Anasayfa / buğday / TMO buğday ithalatında taviz vermiyor

TMO buğday ithalatında taviz vermiyor

TMO, hasattan sonra 6’ncı buğday ithalatını yapacak. Buğday ithalatı özel sektöre de açılmasına rağmen TMO’nun her ay buğday ithalatına çıkması dikkat çekiyor. 4 Aralık’ta yapılacak ihalede 400 bin ton ekmeklik buğday ithal edilmesi planlanıyor.

Türkiye’de bir taraftan buğdayda 20 milyon ton rekolteden söz edilirken diğer taraftan özel sektöre de açılmasına rağmen TMO’nun her ay sürekli buğday ithalat ihalesi açması dikkat çekiyor. TMO’nun yaptığı duyuruya göre 4 Aralık’ta 400 bin tonluk kırmızı ekmeklik buğday ithalat ihalesi yapılacak. TMO’nun hasatta sonra bu 6’ncı buğday ithalat ihalesi olurken, yapılacak son ihaleyle birlikte Türkiye 3.5 ayda 2 milyon 200 bin ton buğday ithal etmiş olacak.

Türkiye’de buğday rekoltesinin beklenenin üstünde 20.5 milyon ton olarak açıklanırken, TMO’nun yaptığı buğday ithalatı soru işaretlerine neden oldu. Bilindiği üzere buğday ithalatında gümrük vergisi özel sektör için de sıfırlanmıştı. Buğday ithalatında kapılar özel sektör içinde sonuna kadar açılırken, TMO’nun ithalat politikasında bir değişiklik olmaması düşündürücü bulunuyor.

Buğday ithalatının özel sektöre de açılmasına rağmen TMO’nun ithalattan vazgeçmemesi, ‘enflasyon kaygısından dolayı mı bu ithalat yapılıyor?’ sorusunu gündeme getirdi. TMO, yurt dışından ithal ettiği buğdayı daha düşük fiyattan iç piyasaya satıyor. TMO, en son 11 Kasım’da yapılan ihalede 550 bin tonluk buğdayı ortalama 2 bin 179 liradan ithal ederken, Kasım ayında iç piyasaya ithal buğdayı 2025 ile 2050 arasında satmıştı. TMO’nun zararına iç piyasaya buğday satmasına rağmen, piyasada buğday fiyatlarında ciddi bir düşüş yaşanmaması yapılan müdahalenin enflasyon kaygısından dolayı yapıldığı iddialarını kuvvetlendiriyor. Özel sektöre açılmasına rağmen TMO’nun yüksek tonajlı buğday ithalatına devam etmesi ve iç piyasaya yapılan müdahale satışlarının fiyatları aşağıya çekmemesine rağmen bunda ısrar edilmesinin farklı bir açıklamasının olamayacağına dikkat çekilirken, TMO’nun hükümetin yıl sonu enflasyon hedeflerini tutturabilmesi için bir süre daha zararına buğday satışını devam ettireceği belirtiliyor.

Hakkında ali anatas

Diğer Haber

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi Ekim’de yüzde 5 arttı

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) Ekim’de aylık bazda yüzde 5,03 artarken, yıllık yüzde 35,46 …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]