Anasayfa / Ekonomi / Merkez Bankası enflasyon tahminini yükseltti

Merkez Bankası enflasyon tahminini yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2022 ’nin üçüncü enflasyon raporunu gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantısında açıkladı.

TCMB ’nin 2022 sonu enflasyon tahmini 17,6 puanlık artışla yüzde 42,8 ’den yüzde 60,4 ’e yükseltilirken 2023 yıl sonu enflasyon tahmini 12,9 ’dan 19,2 ’ye yükseltildi.

TCMB ’nin yılın ikinci Enflasyon Raporu ’nda 2022 yıl sonu enflasyon tahmininin 19,6 puanlık güncellemeyle yüzde 23,2 ’den yüzde 42,8 ’e yükseltildiğini bildirmişti.

MERKEZ BANKASININ GIDA ENFLASYONU VE PETROL FİYATI TAHMİNLERİ

TCMB ’nin enflasyon tahminlerini gösteren grafik 2022 ’de enflasyonun yüzde 90 ’a kadar yaklaşabileceğini gösterirken TCMB ’nin 2022 ham petrol fiyatı tahmini 99,6 dolar ham petrol fiyatı tahmini 73,7 dolar oldu.

TCMB gıda enflasyonu tahmini ise yüzde 49 ’dan 2022 için yüzde 71,3 ’e yükseltildi. TCMB gıda enflasyonu varsayımını 2023 için yüzde 15 ’ten yüzde 25, ’ye çıktı.

Kavcıoğlu, SÖZCÜ muhabiri Erdoğan Süzer ’in, “Enflasyon tahminleri sürekli yukarı yönlü güncelleniyor. Nerede yanlış yapıyorsunuz?” şeklindeki soruya, “Dünyada bütün ülkelerde enflasyon hızlı biçimde yükseliyor” yanıtını verdi.

‘KÜRESEL ENFLASYONDAKİ ENDİŞELER SÜRÜYOR ’

Kavcıoğlu ’nun konuşmasının satırbaşları ise şöyle oldu:

“Yılın ikinci çeyreğinde gerçekleşen jeopolitik riskler ve etkileri, halen devam eden pandemiden kaynaklanan enerji arz kısıtları ve tedarik zinciri aksamaları, küresel iktisadi faaliyeti olumsuz etkilemektedir.

Rusya-Ukrayna çatışmasının Euro bölgesi başta olmak üzere, enerji emtia tedariki ile fiyat ve ticaret kanalları üzerinde olumsuz etkisinin artarak sürüyor olması, küresel iktisadi  görünümü için risk teşkil etmektedir.

Ayrıca enflasyondaki yükselişin beklenenden uzun süreceği beklentisi ile alınan ve ülkeler arasında önemli farklılık gösteren para politikası kararları finansal koşullarda belirsizliğe yol açarak küresel ekonomide belirgin bir yavaşlama olasılığını güçlendirmektedir.

Enerji ve emtia fiyatları arz koşulları ve tedarik sürelerinde göreli bir iyileşme söz konusudur.

Enerji fiyatlarındaki yüksek seviyeler ve oynaklık fiyatlar üzerinde baskı oluşturmaya devam etmektedir. Küresel enflasyonda güçlü seviye devam etmektedir.

Bu gelişmeler küresel enflasyondaki yüksek seviyelerin kalıcılığı konusundaki endişeleri de güçlendirmektedir.

‘EMTİA FİYATLARI DÜŞÜNCE CARİ FAZLA VERECEĞİZ ’

Küresel emtia fiyatları normalleşme eğilimine girdiğinde ekonomimiz cari fazla verme kapasitesine ulaşmış olacaktır.

Bu durum Türkiye ekonomisi için yeni bir dönemin başlangıcına, enerji ve emtia fiyatları normalleştiğinde kısa vadeli finansman ihtiyacının asgariye indiği, ihracata dayalı büyümeye işaret etmektedir.

İşgücü piyasasında istihdama kalıtım oranı artmaya devam ederken işsiz sayısındaki gerileme eğilimi de sürmektedir. Türkiye ekonomisindeki son dönem istihdam gelişmeleri umut vericidir.

Katılım ve istihdam göstergelerinin salgın öncesi seviyelerinin üstüne çıkması, salgın sonrası işgücü piyasalarının salığını göstermesi açısından önemlidir.

Yılın ikinci çeyreğinde enerji ve gıda başta olmak üzere küresel emtia fiyatlarındaki güçlü artışlar, arz kısıtları ve döviz kuru gelişmeleri tüketici fiyatları üzerinde baskı oluşturmaya devam etmiş ve enflasyondaki artışın temel belirleyicileri olmuştur.

Haziran ayı yıllık tüketici enflasyonunun yüzde 81,5 ’inin dışsal şoklardan en çok etkilenen gıda ve enerji gruplarından oluştu.

