Her sene dünyanın ayrı ülkelerine gerçekleştirilen kuru kayısı ihracatında açık ara lider konumunda bulunan Malatya’da yeni mahsulde hasat dönemi yaklaşıyor. Ancak bu sene çiçeklenme döneminde yaşanan dolu ve zirai don hadiseleri nedeniyle çoğu bölgede kayısının etkilendiğini biliniyor.
TZOB Idare Heyeti Üyesi ve Malatya Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılınç, düzenlediği basın toplantısı ile her yıl olduğu gibi 2020 yılında da yine küresel ısınma neticesinde iklim değişikliklerinin yaşanması sebebiyle fazla yağışlar, zirai don ve bir takım zirai hastalıklar sebebiyle kayısıda bu sene düşük rekolte beklendiğini söyledi.
Bu durumun kayısı fiyatlarında bir artışa neden olacağını da ifade eden Kılınç, “Tarım Bakanlığımızın bu sene Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) aracılığı ile yapacağı destekleme alımı ve taban fiyatı açıklaması ile kayısımız yargı ettiği değeri bulacak. Borç yükü altında ezilen kayısı üreticimiz inşallah bir nefes alacaktır. Yıllardır kayısı üzerinde oynanan oyunlar ve spekülasyonlar sonucu 3,5 dolara ihraç edilen ürünümüz çiftçiden 1,5 dolardan alınıyor. Çiftçimiz emeğinin karşılığını alamayıp her yıl zarar ederken 100 bin ton ihraç edilen kuru kayısının bedelinin yarısı deha emek çeken üreticiye yansıtılmadı. Üreten emeğinin karşılığını alabilmelidir” dedi. (İHA)