Anasayfa / Haberler / Şeker kotaları belirlendi

Şeker kotaları belirlendi

Şeker Kurumu kapatılarak görevlerinin devredildiği Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, daha önce Şeker Kurulu tarafından açıklanan şeker kotalarını belirledi.

2017-2018 pazarlama yılı için belirlenen 2 milyon 670 bin ton A Kotası Şeker, 2 milyon 403 bin tonu pancar şekeri üreten şirketlere, kanunun öngördüğü yüzde 10 sınırı olan 267 bin tonu ise nişasta bazlı şeker üreten şirketlere tahsis edildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, şeker kotalarını belirledi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 24 Aralık 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Şeker Kurumu kapatılarak, tüm görevlerinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na devredildiğinin altı çizildi.

Açıklamada, devirle, ham maddesi tarımsal faaliyet sonucunda elde edilen, mamul maddesi ise gıda olarak kullanılan şeker sektöründe, üretimden tüketime kadar olan sürecin tamamında sorumlu ve yetkili kılınan Bakanlık tarafından, kararnamenin yayımlanmasını takiben her türlü tedbirin geciktirilmeden alındığı vurgulandı.

Bu kapsamda ilk olarak, pancar üreticileri ile vatandaşların ve sektörde yer alan tüm şeker üreticilerinin hak ve sorumluluklarını koruyacak çalışmaların başlatıldığına işaret edilen açıklamada, bu doğrultuda sektörün beklediği bir konu olan ve 4634 Sayılı Şeker Kanunu hükümlerince daha önce Şeker Kurulu tarafından tespit edilen şeker kotalarının, yeni düzenleme çerçevesinde Bakanlıkça belirlendiği kaydedildi.

2017-2018 pazarlama yılı şeker kotası

Şeker üretiminde ve arzında istikrarı sağlamak üzere 2017-2018 pazarlama yılına ait şeker kotasının 2 milyon 670 bin ton olarak tespit edildiği ve şeker üreten şirketlere tahsisinin yapıldığı bildirilen açıklamada, şirketlerin şeker kotalarının, geçmiş yıllara ait üretim, satış ve stok durumları ile mevcut piyasa verileri ve pazarlama yılına ait öngörüler dikkate alınarak belirlendiği ifade edildi.

Bakanlık açıklamasında, şöyle denildi:

“2017-2018 pazarlama yılı için belirlenen 2 milyon 670 bin ton ‘A Kotası Şeker’, 2 milyon 403 bin tonu pancar şekeri üreten şirketlere, kanunun öngördüğü yüzde 10 sınırı olan 267 bin tonu ise nişasta bazlı şeker üreten şirketlere tahsis edilmiştir. Ayrıca güvenlik payı için bulundurulmak üzere yüzde 5 oranında 120 bin ton şeker ‘B Kotası’ olarak tespit edilmiştir.

Gelecek dönemi kapsayan 2018-2019 pazarlama yılına ait şeker kotaları da en kısa sürede tespit edilerek kamuoyu ile paylaşılacaktır.”

Hasatdergisi.com

Hakkında Çiğdem Gkhüseyinoğlu

Diğer Haber

İstanbul’da Sahte içki’den can kaybı 17’ye yükseldi

İstanbul’da sahte içkiden zehirlenerek ölenlerin sayısı 17’ye yükseldi. Sahte içkiden zehirlenme şüphesiyle hastanelere başvuran 22 …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]