Anasayfa / Ekonomi / Çiçekler açmadan kurudu, dünya ikincisi Bingöl balı tehlikede

Çiçekler açmadan kurudu, dünya ikincisi Bingöl balı tehlikede

Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere birçok ilde olduğu gibi Bingöl’de de kuraklık çiftçilerle birlikte arıcıları da etkilemeye başladı. Dünyanın en kaliteli ballarının elde edildiği kentte, her yıl ortalama bin 200 ton bal üretimi gerçekleşiyor. Ancak bu sene son 20 yılın en kurak yılı olduğunu belirten arıcılar, üretimlerinin yarıdan da fazla düşmesinin kaçınılmaz olduğunu aktardı.

Yağışların az olması ve birçok polen bulunduran çiçeğin açmadan kuruduğunu da aktaran arıcılar, kuraklık etkilerini ilerleyen süreçte daha fazla hissedeceklerini söyledi.

20 yıl fiili olarak arıcılık yapan ve 6 yıldır da Bingöl ili Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanlığını üstlenen Mehmet Can Üzer, ülke genelindeki kuraklığın çiftçiler kadar arıcıları da etkilendiğini ifade etti.

Dünya ikincisi Bingöl balının kalitesini ve verimini düşürmemeye gayret gösterdiklerini anımsatan Üzer, “Biz, arıcılarımızla birlikte yılladır Bingöl balını üretiyoruz. Bingöl balı dünya ikincisi olmuştu. Onun da verimi ve kalitesini düşürmemek için elimizden gelen gayreti göstermekteyiz” dedi.

Üzer, “Bingöl’deki arıcılarımız yılladır gezgin arıcı oldukları için ilkbaharda Bingöl’e geldikleri zaman ova köylerinde veya ovada arılarını çiçeklendirip daha güçlü bir şekilde yaylaya çıkarıyorlardı. Maalesef ülke genelinde kuraklık çiftçileri vurduğu gibi arıcılarımızda da büyük oranda etkiledi. Kuraklık olduğu için arıcılarımız çoğu, düşük olarak arıları yaylalara çıkardılar.

Maalesef kuraklık yaylalarımızı da vurmuş. Şu anda herhangi bir nektar, çiçek göremiyoruz. Önümüzdeki günlerde bir yağmur olursa inşallah kurtarabilir. Şayet yağmur olmazsa son 20 yılın kuraklığı, sıkıntılarıyla karşı karşıyayız. Biz de arıcılar birliği olarak onlara destek olmak için sürekli bunun takibini yapıyoruz. Arılarda hastalık çıkabilir. Arıcılarımızın sıkıntıları var” şeklinde konuştu.

Geçen yıllarda çiçek verimine göre bin 200 ton civarında bal üretimi yapıldığına da değinen Üzer, “Bingöl’de bin 200 aktif üyem ile 140 bin koloni ile yılın çiçek verimine göre, bin 200 ton civarın bal üretimi yapılıyordu. Ama maalesef şuan ki öngörümü söylüyorum, 200-300 tona düşebilir. Korkum da o zaten. Allah yardımcı olsun arıcılarımızın” diye konuştu.

8 yaşından beri baba mesleği arıcılığı sürdüren Hüseyin Celayir (51), “Bu kuraklık bu sene kötü vurdu arıcıları. Ben de 8 yaşından beri baba mesleği olan arıcılığı devam ettirmekteyim. 250 kovan koloni civarında arılarımız var. Her yıl 3,5 ton civarında bal almaktaydık ama bu sene yarısından daha az düşük bal alabiliriz. Çünkü doğada nektar yok, bal akımı yok, polen yok, nem yok ve yağmur yağmadı. Çiçekler açmadan kurudu. Allah’tan umut kesilmez. İnşallah yağmur yağarsa gevende umudumuz vardır. İnşallah bu musibeti de atlatırız. Allah hayırlara vesile etsin” ifadelerini kullandı. (İHA)

Grafit Nedir?

Grafit, katı madde kategorisi içerisinde yer alan siyah renkli bir maddedir. Ancak yine de yapısında bulunan karbon sayesinde taş kadar sert değildir. Kristalimsi bir yapısı vardır. Bu yüzden elmas gibi bir yüzeye sahiptir. Grafitin oluşumu ise karbonun allotroplarının halkalar oluşturması ile tamamlanır. Karbon atomları üst üste ve yatay olarak dizilirler. Bu levhalar bir süre sonra birbirine bağlanırlar. Böylelikle grafit oluşur. Grafit oldukça koyu renkli aynı zamanda da oldukça parlak bir maddedir.

DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ

0552 3307100-0552 3308100-0216 4421200-0532 5466184

www.kimyadeposu.com

Kimyadeposu.com

Tarım Kimyasalları,Yem katkıları Mineralleri,zeolit,sepiyolit,diyatomit,kaolin,sunshield gölge tozu,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars sıvı kükürt,parvet hayvan yara tozu,parspet hayvan bakım ve yara tozu,badimon yara tozu,çinko metal tozu,demir tozu,manganez dioksit,mangan dioksit,mangan tozu,mikronize mangan,hayvan altlığı,hadjin yılan kovucu,pars lime sülfür,bit-pire kovucu,nangrafi,nano tozlar,metal tozları,maden tozları,nano partiküller,dmrsüren,dmrsüren kimya,kimyadeposu.com,çinko sülfat,bakır sülfat,mangan sülfat,magnezyum oksit,magnezyum sülfat,demir sülfat,kalsiyum oksit,kalsiyum hidroksit,potasyum silikat,potasyum hidroksit,hekzatetramin,sodyum lignosülfonat,potasyum lignosülfonat,grafit tozu,mikronize grafit,kimyadeposu.com

Hakkında

Diğer Haber

Antimon Trioksit Ve Kullanım Alanları

ANTİMON TRİOKSİT = ANTİMON OKSİT CAS Numarası: 1309-64-4 EC Numarası: 215-175-0 MDL Numarası: MFCD00011214 Moleküler …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]