Anasayfa / Haberler / Nitratlı Gübrelerin Yasaklanmasının Zararını Çiftçi Yaşıyor.

Nitratlı Gübrelerin Yasaklanmasının Zararını Çiftçi Yaşıyor.

Chp Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, terör eylemlerinde patlayan bombaların yapımında kullanıldığı gerekçesiyle satışı yasaklanan amonyum nitratlı gübrelerle ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e, gübre ihtiyacı sorunun nasıl çözüleceğini sordu.

Kimyevi gübrelerin terör eylemlerinde el yapımı patlayıcı maddelerin güçlendirilmesinde kullanılması üzerine, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın aldığı tedbirlerin çiftçileri ve gübre dağıtıcılarını büyük sıkıntıya soktuğunu öne süren CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye bir soru önergesi sundu. Çiftçi bir milletvekili olarak kendisinin de mağdur olduğunu ifade eden Mazlum Nurlu, “Ükemizde 81 il içerisinde en fazla tarımsal üretim yapan Manisa, gübre satışı yasağından en çok etkilenen il olmuştur. Çünkü bütün dünyada olduğu gibi amonyum ve nitratlı gübreler ülkemizde ve Manisa’da da en fazla tüketilen gübre çeşididir. Bayilerdeki tonlarca gübre yeddiemine bırakılarak satışı yasaklanmıştır. Bayi bir sürü para bağladığı malı satamamakta, çiftçi ise tarlasına atacağı gübreyi alamamaktadır. Hiçbir çözüm üretilmediği için bu durum tarımsal üretime ağır bir darbedir. Tabi ki gübrelerin el yapımı patlayıcılarda kullanılması ve bu bombalarla yapılan saldırılarda çok sayıda asker, polis ve vatandaşımızın hayatını kaybetmesini önlemek için güvenlik tedbiri alınmalıdır. Fakat bu çiftçinin gübresine el koyarak olmamalıdır. İl ve ilçe tarım müdürlükleri çiftçi kayıt sisteminde kimin ne kadar arazisi olduğunu biliyor, ne kadar gübre kullanacağı bellidir. Kayıt altında satış yapılarak gübrelerin yasadışı kullanılması önlenebilir. Bakanlık bu konuda acil çözüm bulmalıdır” dedi.

CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu’nun Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesi ise şöyle:

” Manisa genelinde satışı yasaklanan ve yeddi emin altına alınan gübre miktarı ne kadardır? Kimyevi gübrelerin satışının yasaklanması ile ortaya çıkan gübre ihtiyacı sorunu nasıl çözülecektir? Gübre bayileri ve çiftçilerin gübre satışının yasaklanmasından kaynaklı zararlarının karşılanması için ne yapacaksınız? Basına yansıdığı şekilde patlayıcılık etkileri sıfırlanmış gübre üretildiği doğru mudur? Bakanlık olarak bu konuda herhangi bir firmaya üretim izni verdiniz mi?”

Hakkında Çiğdem Gkhüseyinoğlu

Diğer Haber

İstanbul’da Sahte içki’den can kaybı 17’ye yükseldi

İstanbul’da sahte içkiden zehirlenerek ölenlerin sayısı 17’ye yükseldi. Sahte içkiden zehirlenme şüphesiyle hastanelere başvuran 22 …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]