Enflasyon nisan raporunda gördüğümüz patikanın üzerinde kaldı. Almakta olduğumuz kararlarla en kısa zamanda enflasyonda kalıcı düşüşü sağlamayı amaçlamaktayız. Bu kapsamda faiz politikasıyla birlikte likidite, teminat, zorunlu karşılık ve uluslararası rezervlerin yönetimine ilişkin politika bileşenini etkin bir şekilde kullanmaktayız.

MERKEZ BANKASININ ENFLASYON TAHMİNLERİ

Enflasyon yükseldikçe enflasyon beklentilerindeki dağılım açılmakta, enflasyonun tahmin edilebileceği aralık genişlemektedir.

Bu çerçevede enflasyon tahmin aralığımızın orta noktaları 2022 yılı sonunda yüzde 60,4, 2023 sonunda yüzde 19,2, 2024 yılı sonunda yüzde 8,8 seviyelerine tekabül etmektedir. Böylece 2022 yıl sonu enflasyon tahminini 17,6 puanlık güncelleme ile yüzde 42,8 ’den yüzde 60,4 ’e yükselttik.

Enflasyon ekonomimizde belirgin olarak hissedilmekle birlikte arzın sürekliliği açısından ekonomimiz en iyi durumdaki ekonomilerden biridir.

Para politikası kararlarımızda üretim ve yatırımların sürekliliğini sağlayacak ve cari denge hedefini destekleyecek finansal koşulları gözetiyoruz.

‘DÜNYADA DA YÜKSEK ENFLASYON VAR ’

Sunumun ardından soruları yanıtlayan Kavcıoğlu, SÖZCÜ muhabiri Erdoğan Süzer ’in “2020 Temmuz ’dan bu yana her üç ayda bir enflasyon tahminlerini revize ediyorsunuz. 17,6 puanlık var. Yanlış giden şey nedir?” sorusuna “Dünyada ne yanlış gidiyorsa, bizde de o yanlış gidiyor” şeklinde cevap verdi.

Kavcıoğlu, “Dünyada bütün ülkelerde enflasyon hızlı biçimde yükseliyor. Bizim daha yüksek enflasyon olma noktasında sıkıntımızın farkındayız. Daha sıkı bir şekilde hem hükümet olarak hem merkez bankası olarak yoğun bir gayret içindeyiz” dedi.

Kavcıoğlu, “Öncelediğiniz şeylere göre oran fark ediyor. Ama enflasyon bütün dünyanın sorunu” dedi.

‘KURUN ENFLASYONA ETKİSİ AZALDI ’

Kavcıoğlu kurdaki gelişmelerle ilgili soruya ise şu yanıtı verdi:

“Dünyadaki gelişmeler bizi etkiliyor. Son 10 günü çıkartın. Ondan önceki son 1 ayda en az değer kaybeden para Türk Lirası. Onlar daha sert tedbirler alıyor. Biz daha makro ihtiyati tedbirlerle süreci yürütmeye çalışıyoruz.

Dövize olan talep son 1-2 haftada TL üzerindeki baskıyı artırdı. Bunu dengelemeye çalışıyoruz

Yeni ekonomik modelle birlikte enflasyondaki dalgalanmayı da aşağı ivmelenecek şekilde göreceğiz diye düşünüyorum. Bu aydan sonra artış eğilimi çok olmaz. Gıda ve turizm tarafı çok iyi gidiyor. Kurun şuanda enflasyona etkisi geçmiş döneme göre daha az.”

‘CDS DEĞERLENDİRMESİ ADALETSİZ ’

Kavcıoğlu, kredi iflas riski primlerinin (CDS) 900 civarına yükselmesi ile ilgili soruya “CDS ’lerin yükselmesi bankaların, reel sektör, finansal sektörde olumsuz yansımaları var. Ama bunun çok adaletli olduğunu düşünmüyorum. Bu kadar sağlam ve güçlü bir bankacılık sektörünün böyle bir CDS ’i hak ettiğini düşünmüyorum” yanıtını verdi.

Kavcıoğlu şunları söyledi:

“Dünyada birçok ülkenin teknik olarak iflasının konuşulduğu en iyi dönemde bu ülkelerin CDS ’i ile Güney Amerika ’da, Asya ’da bir çok ülkenin yaşadığı ekonomik ve siyasi sıkıntıları kıyasladığınızda Türkiye bugün hak etmediği CDS değerlendirmesi ile karşı karşıya.

