Anasayfa / Haberler / Faydası saymakla bitmeyen Üzerlik Tohumu diğer bir deyişle’Nazar Otu’

Faydası saymakla bitmeyen Üzerlik Tohumu diğer bir deyişle’Nazar Otu’

Halk arasında nazar otu adıyla da bilinen üzerlik otu ülkemizde Orta Anadolu bölgesinde yetişen, 70 cm boyunda, beyaz çiçekleri olan, çok yıllık bir bitkidir. Yeşil koni şeklindeki meyvelerinin içinde kahverengi tohumları vardır. Tohumları A ve C vitamini yanı sıra alkolitler ve yağ ile kırmızı boya bulunur.

İlginç özellikleri bulunan üzerlik otu nam-ı diğer nazar otundan arkeologlar eski yerleşim yeri kalıntılarını bulmak için faydalanırlarmış. Çünkü bu bitki fosforik asit bakımından zengin toprakları tercih eder. Fosforik asit ise insan yerleşimlerinin olduğu yerlerde bulunur. Bildiğiniz gibi insan vücudunda en fazla bulunan elementlerdendir fosfor. Bu açıdan höyüklerin, harabelerin hatta mezarlıkların olduğu yerlerde yetişir bu bitki.

Bu bitkiyi halkımız nazar, büyü gibi etkilerden korunmak ve kurtulmak için yakar ve tütsüsünü kullanır. Eski toplumlarda da özellikle şaman dinine mensup olanlarca bu bitki ruhsal arınma için kullanılırmış. Üzerlik tohumunun kullanılan kısmı tohumlarıdır.

Üzerlik Otu Nazar Otu Faydaları

  • Nefes darlığı, kalp çarpıntısı sorununuz var ise üzerlik otunu kullanmanızı tavsiye ederiz.

  • Parkinson hastalığına karşı faydalıdır.

  • Afrodizyak etkisi vardır. Cinsel gücü artırır.

  • Mevsimsel alerjilerde etkilidir. İbrahim Saraçoğlu da bu bitkinin burun akıntıları, saman nezlesi gibi mevsimsel alerjilere karşı kullanılabileceğini söylemektedir.

  • Balgam söktürücüdür, göğsü yumuşatır.

  • Saç siyahlaştırıcı etkisi vardır.

  • Kurdeşen oluşumunu önler.

  • Adet söktürücüdür.

  • Zihni canlandırır.

  • Göz alerjileri ve göz nezlesini giderici özelliği vardır.

  • Epilepsi (sara) hastalığında başarı ile kullanılabilir.

Üzerlik Otu Nasıl Kullanılır?

Üzerlik otunun tohumları kurutulduktan sonra çayı yapılabilir. Kavrulup bal ile karıştırılarak tüketilebilir veya su ile karıştırılıp yenilebilir. Bazı hastalıklarda da şu şekilde kullanılması önerilir:

Keten tohumu ve bal ile karıştırılıp elde edilen macun yutulduğunda nefes darlığını giderir. Rezene ile kaynatılıp göz hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Yalnız göz nezlesinde su ile kaynatılıp burna çekilir.1 avuç üzerlik tohumunu yaklaşık 7,5 kg üzüm suyu ile kaynatıp (karışımın 4’te 1’i kalana kadar) 1 ay boyunca yarım litre içilir. Her gün taze olarak hazırlanır. Saman nezlesi gibi mevsimsel alerjilere karşı da kaynamakta olan 2 su bardağı su içerisine 3 çorba kaşığı nazar otu tohumu eklenir. Kaynarken ortaya çıkan buhar burun yoluyla solunur. Hemoroit için tohumları kavrularak öğütülür ve yemeklerden önce 1 tatlı kaşığı tüketilir. Bu şekliyle kurt düşürücüdür. Adet söktürmek için tohumu kaynatılıp bal ile karıştırılarak her gün 1 su bardağı içilir. Öğütülen tohumunun bal ile tüketilmesi varis için de faydalıdır.

Hasatdergisi.com

Hakkında Çiğdem Gkhüseyinoğlu

Diğer Haber

Sodyum Molibdat nedir?

Sodyum molibdat, kimyasal formülü Na₂MoO₄ olan beyaz kristal bir tuzdur. Bu bileşik, endüstriyel, kimyasal ve …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]