Anasayfa / Ekonomi / Marmara ’nın kurtuluşu tarımsal dönüşümde

Marmara ’nın kurtuluşu tarımsal dönüşümde

Marmara Denizi’ni kaplayan deniz salyası (müsilaj) için temizlik çalışmaları sürerken, sorunun kaynağı ile ilgili tartışmalar da devam ediyor. Çevre hukukçusu olan ve aynı zamanda CHP’ye Doğa Hakları Danışmanlığı yapan Avukat Cömert Erdem, Marmara Bölgesi’nin endüstriyel tesislerinin ve deşarjlarının ele alınması gerektiğini söyledi. Marmara’nın 1989’dan bu yana alarm verdiğini ve denizdeki fosfor oranının çok arttığını ifade eden Erdem, tarımda kullanılan kimyasalların en önemli sebep olduğunu kaydetti.

Temizlense dahi deniz salyasının bitmeyeceğine dikkat çeken Erdem, tarım politikalarının kökten değişmesi gerektiğini vurguladı. Bölgede bulunan gübre fabrikalarının aldığı büyük talep nedeniyle tam kapasite çalıştıklarını anlatan Erdem, çiftçilerin çok yoğun bir şekilde kimyasal ilaç ve gübre kullandığını, bunların da hem toprağı hem de suyu kirlettiğini dile getirdi. Tarımda bu kadar yoğun kimyasal kullanımının hükümetin yanlışını gösterdiğini belirten Erdem, iktidarın son eylem planında organik tarımı hedef olarak koyduğunu, buna karşın kimyasal fabrikalarda üretimin arttığını kaydetti. Erdem, “Tarım politikaları mutlaka değişmeli. Ergene’de 2000’li yıllarda adım atılmaya çalışıldı ama rant ön planda tutuldu” dedi.

Marmara Denizi’nde hızla yayılan müsilaj sonrası gözler sanayi tarafına da çevrildi. Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan bölgede, İstanbul, Kocaeli, Bursa ve Tekirdağ gibi büyükşehirlerde hemen hemen her sektörden devasa sanayi tesisleri bulunuyor. SÖZCÜ’nün konuştuğu sektör temsilcileri de durumdan rahatsız olduklarını ve ellerini taşın altına koyacaklarını belirtti. Sanayiciler, Paris İklim Anlaşması’nın Meclis’te yürürlüğe girmesinin önemine de dikkat çekiyor.

POTASYUM SİLİKAT NE İŞE YARAR?

Kutikula tabakasının hemen altında epidermal hücrelerde bir tabaka halinde toplanır.

Biotik ve abiotik streslere karşı bitkiyi korur.

Silisyumun hücre duvarında toplanması ile böceklere karşı mekanik bir koruma etkisi sağlanır. B öcekler silisyum ile kuvvetlenmiş kutikula tabakasını geçmekte zorlanır.

Çeltikte yapılan silisyum uygulama çalışmalarına göre silisyumun çeltik yapraklarını önemli ölçüde dikleştirmiş ve kontrol (Silisyum uygulanmayan) bitkilerine göre bitki kuru ağırlığının arttığı gözlenmiştir.

Silisyum uygulanan bitkilerin daha canlı bir yeşil renge sahip olduğu rahatça göze çarpar. Bunun sebebi, yaprakların 40–70 derecelik artışları ışıktan yaralanmayı arttırdığı için bitkilerde fotosentez oranını %36 oranında arttırır ve bu da bitki kuru ağırlığında artış sağlar.

Narda Kirazda ve Domateste Çatlamaya SON..!!! 
Hububatta Başakların Yatmasına ve Dane Dökümüne SON..!!! 
Bitkilerde Aşırı Terleme ile Bitkilerde Su Kaybına SON..!!! 
Mısır Bitkisinde Yatma Problemine SON..!!

 

Kimyadeposu.com

Tarım Kimyasalları,Yem katkıları  Mineralleri,zeolit,sepiyolit,diyatomit,kaolin,sunshield gölge tozu,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars sıvı kükürt,parvet hayvan yara tozu,parspet hayvan bakım ve yara tozu,badimon yara tozu,çinko metal tozu,demir tozu,manganez dioksit,mangan dioksit,mangan tozu,mikronize mangan,hayvan altlığı,hadjin yılan kovucu,pars lime sülfür,bit-pire kovucu,nangrafi,nano tozlar,metal tozları,maden tozları,nano partiküller,dmrsüren,dmrsüren kimya,kimyadeposu.com,çinko sülfat,bakır sülfat,mangan sülfat,magnezyum oksit,magnezyum sülfat,demir sülfat,kalsiyum oksit,kalsiyum hidroksit,potasyum silikat,potasyum hidroksit,hekzatetramin,sodyum lignosülfonat,potasyum lignosülfonat,grafit tozu,mikronize grafit,kimyadeposu.com

Hakkında

Diğer Haber

Trakya’da Kanolayı kuraklık vurdu

Trakya’nın sarı altın çiçeği kanola, bölge yağış alamayınca yaşanan kuraklığa yenik düştü. Ayçiçeğine alternatif olarak …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]