Kabul etmiyoruz. Tabii ki olumsuz etkiliyor. Tedbirler almaya çalışıyoruz, görüşmeler yapıyoruz, Türkiye ’yi anlatmaya çalışıyoruz. Ekonomik olduğu kadar siyasi olduğunu da düşünüyorum. Bizim ekonomi politikalarımıza karşı bir duruş da olabilir”

Kavcıoğlu, TCMB ’nin taşınması ile ilgili soruya ise “Merkez Bankası ’nın İstanbul ’a taşınması sürecini eylül sonu itibarıyla tamamlamayı planlıyoruz” yanıtını verdi.

FERRO ALAŞIM TOZLARI VE KULLANIM ALANLARI

Ferro Molibden Tozu: Otomobiller, ağır kamyonlar, köprüler ve üst geçitler, inşaat vinçleri, büyük miktarda gerilime dayanım gereken veya iyi bir mukavemete ihtiyaç duyulan diğer tüm yapılarda kullanılan çelik üretimi için kullanılır.

Ferro Wolfram Tozu: Ferro Tungsten esas olarak herhangi bir alaşımın erime noktasını arttırmak için kullanılır ve bu nedenle Havacılık, Döküm ve Kaynak Elektrot gibi çeşitli uygulamalar için uygundur. Elektrotlar içinde, Ferro Tungsten esas olarak Sert Dolgu Elektörleri ve hatta Sert Dolgu Borulu Elektrotların üretimi için kullanılır.

-Ferro SilisyumTozu:  Ferrosilisyum, çelik ürün kalitesini geliştirmek için sıvı metalde oksijeni gidermek amacıyla alaşım elementi olarak kullanılır. Silisyum temel olarak mukavemet ve aşınma direnci, esneklik (yay çelikleri), korozyon direnci (ısıya dayanıklı çelikler) ve düşük elektriksel iletkenlik ve mıknatıssal büzülme (elektriksel çelikler) özelliklerini arttırır. Düşük Al içerikli Standart FeSi, Yüksek Saflıktaki FeSi ve düşük karbonlu FeSi ürünleri, transformatör/motor, rulman, darbe emici, araç lastiklerinde çelik kord bezi ve paslanmaz çelik imalatında kullanılan özel kalitede çeliklerin üretiminde kullanılmaktadır.

Ferro Krom LCTozu: Düşük Karbonlu Ferro Krom, Karbon yüzdesini Karbon seviyelerini etkilemeksizin ayarlanması gereken çelik içine eklenir. Düşük Karbonlu Ferro Krom Toz, Kaynak Elektrotları ve Çubuk Elektrotları gibi seveal uygulamalarda kullanılır.

Ferro TitanyumTozu:  Ferro Titanyum, Kükürt, Karbon, Oksijen ve Azot ile son derece reaktif olduğu için Çelik Üretiminde Temizlik Maddesi olarak kullanılır. Ayrıca deoksidasyon, kükürt giderme ve denitrifikasyon için kullanılır. Ferro Titanyum, Kaynak Elektrotları ve Yangın İşleri uygulamalarında da kullanılır.

Ferro VanadiumTozu: Ferro Vanadyum, alkalilere ve ayrıca sülfürik ve hidroklorik asitlere karşı stabilite sağlar. Ferro Vanadyum, Çeliğe Karşı Korozyonun Önlenmesine de Yardımcı Olur. Aynı zamanda Çelik, Döküm ve Kaynak malzemelerinin Çekme Dayanımının arttırılmasına da yardımcı olur.

Pars alüminyum tozu,parsbakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Pars demir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksit mürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,parssülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,parssepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars limesülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,parssilisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,parsmagnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyumoksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,parsnikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram  tozu,pars molibdentozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyumsilikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsilnem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,parsmagnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyumsülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars madentozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinkooksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsilsilikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyumtozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu,süren bakır tozu,süren teknoloji,bakır tozu,keko75kalay sökücü,kaojel tarımsal kaplama jeli,serajel sera üsüt kaplama jeli,bakırtozu,nital dağlama solüsyonu,pcb test kiti,fire assay fluks,sgs,alfredkniht,bronz tozu,ironfer ağırlık tozu,demir tozu,kurşun tozu,sarı kurşunoksit,mürdesenk,pirinç tozu,ferro alaşım tozları,nanomikron.com,nanomikronmetal tozları,muskovit,kuvars tozu,silika tozu,mika tozu,kalsine kaolin,rafinesaf kaolin,meta kaolin,dmrsüren şirketler grubu,mikronize madenler,kalsiyumoksit,kalsiyum hidroksit,claypacks oksijen emici,grafit tozu,yağlı grafit,

DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ 0216 4421200-05523307100-05325466184www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com 

nanomikron.com

hasatdergisi.com

Hakkında

Diğer Haber

Mangan Dioksit Ve Kullanım Alanları

Mangan dioksit 1.1n02 kimyasal formülüne sahip kahverengi siyah renkli inorganik bir bileşiktir. Bu siyah kahverengi …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]