Anasayfa / Genel / KAHTA’YA YAPILAN HES İLE İLGİLİ FİRMA AÇIKLAMADA BULUNDU

KAHTA’YA YAPILAN HES İLE İLGİLİ FİRMA AÇIKLAMADA BULUNDU

Adıyaman’ın Kahta Çayı üzerinde kurulması planlanan Hidro Elektrik Santrali (HES) ile ilgili, firma tarafından açıklamada bulunuldu.

Birçok tartışmalara neden olan ve yapılması planlanan HES ile ilgili Murat HES Enerji Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. firması tarafından yapılan açıklamada, HES’in belirtildiği gibi zararının olmayacağı açıklanadı.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kahta ilçesi Karakuş Mevkiinde bulunan Kahta Çayı üzerinde yaklaşık 9MWH gücünde yapacağımız HES inşaatı için bazı kişilerin bilgisi ve araştırması olmamasından dolayı yapılan açıklamalar, Kahta halkının kafasını karıştırdığı için biz bu açıklamayı yapmak mecburiyetinde kaldık. Kahta’ya zarar vermek gibi bir amacımız kesinlikle yoktur. Tam tersine büyük faydalar sağlayacağız.

Kahta Çayı’nın suyu Cendere Milli Parkı sınırından çıktıktan sonra mevcut arazinin yapısına dokunmadan 700 metrelik bir tünelle alınıp, kayalık kesimde 1800 metrelik bir kanal ile HES santraline verilecek ve bu saha tamamen ağaçlandırılıp, mesire alanları yapılacak. Ayrıca hazineye ait yerlerde Kahta’ya yakışır şekilde bir park yapılacaktır.

Belediye’ye ait su kuyuları su kullanım anlaşmasında tamamen protokole bağlanmış olup, kuyularda su azalması durumunda tesis tamamen durdurularak suyun tamamı Kahta Çayı’na verilecek. Zaten Belediye Kahta’nın içme suyunu bu kuyulardan kullanmamaktadır. Sadece ihtiyaç halinde bu kuyulardan su alınır. Ayrıca Belediye 45 metre çukurda olan bir sahadan yüksek elektrik bedeli ödeyerek pompa ile su almakta olup, Belediyeye yüksek elektrik faturaları ödemektedir. Belediye iktiyaç duyarsa HES’in iletim kanalı Belediye su deposunun aynı seviyesinde ve 50 metre ilerisindedir. HES bu suyu dinlendirilmiş temiz sudur. Buradan belediye deposuna pompalanmasını müsaade ediyor ve yıllık hem büyük elektrik faturalarından kurtulacak, hem de dinlendirilmiş arıtılmış su verilecektir. Alınan su tamamen baraj gölünün dökülme sahasından alınıp, tekrar baraj gölüne dökülmektedir. Ayrıca deredeki göl ile tesisin arası 1000 metre altındadır. Zaten buraya da şartname gereği can suyu DSİ kontrolünde verilmektedir.

Balıklara zarar veriliyor diye yapılan propaganda tamamen asılsızdır. Balıklar, Cendere parkında ve baraj gölünde yumurtlar. Eğer böyle bir zarar olsa, zaten müsaade verilmez. Tam tersi, biz orada balık üretimi için, balık yumurtası DSİ’nin müsaadesi ile göle atabiliriz.”

 

Hakkında Çiğdem Gkhüseyinoğlu

Diğer Haber

Prof. Dr. Naci Görür tarih verdi, 7’lik deprem için uyardı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Dursunbey …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]