Anasayfa / Ekonomi / Üzüm üreticisine ek gelir sağlayan asma yaprağında ihracat artıyor

Üzüm üreticisine ek gelir sağlayan asma yaprağında ihracat artıyor

Dünyanın önemli üzüm üretim merkezlerinden Manisa’da çiftçiye ek gelir kaynağı olan asma yaprağı, artan ihracatıyla da bölge ekonomisine katkı sağlıyor.

Türk mutfağının vazgeçilmezi yaprak sarmasının ana malzemesi olan asma yaprağı, son dönemde dünyanın dört bir yanından gelen taleple ihraç ürünü oldu.

Akdeniz’i çevreleyen ülkelerde ve Türk nüfusunun yoğun olduğu Avrupa ülkelerinde tüketilen yaprak, baharla birlikte filizlenen asmalardan toplanıyor.

Sahip olduğu yaklaşık 1 milyon dönüm bağ alanıyla dünya üzüm üretiminde 6’ıncı sırada yer alan Manisa’da asma yaprağı sezonu devam ediyor.

Sabah serinliğinde bağlara giden kadınlar, öğlene kadar asmalardan taze yaprakları topluyor. Bir kısmı semt pazarlarında satışa sunulan asma yapraklarının büyük kısmı ise ihracat yapan firmalara satılıyor.

Asma yapraklarını salamura haline getirerek raf ömrünü uzatan ihracatçılar, kalite ölçümlerinin ardından ambalajladıkları ürünleri Avrupa Birliği, Akdeniz ve Orta Doğu ülkelerine gönderiyor.

Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre, salamura yaprak ihracatı bu yılın ocak-nisan döneminde 2021’in aynı dönemine göre yüzde 31 artarak 10,5 milyon dolardan 13,8 milyon dolara çıktı.

Türkiye, 2021’de 26 bin ton salamura asma yaprağı ihracatı karşılığında 32,6 milyon dolar döviz girdisi elde etti.

Üretim ve ihracat her yıl artıyor

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, AA muhabirine, yaprak üretimi ve ihracatının her geçen yıl arttığını söyledi.

Sultani çekirdeksiz üzümü yaprağının ince ve tüysüz olması nedeniyle talep edildiğini dile getiren Ünal, temmuz ayına kadar toplanabilen yaprakların özellikle kadınlar için önemli bir gelir kaynağı olduğunu belirtti.

Genellikle Orta Doğu mutfağında kullanılan asma yaprağının son dönemde farklı mutfaklara da girdiğine dikkati çeken Ünal, “Başlarda gurbetçilerimize yönelik ihraç edilen asma yaprağı, son yıllarda dünya mutfağında da alternatif ürün olarak yerini almaya başladı. Asma yaprağı ve yan ürünlerinden 48 milyon dolar ihracat geliri elde edildiği görülüyor. Bunun 32,6 milyon doları salamura, diğer kısmı ise sarma gibi ürünlerden elde ediliyor.” diye konuştu.

Asma yaprağının iklim koşullardan etkilenmediğine, üzüm rekoltesinden bağımsız olarak artan bir ivmeyle üretildiğine işaret eden Ünal, bu yıl 40 milyon dolarlık asma yaprağı ihraç edilmesinin beklendiğini dile getirdi.

Geliri üzümün önüne geçti

Turgutlu’da asma yaprağı toplayarak satan Fatma Sezgin Daşkan, bağlarda filizlenen taze yapraklar için erken saatlerde çalışmaya başladığını söyledi.

Topladığı yaprakları kendi işletmesinde sattığını ifade eden Daşkan, “Taze yaprak çok seviliyor, şu anda geliri üzümün önüne geçti. Yıllık 40 ton civarında yaprak işliyoruz. İhracat için hazırlık çalışmalarımız var.” dedi.

PARS AHIR VE KÜMES DEZENFEKTAN TOZU

Pars dezenfektan tozu suyla temasa geçtiğinde yüksek ısı ürettiği için serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürür ve dezenfeksiyon sağlanmış olur. Ahır içinde hayvan yokken ve uzun etkili
dezenfeksiyon yapılacaksa Pars dezenfektan tozu  ıslak zemine atılarak uygulanır Pars dezenfektan tozu suyla temasa geçtiğinde yüksek ısı üretir ve serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürerek dezenfeksiyon sağlamış olur.  kuru zemine atılacak olursa suyla reaksiyon olmayacağı için ısı çıkmaz ve dezenfeksiyon işlemi gerçekleşmez.

 Pars  suyla temasa geçtiğinde yüksek ısı ürettiği için serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürür ve dezenfeksiyon sağlanmış olur. Ahır içinde hayvan yokken ve uzun etkili
dezenfeksiyon yapılacaksa sönmemiş Pars ıslak zemine atılarak uygulanır. Çünkü, ahır yüzeyine toz olarak uygulandığında Pars hayvan varsa çıkan havadan, solunum
hastalıklarına neden olabilir. Bu nedenle suda seyreltilerek veya ıslak zemine uygulanması ve içeride hayvan yoksa yüksek düzey ve miktarda uygulanması tavsiye edilir. Çünkü Pars suyla temasa geçtiğinde yüksek ısı üretir ve serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürerek dezenfeksiyon sağlamış olur. Eğer kuru zemine Pars atılacak olursa suyla
reaksiyon olmayacağı için ısı çıkmaz ve dezenfeksiyon işlemi gerçekleşmez.

1. Ahır içindeki dışkı ve kaba pisliklerin temizlenmesi
2. Ahır zeminin ıslatılması
3. Pars ın  ahır zeminine serpilmesi
4. 10 dk sonra ahır içindeki kirecin ıslanıp ıslanmadığı kontrol edilir.
5. kuru yer varsa hortum yardımı ile kirecin üzerine incecik su püskürtülerek ıslatılır
Pars suyla temasa geçtiğinde yüksek ısı ürettiği için serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürür ve dezenfeksiyon sağlanmış olur. Eğer zemine sönmüş toz kireç atılacak olursa bu etkisini gösteremez.
Pars ın antimikrobiyal activitesi ıslak çevrede hidroksil iyonları salması ile ilgilidir. Hidroksil iyonları birçok biyomolekülle reaksiyona girme özeliğinde olan oldukça yüksek okside edici serbest radikaldir
Pars alüminyum tozu,pars bakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Pars demir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksit mürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,pars sülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,pars sepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85 mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars lime sülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars silisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,pars magnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyum oksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,pars nikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram  tozu,pars molibden tozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyum silikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsil nem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,pars magnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyum sülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars maden tozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinko oksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsil silikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyum tozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu,süren bakır tozu,süren teknoloji,bakır tozu,

DMRSÜRENKİMYA LTD.ŞTİ

05523307100-05325466184

www.kimyadeposu.com

www.claypacks.com

www.nanotozlar.com

www.netyerim.net

www.hasatdergisi.com



Hakkında

Diğer Haber

10. MİLAS ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Üreticileri, zeytin ve zeytinyağı tutkunlarını bir araya getirerek bölgenin benzersiz lezzetlerine ve kültürel mirasına dikkat …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]