Anasayfa / hayvancılık / Kırmızı etin faydaları!

Kırmızı etin faydaları!

Özellikle Kurban Bayramında sıkça tükettiğimiz kırmızı etin hiç bilmediğimiz birçok faydası ve zararı var. Yağlı, işlenmiş ve fazla kırmızı etin tüketiminin kalp ve şeker hastalığı riskini artırdığını belirten Uludüz, “Ancak doğada otlayan hayvanlardan elde edilen kırmızı etin sağlığa katkıları tartışılmaz” dedi.

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala etlerin satın alma ve kesim sürecinden tüketimine kadar dikkat edilmesi gereken birçok nokta var. Kırmızı etin doğru tüketildiği takdirde önemli faydaları olduğuna dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, bu konuda bilinmesi gerekenleri şöyle anlattı…

Bayramda nelere dikkat edilmeli?

Öncelikle kurbanlık hayvanı sağlık denetimlerinden geçmiş hayvan pazarlarından almalısınız. Hayvanların kesildiği yer, sağlık kontrolleri, herhangi bir bakteri ya da virüs taşıyıp taşımadıklarına çok dikkat edilmeli. Ayrıca hala tam ve etkili bir tedavisi bulunamayan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) riski de gözardı edilmemeli. Bu hastalığa yakalanmak için kenenin deri altına girmesi gerekmiyor. KKKA taşıyan kurbanlık hayvanla her türlü temas risk taşıyor. Kesim aşamasında ise et mümkün olduğunca büyük parçalara ayrılarak hızlıca buzdolabında soğutulmalı. Sıcaklar nedeniyle zararlı mikroplar hızla çoğalabiliyor. Etlerin buzdolabında en fazla 3 gün, buzlukta -4 derece ile en fazla 7 gün, derin dondurucuda -32 derece ile en fazla 3 ay bekletilmesi gerekiyor.

Beyin ve tiroid fonksiyonları için çok önemli

Sadece 176 kalori ve yüzde 10 yağ içeren 100 gram kırmızı ette günlük ihtiyacımız olan B3 vitamininin yüzde 25’i, B6 vitamininin yüzde 20’si, B12 vitamininin yüzde 40’ı, demir ihtiyacını yüzde 15’i, çinko ihtiyacının yüzde 35’i, selenyum ihtiyacının yüzde 25’i bulunur. B12 vitaminini sebzelerden almak ise mümkün değildir. En iyi B12 kaynağı karaciğerdir. Sığır karaciğerinin 70 gramlık porsiyonu 70 mikrogram B12 vitamini içerir, günlük önerilen B12 miktarı ise yaklaşık 2 mikrogram. Kırmızı et kreatin ve karnitin açısından da oldukça zengindir. Kreatin kaslarda enerji depolarını doldurur ve kas gücünü artırır.

Karnitin ise yağın enerjiye dönüşmesinde önemlidir. Et tüketmeyenlerde bu maddelerin değeri düşüktür, bu da kas ve beyin fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Kırmızı etin nerdeyse hiç bilinmeyen bir diğer faydası da tiroid hormonunu dengelemesidir. Tiroid hormonu, epinefrin, norepinefrin ve dopamin gibi vücutta çok önemli maddelerin yapılmasında rol oynar.

Bu maddeler, mide, kalp ve akciğer gibi organlar ile beynimiz arasında iletişimi sağlayan kimyasal mesajcılardır. Bu nedenle duygu durum, uyku, konsantrasyon ve kiloyu etkileyebilir, dengede olmadığında da olumsuz belirtilere neden olabilir. Kırmızı et doymuş yağ içerir. Doymuş yağların fazla tüketimi zararlı olsa da az miktarda doymuş yağ bağışıklık fonksiyonunu güçlendirmek ve sağlıklı bir sinir ve sindirim sistemi oluşturmak için gereklidir.

