Anasayfa / Ekonomi / Malatyalı kayısı üreticileri, tarım danışmanlarının rehberliğinde sezona hazırlanıyor

Malatyalı kayısı üreticileri, tarım danışmanlarının rehberliğinde sezona hazırlanıyor

Malatya’da kayısı üreticileri, Tarım ve Orman Bakanlığınca ziraat odalarında istihdam edilen tarım danışmanlarının rehberliğinde hastalık ve zararlılarla mücadele ederek yeni sezona hazırlanıyor.

Yılda 100 bin ton civarında kuru kayısı ihracatının yapıldığı kentte, ağaçlarda verimi düşüren monilya hastalığı ile kabuklu bit ve tomurcuk tırtılı gibi zararlılarla mücadelede kritik döneme girildi. Üreticiler, meteorolojinin verilerini dikkate alarak, tarım danışmanlarının da tavsiyeleriyle kayısı bahçelerinde hastalık ve zararlılara karşı mücadeleye başladı.

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin en önemli gelir kalemlerinden olan kayısının aynı zamanda ihracat ürünü olduğunu belirtti.

Malatya kayısısının AB Coğrafi İşaret Belgesi alan ve kuru meyve ihracatında önemli tarım ürünlerinden olduğunu hatırlatan Solmaz, çiftçilerin bahçelerde hastalık ve zararlılara karşı zirai ilaçlama dönemine girdiğini ifade etti.

Solmaz, hastalık ve zararlılarla mücadelede bilinçli ilaçlamanın hem ülke ekonomisinin hem de çiftçinin yararına olduğunu kaydetti.

Tarım ve Orman Bakanlığınca, ziraat odalarında tarım danışmanlarının istihdam edildiğini dile getiren Solmaz, bu ziraat mühendislerinin kaliteli ürün elde edilmesi, tarımsal verimliliğin artırılması ile zararlı ve hastalıklarla mücadelede çiftçilerin vazgeçilmez elemanlarına döndüğünü söyledi.

Kentte rakımı düşük bölgelerde çiçek ilacı, yüksek kesimlerde ise tomurcuk ilacının atıldığını ifade eden Solmaz, odalarındaki 5 ziraat mühendisiyle Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı 4 bin 500 üreticinin ilaçlama faaliyetine eşlik ettiklerini dile getirdi.

Üreticilere, ilaçların son kullanma tarihine bakma önerisi

Solmaz, çiftçilere ilaçlamalara ilişkin şu önerilerde bulundu:

“Çiftçilerimiz ilaç alırken odamız ile Tarım ve Orman il ve ilçe müdürlüklerindeki ziraat mühendislerine mutlaka danışmalı. Üreticilerimiz aldıkları ilaçların son kullanma tarihlerine ve içerisindeki etken maddelere baksınlar. Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce geçen yıl yapılan ilaç bayi denetimlerinde tarihi geçmiş ilaçların satılması ve stok takip sistemine ilaçların kaydının yapılmamasından dolayı bunlara cezalar yazıldı. Çiftçilerimiz dikkat etsin. Atılacak ilaçlar, içeriğindeki etken maddeler gözetilerek her yıl değiştirilmeli. Çiftçilerimiz emeklerinin boşa gitmemesi için yağış dönemini de takip ederek çiçek ilaçlarını da atmalı. Yağışa göre 2 veya 3 defa da çiçek ilacı atmaları gerekebilir.”

“Tarım danışmanlarının çok faydasını gördük”

Yeşilyurt Çayırköy’de kayısı üreticisi olan Baki Özdemir ise odanın tarım danışmanlarından görüş alarak zirai ilaçları bahçelerinde kullandıklarını söyledi.

Danışmanların yönlendirmesiyle çalışmalarını yaptıklarını belirten Özdemir, “Biz tarım danışmanlarının çok faydasını gördük. Eskiden kayısılarımızda monilya hastalığı olurdu, haşereyle mücadele etmeyi de bilmezdik. Kayısıda anormal durum görünce fotoğrafını çekip danışmana atıyoruz, onlar da bahçeye gelip inceleme yapıyor.” diye konuştu.

