Anasayfa / Dünya / Portakal İhracatını Durduracak Karar

Portakal İhracatını Durduracak Karar

Tarım ve Orman Bakanlığı, portakal ihracatını durduracak önemli bir adım atıyor. Hangi ülkeye ihraç edilirse edilsin, 1 Ocak 2021 itibariyle ihraç  portakalın yüzde 100 analize tabi tutulmasına karar verildi. Analizin kamu laboratuvarlarında yapılması, ihracatı durdurmaya yönelik bir adım olarak değerlendiriliyor.

İhracatta yüzde 100 analiz yapılmasına ilişkin talimatın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin ilgili müdürlüklere mesajla gönderdiği iddia edildi,

Mesaj şöyle:

“ Sn Müdürlerim, son dönemde Avrupa Birliğine yapmış olduğumuz portakal ihracatında pestisit kalıntısı nedeniyle yoğun bildirim alınmakta ve ürünler geri iade edilmektedir. Bu sebeple portakal ihracatında belirli bir süre pestisit kalıntısına yönelik izleme yapılmasına karar verilmiştir.

1 Ocak tarihi itibariyle (karantina kontrolü yapılarak sertifika verilmeye hazır olanlar hariç) tüm ülkelere yapılacak portakal ihracatında %100 pestisit analizi yapılması uygun görülmüş olup ülke ayrımı olmaksızın portakal ihracatı için yapılacak sertifika başvurularının pestisit analizi için Gıda ve Yem Şube Müdürlüklerimize yönlendirilmesi, Gıda ve Şube Müdürlüklerimizce her portakal ihracat partisinden pestisit analizi için numune alınması ve numune gönderilecek laboratuvar seçiminde öncelikle kamu laboratuvarları olmak üzere fazla pestisit etken maddesi bakan laboratuvarların tercih edilmesi, analiz sonucunun öncelikle alıcı ülke mevzuatına göre, alıcı ülke mevzuatı yoksa Ülkemiz Pestisit Yönetmeliğine göre değerlendirilmesi hususunda gereğini rica eder iyi yıllar dilerim.”

Sektör temsilcileri bu uygulamanın ihracatı durdurmaya yönelik bir adım olduğunu ifade ediyor.

Edindiğimiz bilgilere göre, portakalda ihracatı durduracak bu uygulamaya Ticaret Bakanlığı karşı. Maliye Bakanlığı İle Tarım Bakanlığı birlikte hareket ederek bu kararı uygulamaya koyuyor.

Portakal üreticileri ve ihracatçılar ihracatın durdurulması için pestisit kalıntısının bahane edildiğini belirterek, mandalina, portakal, limon greyfurt için aynı ilaçların kullanıldığına dikkat çekiyor. Üretici ve ihracatçıların görüşleri özetle şöyle: “Neden sadece portakal için yüzde 100 analiz yapılıyor? O zaman diğer ürünlerin de aynı prosedüre tabi tutulması gerekirdi. Ayrıca kalıntı değerleri (MRL) ülkeler bazında değişiyor. Rusya’nın kabul ettiği kalıntı değeri farklı, Avrupa Birliği’nin, başka ülkelerin farklı. Yapılmak istenen ihracatı durdurmak.”

Daha önce 7 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Ticaret Bakanlığı tebliği ile limon ihracatı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ön iznine bağlanarak fiilen yasaklanmıştı. Yasak 31 Ağustos’a kadar sürecekti. Mayıs ayında 10 bin ton ihracata izin verildi. Ağustos’ta da fiilen yasak kaldırıldı.

Hakkında ali anatas

Diğer Haber

BAKAN YUMAKLI: “DÜNYADA ORMAN VARLIĞI AZALIRKEN, ÜLKEMİZ ORMAN VARLIĞINI ARTTIRAN NADİR ÜLKELERDEN”

11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında Ankara Behiçbey Fidanlığı’nda “Geleceğe Nefes, İnsanlığa Nefes” etkinliği düzenlendi. …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]