Türkiye’ye yıllık 250 milyon dolar döviz kazandıran, cennet meyvesi kuru incirin kalitesini artırmak, aflatoksin ve okratoksin oluşumunu önlemek için Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği seferber oldu.
Egeli ihracatçılar, kuru incirin ihraç pazarlarından aflatoksin ve okratoksin nedeniyle geri dönmemesi adına Aydın ve İzmir’de üretim bölgelerinde 20 bin incir kurutma kereveti dağıtırken, 16 bin adet ekşilik böceği çekici yem tuzağı, 650 bin adet ilek filesi ve 5 bin 300 adet hasat filesi dağıttı.
Türkiye’nin kuru incir üretim ve ihracatında dünya lideri olduğuna işaret eden Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, kuru incirde 2021/22 sezonuna hızla yaklaşıldığını, kuru incirde kalitenin üst seviyede olması adına uzun yıllardır olanaklarını seferber ettiklerini söyledi. Celep, bu kapsamda kerevet, ekşilik böceği çekici yem tuzağı, ilek filesi ve hasat filesi için 1,6 milyon TL’lik bütçe kullandıklarını kaydetti.
Türkiye’nin 2020/21 sezonuna 85 bin ton rekolte tahmini ve 60 bin ton kuru incir ihracat hedefiyle girdiği bilgisini veren Celep, “Kuru incir ihraç sezonunun başladığı 30 Eylül 2020 tarihinden 7 Ağustos 2021 tarihine kadar geçen sürede 64 bin 747 ton kuru incir ihracatı karşılığı 233 milyon 293 bin dolar döviz geliri elde ettik. Kuru incir rekoltemiz 2019-20 sezonuna göre 5 bin ton düşük olsa da kuru incir ihracatımız miktar bazında 2019-20 sezonundaki seviyeyi koruduğu gibi döviz gelirimiz yüzde 4 artış gösterdi. 2020/21 sezonunu 250 milyon dolar ihracatla kapatmayı hedefliyoruz. Miktar bazında da 67-68 bin ton aralığını yakalayacağız. Hedeflerimizi aşacağız. Bu başarıda kaliteli kuru incir üretimi adına yaptığımız çalışmaların payı büyük” diye konuştu.
Kurutma kerevetlerini, kuru incir üretiminin yapıldığı Aydın ve İzmir’de rekolte miktarlarına göre Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlükleri koordinasyonunda üreticilerin Çiftçi Kayıt Sistemi kayıtlarına göre dağıttıklarını anlatan Başkan Celep, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri yetkililerine katkılarından dolayı teşekkür etti.
Almanya, Fransa ve ABD kuru incir ihracatında ilk üç ülke
2020/21 sezonunda Türkiye’den en çok incir ihraç edilen ülkeler Almanya, Fransa ve ABD oldu. Türkiye’den üç ülkeye de 33’er milyon dolarlık kuru incir gönderildi. 3 ülke kuru incirimizin yüzde 43’ünü talep etti.
Türkiye’den 113 ülkeye kuru incir ihraç edilirken öne çıkan diğer ülkeler 11 milyon dolarla Hollanda, 9,7 milyon dolarla Kanada, 8 milyon dolarla Japonya, 7 milyon dolarla İngiltere oldu.
GLİSERİN NEDİR?
Genellikle gliserol olarak da adlandırılan gliserin, tatlı bir tada sahip renksiz, kokusuz ve
zehirli olmayan bir sıvıdır. Su ve alkol ile karışabilen gliserin doğal veya sentetik olabilir.
Doğal gliserin, hayvansal veya bitkisel yağların hidrolizinin bir sonucu olarak üretilir. Hidroliz,
bir maddenin suya tepki göstermesi ve bunun sonucunda kimyasal bir bağın
parçalanmasıdır. Sentetik gliserin, petrol, propilen ve klor içeren kimyasal işlemlerle üretilir.
GLİSERİNİN FAYDALARI NELERDİR?
– Antibakteriyel, antifungal ve antiviral özelliklere sahiptir.
– Cildi nemlendirir.
– Cildi besler.
– Cildin su dengesini korur.
– Cilt kırışıklıklarını giderir.
– Cilde yumuşak ve pürüzsüz bir görünüm verir.
– Cildin zararlı UV ışınlarına karşı korunmasına yardımcı olur.
– Cilt rengini açar.
– Sivilceleri azaltır.
– Dudakları nemlendirir.
– El ve ayak nasırlarına iyi gelir.
– Ağız içi yaralarına karşı etkilidir.
– Egzama ve sedef hastalığına iyi gelir.
– Topuk çatlaklarını iyileştirir.
– Kulakta yer alan kirleri akıtır.
– Nemli saça uygulandığında saçların onarılmasını ve güçlenmesini sağlayarak dökülmeleri
azaltır.
DMRSÜREN Kimya Ltd Şti
0216 4421200-0552 3307100
www.kimyadeposu.com