Yüksek enflasyon ve çift hanelere ulaşan işsizlikle birlikte ülke ekonomisinde yaşanan kriz derinleşiyor. Atılan adımların karşılığı alınamazken, çıkış için “ne yapılacak” soruları da çoğalıyor. Ekonomideki gelişmelere dair SÖZCÜ ’ye açıklamalarda bulunan İktisatçı Prof. Dr. Serap Durusoy, üretimin önemine işaret etti.
Durusoy, “Ülkemiz açısından değerlendirdiğimizde yalnızca üretim artışı değil, üretim yapısının yenilenmesi ve sanayileşme için toplum düzenini oluşturan çeşitli kurumsal yapıların ve toplumsal ilişkileri dönüştüren karmaşık sürecin de iyi yönetilmesi gerekir. Çünkü üretim ve sanayileşme, içinde yaşadığımız toplumsal koşullardan ve politik güç ilişkilerinden ayrı düşünülemez. Türkiye aslında 1980 sonrasında öncü sektör seçme tercihini imalat sektörü yönünde yapmayıp katma değeri daha düşük olan ancak büyümeyi hızlı bir şekilde yükselten inşaattan yana kullandı” dedi.
ÖN PLANA ÇIKARILMALI
Bu noktada sanayinin öncü olması gerektiğini ifade eden Durusoy, reel sektörün finansman sorununun olduğunu, sanayinin ön plana çıkarılabilmesi için öncelikle bu problemin çözülmesi gerektiğini kaydetti. Firma yapıları olarak reel sektörde mikro ve küçük ölçekli şirketlerin ağırlıklı olduğunu anlatan Durusoy, bunların gelişebilmesi için finansmanın oldukça önemli olduğunu vurguladı.
Faiz artışları olumsuz yansır
Türkiye ’de reel sektörün yüksek dış finansman gereksinimi, yüksek kaldıraç oranları, döviz riskleri ve yüksek maliyet nedeniyle kırılgan bir yapıya sahip olduğunu anlatan Prof. Dr. Serap Durusoy, ABD Merkez Bankası başta olmak üzere yapılan faiz artışlarının da Türkiye ’ye olumsuz yansıyacağını kaydetti. Durusoy, “Faiz artışlarına bağlı olarak kurların artması ithalatımızın yüzde 70 ’i hammaddeden oluştuğu için maliyet enflasyonun daha da yükselmesine neden olacaktır” diye konuştu.
Politika başarısızlıkla sonuçlandı ters dolarizasyonun olması çok zor
Düşük kur, cari fazla, yüksek büyüme ve düşük enflasyon politikasının başarısızlıkla sonuçlandığını söyleyen İktisatçı Prof. Dr. Serap Durusoy, dövize olan talebi azaltmanın ve liralaşma olarak kavramlaştırılan ters dolarizasyonun gerçekleşmesinin de zor olduğunu belirtti. Durusoy, “Şirketlerin yurt dışı finansal kuruluşlara ve bankalara olan borçlarını ödemeleri için döviz biriktirme zorunlulukları, ihracatçıların girdi alımı için dövize olan talepleri ve Hazine ’nin de döviz cinsinden borçlanması nedeniyle ters dolarizasyonun gerçekleşmesi zor” dedi.
FERRO ALAŞIM TOZLARI VE KULLANIM ALANLARI
–Ferro Molibden Tozu: Otomobiller, ağır kamyonlar, köprüler ve üst geçitler, inşaat vinçleri, büyük miktarda gerilime dayanım gereken veya iyi bir mukavemete ihtiyaç duyulan diğer tüm yapılarda kullanılan çelik üretimi için kullanılır.
–Ferro Wolfram Tozu: Ferro Tungsten esas olarak herhangi bir alaşımın erime noktasını arttırmak için kullanılır ve bu nedenle Havacılık, Döküm ve Kaynak Elektrot gibi çeşitli uygulamalar için uygundur. Elektrotlar içinde, Ferro Tungsten esas olarak Sert Dolgu Elektörleri ve hatta Sert Dolgu Borulu Elektrotların üretimi için kullanılır.
-Ferro SilisyumTozu: Ferrosilisyum, çelik ürün kalitesini geliştirmek için sıvı metalde oksijeni gidermek amacıyla alaşım elementi olarak kullanılır. Silisyum temel olarak mukavemet ve aşınma direnci, esneklik (yay çelikleri), korozyon direnci (ısıya dayanıklı çelikler) ve düşük elektriksel iletkenlik ve mıknatıssal büzülme (elektriksel çelikler) özelliklerini arttırır. Düşük Al içerikli Standart FeSi, Yüksek Saflıktaki FeSi ve düşük karbonlu FeSi ürünleri, transformatör/motor, rulman, darbe emici, araç lastiklerinde çelik kord bezi ve paslanmaz çelik imalatında kullanılan özel kalitede çeliklerin üretiminde kullanılmaktadır.
–Ferro Krom LCTozu: Düşük Karbonlu Ferro Krom, Karbon yüzdesini Karbon seviyelerini etkilemeksizin ayarlanması gereken çelik içine eklenir. Düşük Karbonlu Ferro Krom Toz, Kaynak Elektrotları ve Çubuk Elektrotları gibi seveal uygulamalarda kullanılır.
–Ferro TitanyumTozu: Ferro Titanyum, Kükürt, Karbon, Oksijen ve Azot ile son derece reaktif olduğu için Çelik Üretiminde Temizlik Maddesi olarak kullanılır. Ayrıca deoksidasyon, kükürt giderme ve denitrifikasyon için kullanılır. Ferro Titanyum, Kaynak Elektrotları ve Yangın İşleri uygulamalarında da kullanılır.
–Ferro VanadiumTozu: Ferro Vanadyum, alkalilere ve ayrıca sülfürik ve hidroklorik asitlere karşı stabilite sağlar. Ferro Vanadyum, Çeliğe Karşı Korozyonun Önlenmesine de Yardımcı Olur. Aynı zamanda Çelik, Döküm ve Kaynak malzemelerinin Çekme Dayanımının arttırılmasına da yardımcı olur.
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ 0216 4421200-05523307100-05325466184www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
hasatdergisi.com