Ziraat mühendisi Metin Bayındır ise ilaçlama dönemlerinde çiftçilerin kendilerine sıkça danıştığını söyledi.

İlaçlarda bulunan etken maddelerin, ağaçlardaki hastalık ve zararlılarla etkin mücadelede önemli olduğuna işaret eden Bayındır, “Aynı etken maddeli ilaçlar bitkiye atıldığında özelliğini kaybediyor ve bitki onlara bağışıklık kazanıyor. Biz farklı etken maddeli ilaçların atılmasını öneriyoruz. Üreticiler çiçek döneminde en az 2 defa monilya ilacı atmalı çünkü kayısının hastalıklara en dayanıksız vakti çiçek dönemi.” dedi.

Pars Grafit Nerelerde Kullanılır?

1. Makina Parçalarında Yağlayıcı Olarak
Makina parçaları üzerinde uzun müddet yapışabilmesi özelliği ile, makina yataklarında yağlama maddesi olarak kullanılabilir. Bu alan için kullanılabilecek grafitin çok saf olması (en az % 95 grafitleşmiş karbon) ve kuvars gibi sert mineralleri içermemesi gerekir. Taşıyıcı sıvının türüne bağlı olarak, grafit burada kuru veya yaş bir tabaka oluşturur. Kuru tip, fırın zincir ve arabalarında, motor silindirlerinde, deniz araçlarında ve kimyasal tesislerde; yaş tabaka türü ise, yüksek basınç altında, bilyalı yataklarda kullanılır.

EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA

2. Döküm Sanayinde
% 40 – 60 grafitleşmiş karbon içeren grafit tozlarının, asıl kullanıldığı yerler dökümhanelerdir. Kil ve kumla karıştırmak suretiyle döküm kalıpları yapımında kullanılır. Bentonit veya olivin ile karıştırılıp, öğütülmüş kok kömürü tozu ve petrol koku, bu sanayii dalında grafiti ikame edebilmektedir.

EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA

3. Kurşun Kalem Ucu Yapımında
Kurşun kalem ucu, işlenmiş kaolen, bentonit ve grafit karışımından yapılır. Bu kullanıma en uygun grafit türü, ince taneli ve kompakt olanıdır. Yumuşaklığı nedeniyle, daha çok doğal grafit tercih edilir. Saflığının yüksekliği oranında, bu alandaki kıymeti artar. Düşük kaliteli kalem uçları için amorf grafit kullanılır. Her iki durumda da arzu edilen grafit türü, aşındırıcı madde (kuvars gibi) içermeyen ve % 96 oranında grafitleşmiş karbona sahip olandır.

EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA

4. Motor ve Jeneratör Fırçaları İmalinde
Bu malzemeler, yüksek sıcaklıktaki amorf veya damar türündeki doğal grafitten yapılır. Bu amaçla uygun grafitin grafitleşmiş karbon miktarı % 85’ten fazla olmalıdır. Grafit fırça yapımında, zift, katran veya reçine ile bağlanmış grafit ve metal tozları (bakır veya gümüş) kullanılır.

EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA

5. Grafitin Diğer Kullanım Alanları
Son senelerde kuru pil sanayiinde, bol miktarda grafit kullanılmaya başlanmıştır. Bunun için pul türü (levhamsı) ve grafit tozu en uygunu olup, en az % 85 grafitik karbon içermesi gereklidir.

EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA

Pars alüminyum tozu,pars bakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Pars demir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksit mürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,pars sülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,pars sepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85 mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars lime sülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars silisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,pars magnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyum oksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,pars nikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram  tozu,pars molibden tozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyum silikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsil nem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,pars magnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyum sülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars maden tozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinko oksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsil silikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyum tozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu

DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ

05523307100-05325466184

www.kimyadeposu.com

www.claypacks.com

www.nanotozlar.com

www.netyerim.net

www.hasatdergisi.com

Hakkında

Diğer Haber

KOBALT SÜLFAT VE KULLANIM ALANLARI

Kobalt Sülfat geviş getiren hayvanlar, yani sığır, koyun, Keçi için hayati öneme sahiptir. Kobalt Sülfat, …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]