Anasayfa / Ekonomi / Karadeniz’de toplu yunus ölümleri yaşanıyor

Karadeniz’de toplu yunus ölümleri yaşanıyor

Son 10 gün içinde İstanbul ’da 25, Sinop ’ta ise 15 yunus kıyıya vurdu. Eyüpsultan’ bağlı Akpınar sahili neredeyse yunus mezarlığına döndü.

Sabah’tan Bulut Yamandağ’ın aktardığına göre bölgede kimsesiz hayvanlar için besleme yapan hayvanseverler, son 10 günde boyları 1-2 metre arasında değişen 25 yunusun kıyıya vurduğunu bildirdi. Afalina, tırtak ve mutur adıyla bilinen 3 yunus türünün bulunduğu Karadeniz’deki yunusların ölüm nedeni araştırılıyor.

Aynı manzara bir süre önce Sinop’ta da yaşandı. Akliman sahilinde kıyıya vurmuş halde yaklaşık 15 ölü yunus belirlendi. Tedirgin eden toplu ölümlerle ilgili inceleme başlatıldı. Köpekleri beslerken sahile vuran yunusları gören hayvansever Gürkan Gazoğlu, “Bu bölgede yıllardır besleme yapıyorum. Daha önce bu şekilde toplu yunus ölümleriyle karşılaşmadım. Bu noktanın tam karşısında savaşın devam ettiği Odessa var. Yunuslar bir aydır süren savaş nedeniyle mi ölüyor bilemiyorum” dedi.

Uzmanlar ise yunus ölümlerine neden olabilecek ihtimalleri şöyle değerlendirdi:Marmara Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Hidrobiyolog Prof. Dr. Nagihan Gülsoy, konu ile ilgili şunları söyledi

 Yunuslar, yönlerini ve besinlerini ekolokasyon (biyolojik sonar) yardımıyla bulan, sesle haberleşen canlılardır. Yaşam alanlarındaki ve göç yollarındaki gürültü kirliliğinden oldukça etkilenirler. Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş nedeniyle Karadeniz’in kuzey kıyılarındaki bombalamaların, mayınların yol açtığı aşırı gürültünün yarattığı stres ve işitme merkezlerinin zarar görmesi yüzünden de ölümler gerçekleşmiş olabilir. Balık avcılığı için denizlere atılan ağlar, denizdeki kirlilik ile bakteri ve virüslerin sebep olduğu hastalıklar da yunusların ölümüne neden olmuş olabilir.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu ise yunus ölümlerine neden olabilecek ihtimalleri şu şekilde değerlendirdi:

Kalkan balıkları yumurtlamak için bu dönemlerde kıyılarımıza yaklaşırlar. Bu balığı yakalamak için kullanılan ağlar uzun ve geniş gözlüdür. Yunusların bu ağlara takılıp boğularak öldükleri biliniyor.

Kalsiyum Oksit Nedir?

Kalsiyum oksit, kireç taşının yüksek sıcaklıkta erimesi ve karbondioksitin uzaklaştırılmasıyla elde edilmektedir. Bu şekilde üretilen kalsiyum oksit, güçlü bir aşındırıcı olarak kullanılmaktadır. Alkalik bir katı yapısına sahiptir. Su içinde tepki vererek çözülmektedir. Su içerisinde kalsiyum hidroksit haline dönmektedir. Kalsiyum oksidin erime noktası ise 2.572 santigrat derecedir.

Kalsiyum Oksit Nerelerde Kullanılır?

Kalsiyum oksidin kullanılmakta olduğu çeşitli alanlar bulunmaktadır. Bu alanların başında atık su arıtma ve çimento üretimi gelmektedir. Kalsiyum oksit, tuğla ve taşlar üzerinde yapışma özelliğine sahip olduğu için çimento üretiminde en önemli malzemeler arasında bulunmaktadır. Diğer yandan kalsiyum oksit, mühendislik alanında da kullanılmaktadır. Kimyasal yem stoklarında da kalsiyum okside yer verilmektedir.

EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA

Pars alüminyum tozu,pars bakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Pars demir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksit mürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,pars sülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,pars sepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85 mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars lime sülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars silisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,pars magnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyum oksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,pars nikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram tozu,pars molibden tozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyum silikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsil nem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,pars magnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyum sülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars maden tozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinko oksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsil silikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyum tozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu

DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ

05523307100-05325466184

www.kimyadeposu.com

www.claypacks.com

www.nanotozlar.com

www.netyerim.net

www.hasatdergisi.com

Hakkında

Diğer Haber

Mikalı Demir Oksit Kullanım Alanları

Mikalı Demir Oksit (MIO: Mikalı Demir Oksit) olarak bilinen mineral, son yüz yılda tüm dünyada …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]