Anasayfa / Ekonomi / Borç ve haciz yükü altında ezilen çiftçiyi gören yok

Borç ve haciz yükü altında ezilen çiftçiyi gören yok

Erdoğan ’ın açıkladığı 98 sayfalık ekonomik reform paketinde ne çiftçi var ne de tarım. Çiftçinin 31 Mart ’a kadar ertelenen bankalara ve Tarım Kredi Kooperatifi ’ne olan borçlarının ne olacağı ise merak konusu. Konu ile ilgili açıklama yapan CHP Milletvekili Bekir Başevirgen icra takip işlemlerinin, yeniden ileri bir tarihe ertelenmesini ve çiftçinin aldığı faizli kredilerin faizlerinin silinmesi gerektiğini söyledi.

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkezi Birliği Genel Müdürlüğü verilerine göre son bir yılda 363 bin 389 çiftçinin kredi kullandığını hatırlatan Başevirgen, “Çiftçi ürettiği üründen para kazanamadı. Ürünleri ya depolarda çürümeye terk edildi ya da ithalat sevdası nedeniyle yerli üreticinin ürünü para etmedi. Çiftçinin borcu yüzde 32 arttı ancak kazancı sürekli geriledi. Borç yükü çiftçilerin kâbusu haline geldi. İktidar artık somut adımlar atmak zorunda” dedi.

Başevirgen, iktidarı her fırsatta çiftçinin üzerindeki borç yükü, girdi maliyetlerindeki artış ile sürekli yükselen döviz kurlarının çiftçi ve üreticilerin belini bükmekte olduğu konusunda uyardıklarını belirtti. Başevirgen, “Hiçbir söylediğimiz duyulmadı. Hiçbir derde çare olunmadı. İktidar tarım sektörünü gözden çıkarmış, hatta böyle bir sektör olduğunu unutmuş. Tarım sektörünün sürdürülebilir olması için çiftçilerin ciddi bir desteğe ihtiyacı olduğu, açıklanan bu pakette de düşünülmemiş.” dedi.

Çiftçinin Haziran 2018 ’de bankalara borcu 96,9 milyar lira iken bugün 33,6 milyar lira artarak 130,5 milyar liraya ulaşmış durumda. Yapılandırılma yapılmadığı için mağdur olan çiftçinin traktör ve tarım aletlerinin haczedildiğini söyleyen Başevirgen, “Haciz işlemleri Mart sonuna kadar durduruldu. Yeni bir hasat yapmayacak olan çiftçi borcunu yine ödeyemeyecek. Yandaş müteahhitlerin kira bedelleri bile ertelenirken çiftçiye el uzatılmıyor. İktidarın, karnımızı betonun değil tarımın doyurduğunu anladığı gün iş işten geçmiş olacak” İfadelerini kullandı.

Tüm bu yaşanan olumsuzluklara rağmen çiftçinin üretmeye devam ettiğini ifade eden Başevirgen, “Pandemi tüm dünyaya olduğu gibi bizlere de gıda arzı ve güvenliğinin önemini gösterdi. Sürekli ithalata dayalı olan ve yerli çiftçiyi üretemez hale getiren politikalar, gıda teminini tamamen yabancı ülkelerin insafına bırakmak anlamına gelir. Ülkemizde kalkınmanın en önemli basamaklarından biri olan tarımın ve çiftçinin hak ettiği değeri ve kazancı elde edeceği tarımsal politikaları daha fazla vakit kaybetmeden oluşturmak zorundayız” dedi.

Neden Kimyadeposu.com?

kimyadeposu.com güvenilir

kimyadeposu.com zamanında gönderir

kimyadeposu.com uzman kadroya sahiptir

kimyadeposu.com kaliteli ürünleri uygun fiyata temin eder

kimyadeposu.com Türkiye nin Kimya Deposu

Nano metal tozlar kimyadeposu.com da

Manganez Dioksit kimyadeposu.com da

Grafen kimyadeposu.com da

Sıvı Kaolen kimyadeposu.com da

Oksitler kimyadeposu.com da

Hakkında

Diğer Haber

KOBALT SÜLFAT VE KULLANIM ALANLARI

Kobalt Sülfat geviş getiren hayvanlar, yani sığır, koyun, Keçi için hayati öneme sahiptir. Kobalt Sülfat, …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]