Anasayfa / Dünya / Malatya kayısısı artık AB tarafından coğrafi işaret olarak tescilli..

Malatya kayısısı artık AB tarafından coğrafi işaret olarak tescilli..

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Malatya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 2014 yılında yapılan müracaat, bugün itibarıyla tamamlandı ve ‘Malatya kayısısı’ AB tarafından coğrafi işaret olarak tescil edildi.” dedi.

Çelik, Bakanlıkta Malatya kayısısının Avrupa Birliği (AB) tarafından coğrafi işaret olarak tesciline ilişkin düzenlenen sertifika töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin AB ile ilgili yolculuğunun 1963 Ankara Anlaşması ile başladığına dikkati çekti.

Avrupa Parlamentosu’nun aldığı tavsiye kararına rağmen o süreçte bile coğrafi işaret ile ilgili komisyonun Türkiye’de çalışmalarını sürdürmesinin takdire şayan olduğunu belirten Çelik, “İnişli çıkışlı bir seyir izleyen Türkiye – AB ilişkilerinde pozitif bir gündemle sizleri Bakanlığımda ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyorum.” ifadesini kullandı.

Çelik, kayısı meyvesinin dünyada yaklaşık 510 bin hektarlık alanda yetiştirildiğini ve yılda 3,4 milyon ton üretildiğini ifade ederek, Türkiye’de ise 123 bin hektarlık alanda, 730 bin ton yaş kayısı üretimi gerçekleştirildiğini ve dünyada ilk sırada yer aldığını kaydetti.

Geçen yıl 314 milyon dolar değerinde kayısı ihracatı gerçekleştirildiğinin altını çizen Çelik, bunun yüzde 50’sinin AB’ye yapıldığını, bu nedenle AB’nin coğrafi işaret tescilinin Türkiye için son derece önemli olduğunu söyledi.

Çelik, coğrafi işaretlerin; yetiştiği yöreye ait özellikleri taşıyan ürünün kalitesinin korunması, farklı yerlerde üretilen düşük kaliteli ürünlerden ayırt edilmesi, geleneksel lezzetlerin geleceğe aktarılması, dünya çapında tanınırlığının sağlanması ve ürünün piyasada değerini bulması için son derece önemli ve faydalı olduğunu belirtti. Çelik, “Coğrafi işaret demek, tarım ürünlerinde markalaşma demektir.” değerlendirmesinde bulundu.

Coğrafi işaretin, o yöredeki tüm üreticileri altına alan bir şemsiye misali kırsal kalkınma için çok önemli olduğunu vurgulayan Çelik, şöyle konuştu:

“Bundan dolayı, coğrafi işaret tesciline Türkiye’de büyük önem veriyoruz. Bu çerçevede ülkemizde hâlihazırda 209 ürün için ulusal olarak coğrafi işaret tescili alınmış olup, 319 ürün için ise başvuru süreci devam etmektedir. Malatya kayısısının coğrafi işaret tescili 2001 yılında gerçekleştirilmişti. Bugün bu tescili AB sathına yaygınlaştırıyoruz. Ülkemizde üretilen kayısının yüzde 50’si Malatya’da üretilmektedir. Bu yönüyle bakıldığında bu il için ve ülkemiz için bu törenin ne kadar anlamlı olduğu ortadadır. 2014 yılında Malatya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan müracaat, bugün itibarıyla tamamlandı ve ‘Malatya kayısısı’ AB tarafından coğrafi işaret olarak tescil edildi.”

Hakkında Çiğdem Gkhüseyinoğlu

Diğer Haber

Grafit Tozu Ve Kullanım Alanları

Grafitin kullanım alanına göre, genellikle şekli belirtilmez. Ancak, pota gibi şekillendirilmiş refrakterlerin yapımında, daha üstün …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]