Türkiye’nin bu yıl hiç yağış almaması halinde tarımsal kuraklık da yaşayabileceğini kaydeden Pakdemirli, 2021’de kuraklıkla mücadele için bir eylem planı üzerinde çalıştıklarını söyledi. Planda en önemli yeri tutan yer altı barajları. Suyun buharlaşma riski olmayan, bildiğimiz barajlara oranla çok daha düşük maliyetli ve çevre tahribatı oluşturmayan bu barajları daha önce de Bakan Pakdemirli’den dinlemiştim. 2023’e kadar 150 yeraltı barajı yapmayı hedeflediklerini söyleyen Pakdemirli, şunları kaydetti:
“Bu tür baraj örnekleri çok yağış almayan, Suriye, İran, Arabistan’da var. Türkiye’nin yer altı jeolojisi de buna çok müsait. Baraj olacak yerler belli. Kamunun elinde ne kadar dijital harita varsa hepsini topladık. Artık yağışların şiddeti artıyor. Şiddet arttıkça vurup geçiyor. Geriye bir şey kalmıyor. Şiddetli yağdıkça bizim bunları toplamamız gerekiyor. Böylece yeraltı suyu seviyesini yukarıya çıkarabiliriz. Bu barajları tarımda, sulamada kullanmamız lazım” dedi.
Yer altı barajları kadar, yer altı sulamanın da önemli olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, tarım ve hayvancılıkta tasarruf için henüz çok yaygın olmayan yer altı sulamaya geçilmesi gerektiğini söyledi. Pakdemirli, Eylem Planı’nda da yer alan bu adım için “Burada da yüzde 30-40 tasarruf var. Bu yöntemle kurak bölgeleri kolaylıkla tarıma kazandırabiliriz” dedi.