Anasayfa / Genel / AB’den ve ABD’den Rusya’ya tahıl tepkisi

AB’den ve ABD’den Rusya’ya tahıl tepkisi

Tahıl anlaşmasının sona erdirilmesi kararına ilişkin bir biri ardına tepki ve açıklamalar gelmeye başladı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, konuyla ilgili açıklamasında, “Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin çabalarına rağmen Rusya’nın Karadeniz Tahıl Girişimini bitirmeye yönelik hareketini kuvvetle kınıyorum” ifadesini kullandı.

AB’nin, dünyada zor durumda olanlar için gıda güvenliğini sağlamak üzere çalıştığını belirten von der Leyen, AB tarafından daha önce oluşturulan kara bağlantılarıyla gıda ürünlerinin Ukrayna’dan taşınmaya devam edeceğini kaydetti.

Almanya ve Avusturya’dan çağrı

Hükümet Sözcü Yardımcısı Christiane Hoffmann, Berlin’de yaptığı açıklamada, Rusya’nın tahıl koridoru anlaşmasını uzatmasını ve mevcut anlaşmazlığı yoksul insanların sırtından yürütmemesini istediklerini belirtti.

Hoffmann, bu tür anlaşmaların kısa süreyle sınırlı kalmamasının ve Ukrayna’nın uzun vadede tahıl ihraç etmesine izin verilmesinin gerekliliğini vurguladı.

Almanya Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir de “Açlığın bir silah olarak kullanılmasına son verilmeli. (Rusya Devlet Başkanı) Vladimir Putin’in, korkunç savaş çığırtkanlığı için bu dünyadaki yoksulların en yoksulu rehin alınıyor” ifadesini kullandı.

“Darboğaz yok”

Çiftçiler Birliği de anlaşmanın durdurulmasının ardından şu an için Almanya ve Avrupa pazarlarında herhangi bir darboğaz görmediklerini açıkladı.

Alman medyasına konuşan Birlik yetkilisi Udo Hemmerling, “Tahıl, yağlı tohumlar ve gübrelerde uzun bir kesinti olursa, küresel tarım ticaretinde yine arz darboğazları ve fiyat artışları olabilir ancak Orta Avrupa’da, yerel hasat mevcut olduğu için herhangi bir darboğaz beklemiyoruz” dedi.

Diğer yandan Avusturya Dışişleri Bakanlığı, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na ilişkin Twitter’dan “gıda silah değildir” etiketiyle paylaşımda bulundu.

Paylaşımda, “Rusya’yı Karadeniz Tahıl Girişimi’nin uzatılmasını acil kabul etmeye çağırıyoruz. Bu küresel gıda güvenliği için çok önemli. Ayrıca ihtiyaç sahiplerine de milyonlarca ton tahıl ve tohum sağlıyor” ifadesine yer verildi.

ABD: Anlaşmanın durdurulması zalimlik

ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield de, konuyla ilgili açıklamada bulunarak Rusya’nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nı durdurmasını “zalimlik” olarak nitelendirdi.

Dünya Gıda Programı’na göre 345 milyondan fazla kişinin gıda güvensizliğiyle mücadele ettiğine dikkati çeken Thomas-Greenfield, Rusya’nın Ukrayna savaşının özellikle Orta Doğu ve Afrika’da milyonlarca ilave kişiyi açlık sınırına ittiğini söyledi.

Thomas-Greenfield, Rusya’nın anlaşmayı askıya alarak dünyadaki “mağdurlara” bir darbe daha vurduğunu belirterek, “Bu zalimliktir” dedi.

BM ve Türkiye’nin öncülüğünde sağlanan tahıl anlaşmasının bir “umut ışığı” teşkil ettiğini ve küresel gıda pazarına istikrar getirdiğini ifade eden Thomas-Greenfield, “Rusya tüm bu ilerlemeyi çöpe attı. Rusya siyasi oyunlar oynarken, insanlar açı çekecek” diye konuştu.

ABD temsilcisi, tek bir ülkenin “insanlığı rehin” aldığını aktararak, tüm üye ülkelerin Rusya’ya kararını değiştirme ve tekrar anlaşmayı uzatma, genişletme ve uygulama için müzakere masasına dönme çağrısı yapması gerektiğinin altını çizdi.

Rusya’dan açıklama

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, 17 Temmuz’a kadar uzatılan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na ilişkin yaptığı açıklamada, “Tahıl koridoru anlaşması fiilen son buldu, durduruldu. Rusya, ilgili şartlar uygulanır uygulanmaz derhal tahıl anlaşmasına geri dönecek. Anlaşmanın Rusya ile ilgili kısmı yerine getirilmedi” ifadesini kullanmıştı.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısının küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için Birleşmiş Milletler (BM), Rusya, Türkiye ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022’de İstanbul’da düzenlenen törenle Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nı imzalamıştı.

Hakkında

Diğer Haber

Antimon Trioksit Ve Kullanım Alanları

ANTİMON TRİOKSİT = ANTİMON OKSİT CAS Numarası: 1309-64-4 EC Numarası: 215-175-0 MDL Numarası: MFCD00011214 Moleküler …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]