Öğle yemeğinde bol yeşillikli salatayla tüketin

Sabah kahvaltısında kavurma tüketmeyin. Kavurma kahvaltı için ağır bir seçenektir. İdeal olan kavurmanızı öğle yemeğinde tüketmek olacaktır. Akşam yemeklerinde de ağır yağlı et yemeklerinden uzak durun. Sindirimi zor olduğu gibi kolesterol ve tansiyon hastaları için de tehlikelidir. Etin yanında mutlaka bol yeşillikli salata tüketin.

Bu hem içindeki demirin daha iyi emilmesini sağlar hem de sindirimi kolaylaştırır. C vitamini demirin emilimini artırır. Özellikle C vitamininden zengin olan yeşil biber, roka, marul, kıvırcık, maydanoz ve domatesle hazırlanan salataya limon ve sirke ekleyerek demir emilimini artırabilirsiniz.

 

Hidrojen Peroksit Kullanım Alanları;
Kötü kokular için sulandırılarak sprey olarak kullanılır.
Kağıt sanayisinde kağıtları beyazlatmak için kullanılır.
Düşme, kesik ve ameliyat sonrası oluşan yaraları temizlemek için kullanılır.
Arıtma sanayisinde dezenfektan olarak kullanılır.
Mutfakta kadınlar tarafından sürekli kullanılan doğrama tahtasının dezenfekte etmek için kullanılır.
Su ile karıştırılan hidrojen peroksitin bitkilere spreyle sıkılması bitkileri besler ve uzamalarını sağlar.
Halı üzerinde oluşan lekelerde ağartıcı özelliği vardır.
Kötü kokular için sulandırılarak sprey olarak kullanılır.
Tuvalet ve banyo temizliğinde kullanılır.
Kulak temizliğinde kullanılabilir. Kulağa birkaç damla damlatılan hidrojen peroksit kulaklardaki kir ve mikrobu temizler.
Sulandırılmış hidrojen peroksit tırnaklara uygulandığında tırnak mantarını geçirmektedir.
Eğer sivilceli ve yağlı bir yüzünüz varsa bu kimyasal ile temizlemek sivilcelerden yüzünüzü arındırır.
Hızlı büyümesi istenilen tohumların sulandırılmış hidrojen peroksit ile yıkanması büyümelerini hızlandırır.
Bulaşık deterjanı içine katılması deterjanın yağ çözme ve yıkama gücünü artırır.
Bulaşık makinasının temizliğinde kullanılır.
Tül ve perdelerin beyazlamasını sağlamak için suya katılarak kullanılır.
Fayanslarda oluşan küf ve sabun lekelerini giderir.
Çaydanlık ve tencere gibi metaller üzerine uygulanması bu metallere parlaklık kazandırır.
Dişleri beyazlatır ve diş fırçasını temizler.
Saç boyalarında renk vermek ve kalıcılığı sağlamak için kullanılır.
Çamaşır suyu yerine ağartıcı olarak kullanılır.
Ağzı, sulandırılmış hidrojen peroksit ile çalkalamak nefes kokusunu önler, ağız içindeki bakterileri öldürür ve diş ağrılarını
giderir.
Çamaşır makinası ve buz dolabı gibi beyaz eşyaların temizlenmesi amacı ile kullanılır.
DMRSÜREN Kimya San Ltd Şti
0216 4421200-0552 3307100
www.kimyadeposu.com
grafit tozu,manganez dioksit,kurşun oksit,sülyen,mürdesenk,kaolin,sepiyolit,zeolit,dolomit,hadjin yılan kovucu,pars lime
sülfür,kedi kumu,talk ,parsvet yara tozu,sunsep sepiyolit,parsped yeni nesil hayvan altlığı,nano tozlar,metal tozları,hidrojen
peroksit,potasyum silikat,coşturan potasyum silikat,sıvı kükürt,hobi tutkalları,tutkal,çizik giderici,

Hasatdergisi.com

Kaynak; sozcu.com

Hakkında seldahasat

Diğer Haber

TZOB: Tarım arazilerimiz 4.7 milyon hektar azaldı

Endüstriyel tarım dünyayı zehirliyor

Endüstriyel tarım çiftçileri girdi kullanımına bağımlı kılarken çokuluslu şirketlere geniş pazar olanakları yaratıyor. Endüstriyel tarımın …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]