Anasayfa / Dünya / Hindistan’ın 12 yılda bir açan nadir çiçeği

Hindistan’ın 12 yılda bir açan nadir çiçeği

Hindistan’ın güneybatısında bulunan Kerala eyaletinde dünyanın en nadir çiçeklerinden biri olan mor renkli bir menekşe Neelakurinji… Özelliği ise 12 yılda bir açması. Bunun nedeni ise çok ilginç… İşte özel çiçek Neelakurinji’nin hikâyesi

Tropikal bitki örtüsü, pastoral plajları ve doğal manzaralarıyla ünlü Kerala’da, Batı Ghats dağlık bölgesinde deniz seviyesinden 1600 metre yüksekte Munnar kasabası bulunuyor. Munnar, yemyeşil manzaraları ve puslu dağlarla birlikte şehrin sevilen tatları olan çay, kahve ve baharat tarlalarıyla ünlü. 12 yılda bir açan Neelakurinji çiçeği ise burayı ayrıca özel kılıyor.

‘Aşk ve romantizmin sembolü’

Neelakurinji (Genellikle ‘Kurinji’ olarak kısaltılır), Hindistan’ın bazı bölgelerine yayılmış yaklaşık 350 bir çiçek türü… Bilimsel adı ise Strobilanthes Kunthianus… Bu çiçek monokarpik bir bitki. Yani her çiçek açtığında bir kez ürer ve sonra ölür. Yeni tohumların çiçek açması için özel bir süre gerekiyor. Dünyanın başka hiçbir yerinde yetişmeyen nadir bir çiçek olan Neelakurinji’nin Hindistan’da çeşitli kültürel dernekleri var. Hint gazetesi The Hindu’nun eski editörlerinden Roy Mathew Mavi Dağların Çiçeği adlı kitabında, Kerala’da orman topluluğu olan Muthuvan kabilesinin bu çiçeği aşk ve romantizmin sembolü olarak kabul ettiğini, Batı Ghats’ta göçebe bir topluluk olan Paliyan kabilesi ise bitkinin çiçeklenme döngüsüne göre yaşlarını hesapladığını yazıyor.

Tepeyi mora boyayan güzellik

Neelakurinji ‘mavi çiçek’ anlamına geliyor. Genellikle ağustos ayında başlar ve ekim ayına kadar süren mevsimin sonuna doğru menekşeye dönüşerek tepeleri mavi tonlarında sarıyor. Her 12 yılda bir gerçekleşen bu olay, Munnar’a 45 km mesafedeki Kurinjimala Koruma Alanı da dâhil olmak üzere geniş bir alanı kapsıyor. Bölge için turizm açısından oldukça önemli bir yere sahip olan Neelakurinji, 30 ile 60 cm arasında değişen uzunluğuyla tepeler boyunca döşenerek harika bir manzara sunuyor.

Kalp tıkanıklarını önleyen bala sahip

Neelakurinji çiçeğinden elde edilen bir de bal var. Nadir görülen arılar sayesinde oluşan tozlaşma sonucu ortaya çıkıyor. Balın toplanması için sadece kabilelere izin veriliyor ve Shola otlaklarının derinliklerinde bulunan birkaç mağaza dışında balın temini imkânsız. Nadir olarak üretilen bu bal hakkında bir çalışma yapılmamasına rağmen yerliler kalp tıkanıklarını önleyen tıbbı özelliğe sahip olduğuna inanıyor.

Hakkında Serkan AĞAOĞLU

Diğer Haber

Trakya’da Kanolayı kuraklık vurdu

Trakya’nın sarı altın çiçeği kanola, bölge yağış alamayınca yaşanan kuraklığa yenik düştü. Ayçiçeğine alternatif olarak …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]