Türkiye’de çilek üretiminde önemli bir yere sahip olan Mersin Silifke’de çilek ekimine başlandı.
Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar, ilçenin Türkiye’deki çilek üretiminin yüzde 40’ını, ihracatının da yüzde 60’ını karşıladığını söyledi.
Silifke’de yeni fidelerin toprakla buluşturulmaya başladığını belirten Kaynar, “Bu yıl yaklaşık 20 bin dönüm arazide dikim yapılması bekleniyor. 100 bin ton çilek rekoltesi bekliyoruz. Ekonomiye çok büyük katma değeri var. Silifke çileği hem yurt içinde, hem yurt dışında bir marka. Geçen yıl Rusya’ya güzel ihracatımız oldu. Bunun yanında daha değişik pazarlara açıldık. Bunlar bizim için sevindirici” dedi.
Frigo fidelerin dikimine başlandığını belirten Kaynar, “Bölgemizde şu an yaylalarda çilek hasadı devam etmektedir. Ancak 100 bin ton hasadımızın yapıldığı alanlarımızda fide dikimini gerçekleştirmeye başladık” diye konuştu.
Kaynar, yüksek kalitedeki meyvelerin iriliğini sezon sonuna kadar koruduğunu, bu nedenle de tüccarların yoğun talebiyle karşılaştıklarını, bu yıl 20 bin dönüm araziden 80 bin ton çilek hasadının yapıldığını dile getirerek, şunları kaydetti:
“Bu yılki rekoltenin yüzde 25’ine denk gelen 20 bin ton çilek, Moldova, Ukrayna, Romanya, Rusya, Polonya, Macaristan, Irak ve İran’a ihraç edildi. 60 bin ton ürün ise iç piyasada tüketildi. Gelecek sezon 30 bin dönüm araziden toplam100 bin ton çilek hasadı bekliyoruz. Bunun da en az 20 bin tonunun ihraç edilmesi hedefleniyor.”
Çiftçilerin, bahçelerini iki yılda bir yeniden kurması nedeniyle Silifke çileğinin iri, kaliteli ve yüksek verimli olduğunu ifade eden Kaynar, “Üretimini yaptığımız çilekler tahlil ediliyor. Bu konuda hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz. Ürünlerimizi yurt içi ve yurt dışında gönül rahatlığıyla satışa sunuyoruz” dedi.
Silifke’de çilek üretiminin istihdama da ciddi anlamda katkı sağladığına işaret eden Kaynar, “Temmuz ayı sonu itibariyle tarlaların hazırlanarak fidelerin dikiminin yapılması, budanması ve toplanması gibi çalışma süreci Haziran ayına kadar devam ediyor. Silifke’de yaklaşık 3 bin aile çilek işiyle uğraşıyor. Çoğunluğu kadınlardan oluşan 10 bin kişi, çilek üretimi sayesinde gelir elde ediyor. Çilek toplama sezonunda Silifkelilerin yanı sıra Şanlıurfa ve Kahramanmaraş başta olmak üzere çevre illerden gelen işçiler de çalışıyor” diye konuştu.
Magnezyum Oksit (Kostik Kalsine) Nedir?
Manyezitin 700- 1200 o C ısıda kavrulmasıyla %2,7 CO 2 kapsayan kostik kalsine manyezit elde
edilir. Hayvan yeminden uranyum karbonat liç sistemlerine kadar geniş bir kullanım alanı vardır.
Oksiklorit veya sorel çimentosu yapımında, suni ipek, suni gübre, kimya endüstrisi vb. de
kullanılır.
Tarım endüstrisinde, ince tarım seklinde hayvan yemine katılarak: iri taneliler gübre
endüstrisinde
kok oluşturmayan ince tozlar pastörize tossuzlaştırma malzemesi olarak.
İnşaat endüstrisinde; askı taban, izolasyon inşaat blokları ve hafif yapı elemanı
olarak.
İlaç endüstrisi ve tıpta,
Genel kimya endüstrisinde; magnezyum bileşiklerinin üretimini başlangıç malzemesi
olarak.
Lastik ve plastik endüstrisinde; stabilizatör madde vulkanizör madde olarak.
Kâğıt endüstrisinde.
Otomotiv yağlama yağlarında; hızlı çalışan motorlar için etkin olarak asitlerin
nötrleştirilmesinde katkı maddesi olarak.
Uranyum cevherlerinden uranyum oksit eldesindeki karbonat devrelerinde absorbent
ve katalizör olarak kullanılmaktadır.
DMRSÜREN KİMYA LTD ŞTİ
0216 4421200-0552 3307100-0532 5466184
www.kimyadeposu.com