Nevşehir’in Derinkuyu ilçesinde ikamet eden 48 yaşındaki Özcan Sayın hobi olarak başladığı deve kuşu yetiştiriciliğini evinin bahçesine deve kuşu çiftliği kurarak geliştirdi. Özcan Sayın, çocukları sevsin diye aldığı 3 yavru deve kuşunu 8 yılda 20 anaç deve kuşuna çıkartmasının arkasında evinin bahçesini deve kuşu çiftliğine çevirdi. Yurt dışından yoğun istek olduğunu ama kapasite sebebiyle karşılayamadıklarını söyleyen girişimci yurttaş, yumurtaların tanesini 150 liradan satarken, deve kuşu yavruları ise 1.400 liradan müşteri buluyor.
“YURT DIŞINDAN ISTEK GELİYOR”
Sayın, “Deve kuşuna merakım bundan 8 yıl önce başladı. İlk etapta 3 tane yavru derman kuşu aldım ve büyüttüm. sonradan 3 tane anaç yaptım. Şu an 20 tane anaç ile yavru kapasitemi takvim 350’ye çıkarttım. Biz patates, fasulye gibi alternatif ürünleri denedim. Ama onları yapamadık. Bunu da öbür bir sektör olarak gördüm ve kendimizi deve kuşu yetiştiriciliğine verdik. Birazcık araştırma yaptım. Yan bir iki yıl buna emek harcadım. Çünkü bunun yazılmış hiçbir yerde bilgisi değil. Veterinere gidiyorum veteriner bilmiyor. Test yanılma işi ile bu işi çözdük. Şuan üretim de çok iyi olduk. Yılda 350 yavru kapasitesine çıktım. Ama kendimizce kapasitemiz tekrar yetersiz. Yurt dışından talepler geliyor. Onlarla görüşüyoruz. Ama yurt dışından 500, bin ve bin 500 yavru istiyorlar. Biz o kapasiteye çıkamıyoruz. Şu lahza Türkiye‘de yılda 350 yavru deve kuşu rakamı bir rakam” dedi.
“YUMURTALARIN TANESİNİ 150 LİRADAN SATIYORUZ”
Deve kuşu üreticiliğinin peşinde deve kuşu yumurtalarına da büyük alaka gösterildiğinin açıklayan 48 yaşındaki Özcan Sayın, dekor için kullanılan yumurtaların tanesini 80 liradan, günü birlik taze deve kuşu yumurtalarının tanesini ise 150 liradan sattıklarını söyledi. Sayın, “Deve kuşunun eti kolesterolsüz ve siyah et dediğimiz eti var. Lif değil. aynı zamanda yumurtası protein bakımından fazla zengin. Bazen oluyor ancak uzmanlar hastalara nasihat ediyorlar. Bizden yumurtasını istiyorlar bizde satıyoruz. Bunun yanı sıra işe yaramayan yumurtalarda örümcek kovması için süs olarak süsleme amaçlı olarak satıyoruz. Süsleme için dediğimiz boş yumurtaları 80 liradan satıyoruz. Günübirlik taze olan yumurtaları da 130 ila 150 lira aralarında satıyoruz. Bu adette pozitif olduğu vakit pazarlık yapıyoruz. Şuan Türkiye’nin açık havada talep var ama cevap yok. Çünkü yurt dışından gelen taleplere cevap veremiyoruz. Hobi olarak başladık. Çoluk çocuk sevsin diye lakin şuanda bu işi çiftlik haline dönüştürdük” şeklinde konuştu.
Kaynak: İHA