Corona virüsü salgını nedeniyle kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin zorunlu olarak evlerine gönderilmesi kamunun özellikle tüketime yönelik harcamalarında önemli düşüş sağladı. Ilk Önce elektrik, su ve akaryakıt giderleri almak üzere tüketime yönelik harcamalarda milyonlarca liralık tasarruf sağlanırken haberleşme giderlerinin artması, memurun uzaktan çalıştığının işareti oldu.
Corona virüsü salgınının ortaya çıkmasının arkasında ulus kurum ve kuruluşlarında çalışan milyonlarca memur Cumhurbaşkanı genelgesiyle 23 Mart 2020 gününden itibaren evlerine gönderildi. Büyük bölümü evden çalışan ulus personeli, 1 Haziran 2020 tarihi itibariyle her tarafta kurumlarına döndü. Böylece kamu kurumları 2 aydan fazla bir süre büyük ölçüde boş kaldı.
ELEKTRİKTE TASARRUF
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı devlete ait bütçe verileri üzerinden nisan ve mayıs aylarında kamunun yaptığı esas bir takım tüketim harcamalarındaki değişim, memur işe gitmediğinde kamunun ne kadar tasarruf yapabildiğini de göstermiş oldu.
Bütçe verileri üzerinden yaptığımız hesaplamalara tarafından devlet, memurun işe gitmediği dönemde en büyük tasarrufu akaryakıt, elektrik ve su tüketiminde yaptı. Geçen yılın nisan ve mayıs aylarını kapsayan 2 aylık dönemde 1 milyar 156 milyon liralık elektrik tüketen millet kurumları, memurun tamamına yakınının evde olduğu bu yılın nisan ve mayıs aylarında 956 milyon 670 bin lira elektrik tüketti. Bu Nedenle kamunun elektrik tüketimi bu yılın nisan ve mayıs aylarında toplam 199 milyon 916 bin lira azaldı.
SUDAN 64 MİLYON TL
Benzer şekilde geçen yılın nisan ve mayıs aylarında kamunun su tüketimi 149 milyon 375 bin liraya ulaşmışken bu yıl aynı dönemde millet kurum ve kuruluşlarının tükettiği su bedeli 85 milyon liraya geriledi.
Devlet sudan 64.3 milyon lira tasarruf etti. Bu dönemde asıl büyük tasarruf ise, kamuda vasıta saltanatını devam ettirecek etraf bulunamadığı için mazot giderlerinden elde edildi. Devletin geçen yıl nisan ve mayıs aylarında 715 milyon 898 bin lira olan akaryakıt ve madeni yağ tüketimi bu yıl benzer dönemde 368 milyon 606 bin liraya dek geriledi. Toplamda iki aylık akaryakıt tasarrufu 347 milyon 292 bin liraya ulaştı.