji fuarı. Ancak elbette ki bu durum, başarı için tek başına yeterli değil.

İDMA’nın hedef kitlesini oluşturan sektörü bir araya getirmek ve onlara her açıdan hizmet etmek bizim tek işimiz ve tek hedefimiz. Bütün enerjimizi bu sektöre harcıyoruz. Yaklaşık 15 yıldır bu sektörün bir parçasıyız ve sektörle ilgili önemli bir bilgi birikimine, tecrübeye sahibiz. 144 ülkede son derece yoğun ve sektöre özel tanıtım çalışmaları yürütüyoruz. 2017 fuarı için 40’a yakın ülkede sektörün önemli sivil toplum kuruluşlarıyla özel işbirlikleri yaptık. Birçok ülkede acentelerimiz var ve çalışmalarına aralıksız devam ediyorlar. Ayrıca tüm mesaisini ziyaretçiye ayıran bir ekibimiz ve ziyaretçilerimizle sürekli olarak aktif bir iletişim halindeyiz.

Yani İDMA Fuarı’nın başarısı, Parantez Fuarcılık olarak uzmanlaşmaya verdiğimiz önemden ve bu doğrultuda yaptığımız çalışmalardan kaynaklanıyor. Tabi fuarımıza katılım gösteren firmalarımızın ve ziyaretçilerimizin desteği ve dostluğu da bu başarının önemli bir parçası.

İDMA 2017’yi farklı kılan ise bence gerek Türkiye’deki gerekse dünyadaki tüm olumsuz gelişmelere rağmen un ve yem sektörü temsilcilerinden oluşan önemli sayıda bir yatırımcı kitlesine ev sahipliği yapabilmesiydi. Böylece zor günlerden geçen sektörümüze hem umut verdi hem de yeni iş imkanları sağladı.

Hasatdergisi.com

Hakkında Çiğdem Gkhüseyinoğlu

Diğer Haber

“Batum Tarım Fuarı”nda Trabzon’lu firmaların tanıtımı yapıldı

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasından (TTSO) yapılan yazılı açıklamada, TTSO’nun, Gürcistan’ın Batum kentinde 12-14 Ekim tarihleri …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]