Anasayfa / Ekonomi / Tarımsal üretim yapmak için Sudan’dan sonra sırada Nijer var

Tarımsal üretim yapmak için Sudan’dan sonra sırada Nijer var

Türkiye ’nin bir Afrika ülkesi olan Sudan ’dan sonra Nijer ’de de tarım arazileri kiralayıp tarımsal üretim yapacak olması TBMM gündemine taşındı. CHP ’li Ömer Fethi Gürer ’in soru önergesini yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sudan ’da yaşanan iç gelişmeler nedeniyle bu ülkede henüz tarım arazisi tahsisi yapılamadığını belirterek Nijer ’de Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü ’nün 1000 hektar alan üzerinde bir yatırım projesi hazırlamakta olduğunu itiraf etti.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye ile Sudan arasında tarımsal üretimin ve ticaretin geliştirilmesi amacıyla 28 Nisan 2014 tarihinde “İkili Tarımsal İşbirliği ve Ortaklığına İlişkin Anlaşma” imzalandığını hatırlattı.

Söz konusu işbirliği kapsamında zirai faaliyetler için öngörülen arazi tahsisinin Sudan ’da yaşanan iç gelişmeler nedeniyle henüz gerçekleşmediğini belirten Çavuşoğlu, faaliyete başlanmadığını açıkladı.

Nijer ’de tarım işbirliği projesi çerçevesinde yapılan çalışmalara da değinen Bakan Çavuşoğlu, “ Nijer Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ’nın pilot proje için tahsis ettiği 2.500 hektar arazinin Irhazer bölgesindeki 1000 hektarı için TİGEM bir yatırım projesi hazırlamaktadır” dedi.

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, “ Söz konusu proje ülkemize makul fiyatlarla tarım ürünleri ithal edilmesini, ülkemize Batı Afrika ’da daha fazla görünürlük kazandırılmasını ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin artmasını hedeflemektedir” açıklamasında bulundu.

CHP ’li Gürer ise ülkemizde üreticiler desteklenmediği için tarım arazileri boş dururken, Türkiye ’nin Afrika ülkelerinde tarım arazisi kiralayıp tarımsal üretim yapacak olmasının “bu ne perhiz bu ne lahana turşusu” deyiminin tam karşılığı olduğunu belirterek, “1980 yılında 28 milyon hektar tarım arazimiz bugün 23 milyon hektara gerilemişken önce kendi ülkemizde tarımı geliştirmek için yatırımlar yapılmalıdır” dedi. Son 18 yılda 1 milyona yakın çitçinin, tarımsal alanda yaşanan sorunlar nedeniyle üretimden çekildiğini ifade eden Gürer, “Maliyetlerdeki artış, ithalata yönelik tarım politikasıyla çiftçiler tarımdan uzaklaştı.
Binlerce çiftçi icralık durumda. Tarım arazileri boş duruyor. TİGEM kendisine ait olan arazileri bile değerlendiremeyip, başkalarına kiraya verirken, Sudan ’da ya da Nijer ’de ne yapmak istiyor? Tarım Bakanlığı önce kendi ülkemizdeki tarım alanlarının yeniden ekilip biçileceği bir sistemin oluşturulmasını sağlamak yerine Afrika ülkelerinden mi medet bekliyor?” diyerek tepki gösterdi. Gürer, “2014 yılından beri Sudan ’a giden gelen heyetler ile bu bağlamda oluşan giderler ve proje çalışmaları yine bir külfet olarak ülkemize kaldı. Tarım Bakanlığı tarafından çalışmaların sürdüğü yönündeki bilgilerinde ne kadar gerçekçi olduğu Dış İşleri gözler önüne serildi” diye konuştu.

Kimyadeposu.com demek

Güven,istikrar ve mutluluk demek

-Tarım Kimyasalları kimyadeposu.com da

-Nano metal tozları kimyadeposu.com da

-Mineraller kimyadeposu.com da

-Endüstriyel Hammaddeler kimyadeposu.com da

-Yem katkı Mineralleri kimyadeposu.com da

-Maden Tuzları kimyadeposu.com da

-Potasyum Silikat kimyadeposu.com da

-Sun Shield Sıvı Kaolin kimyadeposu.com da

-Hadjin Haşere Kovucu kimyadeposu.com da

-Nanografi ürünleri kimyadeposu.com da

-Grafit kimyadeposu.com da

-Manganez Dioksit kimyadeposu.com da

-Zeolit,Sepiolit,Diyatomit,Kaolen kimyadeposu.com da

Hakkında

Diğer Haber

NİKEL SÜLFAT VE KULLANIM ALANLARI

Nikelin en az yedi sülfat tuzu (II) bilinmektedir. Bu tuzlar hidrasyon veya kristal alışkanlıkları bakımından …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]