Anasayfa / Ekonomi / İskonto farkını hastalar ödüyor

İskonto farkını hastalar ödüyor

İlaç firmaları döviz kurundaki aşırı artış nedeniyle zarar ettiklerini ileri sürerek Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ilaç iskontosu uygulamamaya başladı. Kalp, tansiyon, şeker, kan sulandırıcı, epilepsi, insülin ilaçları gibi birçok ilaçta yapılması gereken indirimin yapılmaması, hastaları ve eczacıları mağdur ediyor. Firmaların taahhüt ettiği iskonto farkını hastalar ödüyor.

Ankara ’da eczacılık yapan Mecit Kuş, firmaların uzun süredir bazı ilaçlarda iskonto uygulamadığını aktardı. Kuş, “İndirim uygulanmayınca hastaların ilaca daha fazla para ödemesi gerekiyor. Bu fark bazı ilaçlarda çok yüksek. Örneğin böbrek yetmezliği için kullanılan ilaçlarda hasta aylık bin TL ’den fazla fark ödemek zorunda kalıyor. Diyaliz hastaları için de bu fiyat farkı çok yüksek” dedi.

Hastaların bu farka tepki gösterdiğini ifade eden Eczacı Kuş, şunları söyledi: “Hasta, ‘Geçen ay 10 TL ’ye aldığım ilaçlara bu ay niye 61 TL ödeyeyim? Bizi kandırıyorsunuz ’ diyor. Firmanın indirim yapmamasından dolayı 51 TL fark oluştuğunu anlatmaya çalışıyoruz, ama anlayan hasta da oluyor anlamayan da. Zincirin son halkası biz olduğumuz için hastalar bu farkı biz oluşturuyoruz zannediyor. Ancak öyle bir durum yok. Fiyat farkından dolayı ilaç almayan hastalar da oluyor. SGK, firma indirim yapmış mı yapmamış mı denetlemediği için keyfilik oluşuyor. Muhatap olarak ilaç firması da SGK da ortada yok.”

Bu sorunun henüz kanser ilaçlarına çok yansımadığını belirten Kuş, “Kanser ilaçlarına da yansıması durumunda kanser hastaları çok mağdur olur. Bu, hastaların ölümü anlamına gelir, çünkü kanser ilaçları çok pahalı” ifadelerini kullandı.

Eczacı Kuş, ilaç firmalarının indirim uygulamamak için iskonto oranı yüksek olan ilaçları daha az üretmeye başladığını da kaydetti ve ekledi: “Bu da depolarda ve eczanelerde bazı ilaçların az bulunmasına sebep oldu, her ilaç yok. İlaç krizi devam ediyor diyebilirim.”

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Sağlık Uygulama Tebliği ’nde belirtildiği gibi ilaç firmalarının yüzde 41 ’e varan oranında iskonto yapacağını SGK ’ye taahhüt ettiğini hatırlattı. Buna karşın son birkaç yıldır bazı firmaların keyfi şekilde bu iskontoyu yapmadığını belirten Saydan, “SGK de eczanelerin bu iskontoyu firmadan alıp almadığına bakmaksızın indirimli fiyattan eczanelere ödeme yapıyor. Kamu kurum iskontosunu uygulamayan ya da eksik uygulayan firmalara herhangi bir yaptırım uygulanmıyor” dedi.

SGK ’nin öncelikle kamu kurum iskontosunu yasal zemine oturtmak için bir düzenleme yapması gerektiğini vurgulayan Saydan, “Bu iskonto uygulamasını firmaların inisiyatifinden ve keyfiyetinden kurtarması gerekiyor. Bu konuda herhangi bir yasal düzenleme olmadığı için eczacılar hukuka aykırı şekilde zarara uğratılıyor, hastalar ilaca ulaşmakta sorun yaşayarak mağdur oluyor. İlaç firmalarının doğrudan SGK ’ye bu iskontoyu yansıtması için üretilecek bir formül bulunana kadar da eczacıların yaşadıkları kayıplar telafi edilmeli. Yaptırımları da olacak şekilde bu konu bir an önce yasal zemine oturtulmalı” şeklinde konuştu.

BAKIR TOZU VE KULLANIM ALANLARI

 Bakır en önemli elementlerden biridir. Parlak metalik parlaklığa sahip, dövülebilir ve sünek olan kırmızımsı bir metaldir. Bakır, ısı ve elektriğin iyi bir iletkenidir (elektriksel iletkenlikte sadece gümüş için ikinci). Malleabiltityitesi sayesinde kolayca tabaka, tel ve boru haline getirilir.

Kimyasal adı: Cu

EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA

 Bakır Tozu Uygulamaları:

·         Anti-botic, antibiyotik ve anti-mantar ajan

·         Yüksek mukavemetli metaller ve alaşımları

·         Yüksek termal iletken malzemeler

·         İçin iletken mürekkep ve macun elektronik baskılı

·         Sinterleme katkı maddeleri ve kondansatör malzemeleri

·         Yağlayıcılar

EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA

KULLANIM ALANLARI

Bakır tozları yüksek fiziko-kimyasal özellikleri sayesinde birçok teknolojik alanda kullanılmaktadır,

Bakır tozu başlıca Sinter bronz fren balata üretiminde, demir tozu ile karıştırılarak sinter parça üretiminde, elmas kesici takım üretiminde, elektrik iletkeni olarak, termal iletken olarak, reçineli fren balatalarında, elektronikte manyetik radyasyon kalkanı olarak, dekoratif uygulamalarda ve birçok farklı alanda kullanılmaktadır.

Pars alüminyum tozu,pars bakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Pars demir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksit mürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,pars sülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,pars sepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85 mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars lime sülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars silisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,pars magnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyum oksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,pars nikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram  tozu,pars molibden tozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyum silikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsil nem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,pars magnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyum sülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars maden tozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinko oksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsil silikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyum tozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu,süren bakır tozu,süren teknoloji,bakır tozu,,pars kalay sökücü

DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ

05523307100-05325466184

www.kimyadeposu.com

www.claypacks.com

www.nanotozlar.com

www.netyerim.net

www.hasatdergisi.com

Hakkında

Diğer Haber

10. MİLAS ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Üreticileri, zeytin ve zeytinyağı tutkunlarını bir araya getirerek bölgenin benzersiz lezzetlerine ve kültürel mirasına dikkat …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]