Konut ve kira fiyatlarındaki artışlar vatandaşları düşündürürken, bütçelerine göre ev almak isteyenler bir çıkış yolu arıyor. Kimi kentlerde yüzde 100, hatta yüzde 100’ü aşkın fiyat artışları olduğunu ifade eden Gayrimenkul Uzmanı Murat Sarıkaya, “Emlak fiyatları neden artıyor? Artmaya devam edecek mi?” sorularına yanıt verdi.
“Emlak fiyatlarındaki artış sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada gündem konusu olmaktadır” diyen Sarıkaya, fiyatlardaki artışın temel sebebinin inşaat maliyetleri olduğunu anlattı.
Sarıkaya, “Pandemi etkisi, mortgage faizlerinin gerilemesi (bu etkinin bizim ülkemizde geçerliliği çok az), tüm dünyada yaşanan kriz nedeniyle piyasaların paraya boğulması gibi pek çok neden konut fiyatlarının artışındaki başlıca nedeni olarak gösterilebilir. Durum böyle olunca konut fiyatlarındaki satış rakamının artması kiralarında çok yüksek rakamlara çıkmasına neden olmuştur. Türkiye’deki fiyatların yükselmesindeki en önemli etken ise inşaat maliyetlerinin artması” şeklinde konuştu.
Murat Sarıyaka, yaptığı bir araştırmayı da paylaştı. Sarıkaya, TÜİK’in maliyet endeksiyle, Merkez Bankasının fiyat endeksini bir araya getirerek, maliyet artışına 2017 başı itibariyle bakmak gerektiğini söyledi.
Murat Sarıkaya, “TÜİK endeksinin 2017 Ocak değeri 124.34, 2021 Haziran sonu değeri ise 296.13. Buna göre aradan geçen 4.5 yıldaki maliyet artışı yüzde 138. Merkez Bankası’na göre aynı dönemdeki konut fiyatı artışı ise Türkiye geneli için yüzde 180. Aradaki 50 puanlık farkı, aynı dönemde imarlı arsa fiyatlarındaki enflasyonun üzerindeki artışla açıklamak rasyonel bir yorum gibi görünüyor” dedi.
Murat Sarıkaya’ya göre, yeni konut üretimi ile fiyatlarda düşüş görülebilir. Konut üretiminin yetersiz kaldığına vurgu yapan Sarıkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Fiyatları en çok etkileyen unsur bina inşaat maliyetleri. Bunun en önemli sebeplerinden biri de kurdaki artış. TÜİK’e göre inşaat maliyet endeksi, 2022 yılı şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 5.73 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 90.27 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 7.56, işçilik endeksi yüzde 0.23 arttı; ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 113.27, işçilik endeksi yüzde 41.38 arttı. Artan maliyetlerle birlikte konutta üretim azalıyor. Yatırımcı ve yabancı talebinin artması ise fiyatların artmasına neden oluyor. Fiyatlar günden güne bile değişebiliyor. Yeni konut üretiminin son dönemde azalması sebebiyle arz yetersiz kaldı. Yüksek talep nedeniyle de fiyatlar yükseliyor. Yeni konut üretimi ile fiyatlarda düşüş görülebilir.”
BARYUM KARBONAT
Baryum karbonat, baryum sülfitten ya 60 ila 70 ° C’de soda ( soda külü yöntemi) ile sodyum karbonat ile muamele edilerek veya 40 ila 90 ° C’de karbondioksit geçirilerek ticari olarak üretilir.Soda külü işleminde katı veya çözünmüş sodyum karbonat baryum sülfit solüsyonuna ilave edilir ve baryum karbonat çökelti süzülür, yıkanır ve kurutulur.
Kullanım Alanları:Baryum karbonat esas olarak optik cam, huniler ve baryum manyetik malzemeler, diğer baryum tuzları, seramik, emaye, boya, kaynak çubuk besleme imalatı için kullanılırHavai fişek, alev hazırlığı, seramik kaplamaları ve optik cam yardımcı malzemeleri için de kullanılır.Baryum karbonat esas olarak optik cam, CRT cam ve baryum manyetik materyallerin ve kondansatörlerin imalatı için kullanılır, ayrıca karbon ve metal yüzey işlemlerinin karbürize edilmesi için de kullanılır. Diğer baryum tuzları ve seramik, emaye, pigmentler, boyalar, kauçuk, elektrot imal eden hammaddedir. Ayrıca rodentisit ve arındırıcı ajan, oksidasyon katalizörü olarak da kullanılır.Akı, paspas ve kristalleştirici bir madde olarak işlev görür bazı renklendirme oksitleriyle birleşerek benzersiz renkler üretir Bazılarının, sırlardan yiyecek ve içeceklere kadar sızıntı yapabileceğini iddia etmesi nedeniyle kullanımı tartışmalı.Tuğla, kiremit, toprak ve seramik endüstrisinde baryum karbonat, çiçeklenmeye neden olan çözünür tuzların ( kalsiyum sülfat ve magnezyum sülfat ) çökeltilmesi için killere ilave edilir .
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
hasatdergisi.com