Anasayfa / Ekonomi / Vatandaş tüketimde frene bastı

Vatandaş tüketimde frene bastı

Milletlerarası danışmanlık şirketi Ipsos, “Corona virüsü Salgını ve Toplum” araştırmasını yayınladı. Araştırma ile Türkiye’de corona virüsü vakasının başta saptama edilmesini takiben vatandaşların bu konuya ilişkin farkındalık düzeyleri, endişeleri, değişen davranışları ortaya konularak, hükümetin bu konudaki politika ve uygulamalarının kamuoyundaki yansımasını anlamak hedeflendi. 12-18 Haziran tarihleri aralarında online olarak yapılan görüşmelerde, 800 kişiye ulaşıldı.

İŞLETMELER ERKEN AÇILDI

Araştırma sonuçlarına kadar, salgının ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri bireylerin alışveriş davranışlarına da yansıdı. Vatandaşlar, yüzde 80 gibi büyükçe bir oranda bu dönem daha eksik masraf yapmaya çalıştıklarını ifade etti. Araştırmada, bu eğilimin farklı sosyo ekonomiden bireyler arasında çeşitlilik göstermemesi de uyarı çekti.

Araştırmada, normalleşme takvimi zarfında geçici olarak faaliyetine ara bahşedilen işletmelerin tekrar açılmasına dair iki esas yaklaşıma ilişkin vatandaşların görüşü soruldu.

Buna göre her 10 kişiden yaklaşık 6’sı (%58) ekonominin daha uzun sürede toparlanması anlamına gelse deha salgınla mücadelenin birinci öncelik olması gerektiğini ve bu nedenle işletmelerin açılmasını erken bulduklarını belirtti. Karşıt manzara ise yüzde 32 düzeyinde ve ülke ekonomisi için işletmelerin açılmasının dürüst bir karar olduğunu savundu.

Salgının bireylerin alışveriş davranışları üstünde de önemli etkileri oldu. Araştırmada bireylere mağaza ve marketten alışverişi ilk ne zaman yapmayı düşündükleri soruldu. Buna kadar, toplumun yarısından fazlası (%64) halihazırda marketten alışveriş yapıyor, bu oran mağazadan alışveriş için yüzde 16 seviyesinde.

TEMKİNLİ YAKLAŞIM

Haziran-ağustos döneminde başlayacaklarla beraber toplumun çok büyük kısmının marketten alışverişe daha ivedi adapte olduğu görüldü. öte taraftan mağazadan alışverişe daha ihtiyatlı bir yaklaşım var.

YEME-İÇME SEKTÖRÜ ÖNDE

Ipsos’un araştırmasına göre, genel kamuoyu en çok yeme içme (%72) ve konaklama (%67) sektörlerinin salgından negatif etkileneceğini öngörüyor. 2019 yılında turizm gelirini bir önceki yıla tarafından yüzde 17 artışla kapatan Türkiye için bu yıl turizm açısından zorlama bir yıl olacak.

Salgının tehlike yarattığı diğer bir bölge ise yüz yüzeye ara verilip uzaktana geçiş yapılan eğitim sektörü. Vatandaşların yüzde 66’sı önümüzdeki dönem negatif etkilenecek birincil 3 sektör arasında eğitim sektörünü belirtti.

Hakkında

Diğer Haber

Mangan Dioksit Ve Kullanım Alanları

Mangan dioksit 1.1n02 kimyasal formülüne sahip kahverengi siyah renkli inorganik bir bileşiktir. Bu siyah kahverengi …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]