Anasayfa / Ekonomi / Türkiye, gelir desteği ve alacaklarından vazgeçmede sınıfta kaldı

Türkiye, gelir desteği ve alacaklarından vazgeçmede sınıfta kaldı

Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefine “hiç olmadığı dek yakın” olduğu belirtilen Türkiye, pandemi sürecinde attığı ekonomik teşvik adımlarıyla G20 ülkeleri arasında sonuncu oldu. Son olarak 12 Haziran’da güncellenen verilere göre, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) aracısız olarak bütçe kaynaklarını temel alarak yaptığı finansal destek sıralamasında ABD, Japonya ve Almanya ilk üç sırayı paylaşıyor. Buna karşın G20 ülkeleri arasında Türkiye sonuncu sırada yer alıyor.

ARJANTİN BİZİ GEÇTİ

IMF verilerine kadar, Türkiye’nin pandemi sürecinde tedbir olarak vatandaşa ve firmalara aktardığı ek harcamaların ve vazgeçilen devlet gelirlerinin toplamı milli gelire oranla yüzde 0.2 oldu. Bu oran G20 ülkeleri aralarında Türkiye’ye sonunculuğu getirdi. Meksika yüzde 0.7, Hindistan ise yüzde 1.2 büyüklüğündeki paketle Türkiye’nin üstünde yer aldı. G20 ülkeleri aralarında ilk sırayı ise yüzde 12.3’lik oranla ABD aldı. Dış borç geri ödemelerini vadesinde yapmayarak temerrüde düşen Arjantin ise milli gelire oranla yüzde 2.8 büyüklüğündeki önlem paketiyle Türkiye’nin üzerinde yer aldı.

IMF Parasal İşler Bölümü, ülkelerin Covid-19 pandemisine yönelik aldığı önlemleri oluşturduğu geniş bir bilgi tabanı ile inceliyor. Bu data tabanında ülkelerin uyguladıkları parasal tedbir paketleri iki öbür kategoride değerlendiriliyor. İlk kategoride vatandaşa yapılan aracısız olarak gelir destekleri ve aidat indirimlerini de taşıyan ‘ilave harcamalar ve vazgeçilen devlet gelirleri’ inceleniyor. İkinci kategori ise krediler, garantiler, borç ve prim ötelemelerini içeriyor.

11 TRİLYON DOLARA ULAŞTI 

İkinci kategori IMF’nin sıralamasında ikincil önemde sayıldığı için Türkiye’nin konumunu değiştirmiyor. Define ve Maliye Bakanı Patent Albayrak’ın açıkladığı  260 milyar liralık destek paketi de büyük oranda bu kategorideki borçlar, krediler ve garantilerden oluşuyor.  IMF, Dünya Hesaplı Görünüm Raporu’nda dünya genelinde salgına karşı hükümetlerin halka ve firmalara yapılan parasal destekler zarfında açıkladıkları tedbir paketlerinin 11 trilyon dolara ulaştığını aktardı. Bu önlemlerin 5.4 trilyon doları ilk elden hükümet bütçelerini etkileyen ‘ek harcamalar ve ödenti indirimleri’nden oluşuyor. Geri kalan 5.6 trilyon dolar ise ‘likidite destekleri, borçlar ve garantilerin’ toplamını yansıtıyor.

NAKDİ DESTEK 20.5 MİLYAR LİRA

IMF’nin aracısız bütçe kaynaklarını esas alarak yaptığı finansal destek sıralamasında Türkiye’nin sonuncu sıradaki yerini değerlendiren Altınbaş Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, şunları söyledi:

“Geçtiğimiz günlerde Aile, Alıştırma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sosyal Koruma Kalkanı dahilinde 6.1 milyar TL’si aylık 1000 TL aile desteği, 10.6 milyar TL’si kısa çalışma ödeneği, 1.7 milyar TL’si nakdi aidat desteği, 2.1 milyar TL’si işsizlik ödeneği elde etmek üzere 20.5 milyar lira nakdi takviye yapıldığını açıkladı.  Bu, orta vadeli programda öngörülen GSYH’nın sadece yüzde 0.42’sine denk geliyor. Bu oran da Türkiye’yi zaten 20’nci sıraya yerleştiriyor.”

Hakkında

Diğer Haber

Trakya’da Kanolayı kuraklık vurdu

Trakya’nın sarı altın çiçeği kanola, bölge yağış alamayınca yaşanan kuraklığa yenik düştü. Ayçiçeğine alternatif olarak …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]