Anasayfa / Ekonomi / 4 ton gül yaprağından 1 kilo üretilen gül yağının kilosu 46 bin liraya satılıyor

4 ton gül yaprağından 1 kilo üretilen gül yağının kilosu 46 bin liraya satılıyor

Türkiye’nin gül bahçesi Isparta‘da gül çiçeği hasadı aralıksız olarak devam ediyor. Sabahın erken saatlerinde toplanan güller, kantarlarda tartıldıktan daha sonra fabrikalara ulaştırılıyor. Fabrikalarda gül çiçeklerinden gül yağı, gül konkreti ve gül suyu elde ediliyor. Gül suyu ve gül konkreti ayrı gül ürünleri üretiminde, gül yağı ise dünya piyasasında kozmetik ve parfümeri alanında kullanılıyor. 2016 yılında 12 bin euroya değin çıkan bir kilogram gül yağı, 6 bin euro (takriben 46 bin lira) civarında değerinde görüyor. Yaklaşık 4 ton gül çiçeğinden bir kilogram gül yağı elde ediliyor.

4 ton gül yaprağından 1 kilo üretilen gül yağının kilosu 46 bin liraya satılıyor

“RANDIMANIN İYİ OLMASI İÇİN GÜLÜN ERKEN TOPLANMASI ÖNEMLİ”

Gül Gül yağı ve Yağlı Tohumlar Kooperatifi (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Çelik, gül hasat sezonunun yaklaşık 25 gün önce başladığını, ilk olarak bunaltıcı hava ve 24 Mayıs’taki zirai don olayından dolayı küçük sıkıntılar yaşadıklarını söyledi. Ancak bölgedeki ekili ve dikili alanların fazla olması sebebiyle gül çiçeği rekoltesinde sorun yaşanmadığına değinen Çelik, “Sektördeki bütün paydaşlarımız gül çiçeği alımlarına devam ediyor. Gül çiçeğinin erken saatlerde toplanmasına uyarı ediyoruz. Çünkü bunlar maliyet hesabıdır. Piyasaya çıktığımızda randımanlarının mükemmel olması için gülün erken toplanması kayda değer. şimdi hasat gayet güzel gidiyor” dedi.

4 ton gül yaprağından 1 kilo üretilen gül yağının kilosu 46 bin liraya satılıyor

KORONAVİRÜS SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLEDİ”

Hasat sezonundan daha sonra manâlı olanın pazarlama olduğunu açıklayan Çelik, koronavirüs salgınının sektörü olumsuz etkilediğine uyarı çekti. Çelik, “Esas sorun bundan sonradan başlayacak. Mağduriyet yaşanmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Bundan sonra inşallah her şey normale döner, pazarda bir sorun olmazsa, bugünden çekmiş olduğumuz sıkıntılar o gün hiç yaşanmamış olacak. Fakat bunu yaşayıp görmemiz gerekli. Ülkemizde ve dünyada yeni yeni normalleşme sürecine girildi. Bundan sonraki süreçte fabrikaların bacaların tütmesi ve tüketim ekonomisinin devreye girmesiyle alışverişlerin hızlanması, havayolu şirketlerinin uçuşlarına başlaması kayda değer. Çünkü bunlar yaptığımız üretimle aracısız alakalı olan şeyler. Kısa sürede koronavirüs belasından kurtulmayı ve her şeyin normale dönmesini ümit ediyoruz” diye konuştu.

4 ton gül yaprağından 1 kilo üretilen gül yağının kilosu 46 bin liraya satılıyor

“1,5-2 TON GÜL YAĞI ÜRETİMİ BEKLİYORUZ”

ÖTE YANDAN, gül çiçeğinin fabrikaya geldikten daha sonra 2 belli başlı çiğ maddeye dönüştüğünü kaydeden Hasan Çelik, bunlardan birinin gülyağı, diğerinin ise gül konkreti olduğunu söyledi. Bu sene 1,5-2 ton gül yağı, takriben 15 ton da gül konkreti üretimi beklediklerini belirten Çelik, “Isparta’dan dünyanın takriben yüzde 65’lik kısmına gerek gül yağı gerekse gül konkreti olarak parfümeri ve kozmetik sanayine çiğ madde üretimi yapıyoruz. Bunu dünyadaki gül yağı fiyatlarında etkili olmak adına elimizde bir kuvvet olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

4 ton gül yaprağından 1 kilo üretilen gül yağının kilosu 46 bin liraya satılıyor

“12 BİN EURODAN 6 BİN EUROYA DÜŞTÜ”

Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, 2016 yılında bir kilogram gül yağının 12 bin euroya satıldığını fakat acilen 6 bin Euro’ya kadar düştüğünü ifade etti. Bu rakamın 2020 yılındaki gül yağı ve gül konkreti fiyatlarında etkin olacağı anlamına gelmediğine değinen Çelik, “Şu ana değin pazarda geçmiş yıllardaki gibi çok kayda değer bir hareketlilik değil. Tabii ayağa kalkacak, bu böyle devam etmeyecektir. Fakat bu yılki fiyatla ilgili bir şey söylemek için fazla erken. acilen korona virüs bizim sektörde yüzde 100 etkin” dedi.

4 ton gül yaprağından 1 kilo üretilen gül yağının kilosu 46 bin liraya satılıyor

“GÜL ÇİÇEĞİ BUHAR İLE GÜL YAĞINA DÖNÜŞÜYOR”

Gülbirlik Güneykent Fabrika Sorumlusu Osman Döner de gül yağının üretilişini anlattı. Üreticilerden alınan gül çiçeğinin fabrikada kazanlara döküldüğünü ve burada buhar sistemiyle kaynatıldığını kaydeden Döner, “Kaynayan suyun buharı, yağ ile birlikte su şekline gelip ön güğümlerimizden akıyor. Sonradan gelen yağlı su arka güğümlerimizde birikerek, üstteki tanka çıkıyor ve orada ikinci distilasyon işlemine hazırlanıyor. sonra öteki makinemizde ikinci distilasyonla yağımızı çıkarıyoruz. Elde ettiğimiz yağları bir kat süzerek, genel müdürlüğümüze gönderiyoruz. Orada da ikinci bir işlemde ince süzüm yapılıyor ve gül yağı alıcılarına ulaştırılmak üzere hazır ayla geliyor” şeklinde konuştu.

4 ton gül yaprağından 1 kilo üretilen gül yağının kilosu 46 bin liraya satılıyor

Kaynak: İHA

Hakkında

Diğer Haber

10. MİLAS ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Üreticileri, zeytin ve zeytinyağı tutkunlarını bir araya getirerek bölgenin benzersiz lezzetlerine ve kültürel mirasına dikkat …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]