Anasayfa / Ekonomi / Türkiye’nin ABD’ye ihracatı 50 milyar dolara yükseldi

Türkiye’nin ABD’ye ihracatı 50 milyar dolara yükseldi

Türkiye’nin 2020-2021 dönemi hedef pazarları arasında yer alan ABD’ye yapılan ihracat, yılın ilk çeyreğinde yüzde 36 artışla 2,7 milyar dolara yükseldi.

Türkiye’nin ABD’ye ihracatı yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 36 artışla 2,7 milyar dolara ulaşırken, bu tutar “bu dönemde gerçekleştirilen en yüksek seviye” olarak kayıtlara geçti.

Türkiye’nin, ihracatta 2020-2021 dönemi için belirlediği 17 hedef ülke arasında yer alan ABD ile ticari ilişkileri artarak devam ediyor.

Hafta içinde Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai arasında görüşme yapılmış, Pekcan, görüşmede ikili ticari ilişkilerde gündemdeki pek çok konuda birlikte çalışmaya yönelik yapıcı bir zeminde hareket etmeye karar verdiklerini ifade etmişti.

ABD’nin Türkiye’nin önem verdiği stratejik bir pazar olduğunu vurgulayan Pekcan, ABD’li muhataplarla yakın bir iş birliği halinde çalışarak, ikili ticari ve ekonomik ilişkileri daha da ileri noktalara taşıyacaklarını belirtmişti.

AAmuhabirinin Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye’nin ihracatı yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,3 artışla 50 milyar dolara yükseldi.

Dünyanın en güçlü ekonomisi konumundaki ABD’ye yapılan ihracat bu dönemde yıllık bazda yüzde 36 artarak 2 milyar 705 milyon 435 bin dolar oldu. Bu tutar ABD’ye bu dönemde gerçekleştirilen en yüksek seviye olarak kayıtlara geçti.

Ülkeye mart ayında yapılan dış satım da 2020’nin aynı ayına göre yüzde 56,3 artarak 1 milyar doları aştı.

Öte yandan, ABD, ocak-mart döneminde ilk kez Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı 3’üncü ülke konumuna geldi. Söz konusu sıralamada ülke, geçen yılın ilk çeyreğinde 4’üncü, 2019’da ise 5’inci basamaktaydı.

Sektörler bazında incelendiğinde, ocak-mart döneminde Türkiye’nin ABD’ye en çok ihracat gerçekleştirdiği alan “otomotiv” oldu.

Bu sektörden ABD’ye yılın ilk çeyreğinde gerçekleştirilen dış satım geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,2 yükselerek 308,3 milyon dolara ulaştı. Otomotivi 284 milyon dolarla halı, 280,2 milyon dolarla savunma ve havacılık sanayi, 252,9 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri ile 196,7 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon takip etti.

Söz konusu dönemde, ABD’ye dış satımın oran bazındaki artışında ise ilk sırada, ihracatı 2 kattan fazla artan “gemi ve yat” sektörü yer aldı. Bu sektörün ABD’ye ihracatı, 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 218,4 artarak 20,9 milyon dolara yükseldi.

Bu dönemde, Türk ihracatçılarının ABD’ye mücevher ihracatı yüzde 168,4, yaş meyve ve sebze ihracatı yüzde 125,3, süs bitkileri ihracatı yüzde 123,7 ve diğer sanayi ürünleri ihracatı yüzde 75,3 arttı.

Yılın ilk çeyreğinde ABD’ye 27 sektörden ihracat gerçekleştirilirken, yıllık bazda bunların yalnızca 4’ünde düşüş oldu. İhracatı oran bazında en fazla azalan sektör yüzde 34,3 ile tütün olurken, düşüş kaydedilen diğer sektörler fındık, zeytin ve zeytin yağı ile deri ve deri mamulleri oldu.

GRAFEN NEDİR,KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

Grafen bir atom kalınlığında, 2D yapıda olan tabaka halindeki bir Karbon allotropudur. Karbon atomlarının iki boyutlu altıgen bir yapıda dizilmiş bu formu Grafene olağanüstü özellikler sağlamaktadır. Örneğin, yüksek seviyedeki elektrik iletkenliği Grafeni önemli kılan özelliklerinden biridir. Karbon atomlarının bağ yapmak için dört elektronları vardır. İki boyutlu olan Grafende üç bağ yaptıklarından, dördüncü elektron kristalde serbestçe dolaşır ve Grafene yüksek iletkenlik kazandırır. Metallerde açıkta kalan elektronlar enerji kaybına ve ısı oluşumuna sebep olurken Grafende oda sıcaklığındaki elektronlar herhangi bir çarpışma olmadan oldukça uzun mesafeleri kat edebilmektedir. Diğer bir özelliği ise çelikten 100 ile 300 kat daha sağlam olmasıdır. Esnek ve saydam olmasının yanı sıra, bilinen en ince ve hafif malzemedir.

Kullanım alanları:

  • Bataryaların ultra hızlı şarj edilmesi
  • Radyoaktif atıkların daha kolay temizlenebilmesi
  • Hızlı flash hafızalar
  • Güçlü ve daha dengeli aletler ve spor ekipmanları üretilmesi (tenis raketi gibi )
  • Grafen temelli güncellenebilen elektronik kâğıtlar
  • Küçük ve verimli biyo-sensör cihazlar
  • Bataryaların yerini alabilecek süper-kapasitörler
  • Su geçirmeyen kıyafetler
  • Daha sağlam ve hafif uçaklar ve koruma ekipmanları
  • Doku yenilenmesinde yardımcı malzeme olarak kullanmak
  • Tuzlu suyu, içilebilir suya dönüştürmek
  • Doğrudan vücuttaki nöronlara bağlanabilen biyonik cihazlar

DMRSÜREN Kimya Ltd Şti

0216 4421200-0216 4426626

0552 3307100-0552 3308100

www.kimyadeposu.com

Kimyadeposu.com

Tarım Kimyasalları,Yem katkıları Mineralleri,zeolit,sepiyolit,diyatomit,kaolin,sunshield gölge tozu,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars sıvı kükürt,parvet hayvan yara tozu,parspet hayvan bakım ve yara tozu,badimon yara tozu,çinko metal tozu,demir tozu,manganez dioksit,mangan dioksit,mangan tozu,mikronize mangan,hayvan altlığı,hadjin yılan kovucu,pars lime sülfür,bit-pire kovucu,nangrafi,nano tozlar,metal tozları,maden tozları,nano partiküller,dmrsüren,dmrsüren kimya,kimyadeposu.com,çinko sülfat,bakır sülfat,mangan sülfat,magnezyum oksit,magnezyum sülfat,demir sülfat,kalsiyum oksit,kalsiyum hidroksit,potasyum silikat,potasyum hidroksit,hekzatetramin,sodyum lignosülfonat,potasyum lignosülfonat,grafit tozu,mikronize grafit,kimyadeposu.com

Hakkında

Diğer Haber

Tarım sektörüne 50 milyon dolar kredi

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB), OPEC Uluslararası Kalkınma Fonu (OPEC Fund for International Development-OPEC …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]