Sırbistan ve Bosna Hersek’ten kemiksiz lop et ithalatı başladı!
Serkan AĞAOĞLU
7 Aralık 2019
Ayın Konusu, Dünya, Ekonomi, Genel, Haberler, hayvancılık
441 görenler
Besilik hayvan ithalatının durdurulduğu bir dönemde Sırbistan ve Bosna Hersek’ten yapılacak et ithalatı için düğmeye basıldı. Türkiye, Sırbistan’dan 2 bin ton, Bosna Hersek’ten de 2 bin 500 ton olmak üzere toplam 4 bin 500 ton kemiksiz sığır lop et ithal edecek. Et ve Süt Kurumu, ithal edilecek etleri 35 liradan piyasaya satacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı besilik hayvan ithalatını durdururken, Cumhurbaşkanı Erdoğan da Tarım Orman Şurasında yaptığı konuşmada zorda kalmadıkça et ithal edilmeyeceğini söylemişti. Ancak Türkiye’nin Bosna Hersek ve Sırbistan’da yapacağı kemiksiz sığır lop et ithalatı başladı. Bosna Hersek’ten 2 bin 500 ton, Sırbistan’dan ise 2 bin ton olmak üzere toplam 4 bin 500 ton et ithal edilecek.
BOSNA HERSEK’TEN TAREKS HAYVANCILIK SIRBİSTAN’DAN ETÇİİ FİRMASI YAPACAK
Bosna Hersek’ten yapılacak ithalatı Tarım Kredi Kooperatifleri’nin iştiraki olan Tareks Hayvancılık, Sırbistan’dan yapılacak et ithalatını ise Etçii firması yapacak.
ET VE SÜT KURUMU İTHAL ETİ 35 LİRADAN SATACAĞINI DUYURDU
Et ve Süt Kurumu, ithal edilecek etleri 35 TL’den satacak. Bunun için firmalara et miktarı ve fiyatıyla ilgili satış duyurusu gönderildi.
HAZİRAN AYINDA ET İTHALATI İÇİN GÜMRÜK VERGİSİ SIFIRLANMIŞTI
Bilindiği üzere Haziran ayında, ‘Sırbistan Cumhuriyeti Menşeli Bazı Tarım ve İşlenmiş Tarım Ürünleri İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar’ Resmi Gazete’de yayınlanarak Sırbistan’dan yapılacak et ithalatı için gümrük vergisi sıfırlanmıştı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN MAYIS AYINDA TALİMATI VERMİŞTİ
Diğer yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz Mayıs ayında Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyelerini kabul ederek, “Bosna Hersek’ten et ithalatı için talimatı verdik” demişti.
BESİCİ TEPKİ GÖSTERİRKEN HÜKÜMET KAYNAKLARI MİKTARI DÜŞÜK DİYE SAVUNUYOR
Türkiye’nin Sırbistan ve Bosna Hersek’ten yaptığı et ithalatı, besiciler ve kamuoyu tarafından tepkiyle karşılanırken, hükümet ve Bakanlık yetkilileri bu ithalatı miktarı düşük gerekçesiyle Bosna Hersek ve Sırbistan ekonomisine destek kapsamında değerlendirerek savunuyor.