Anasayfa / Ekonomi / IMF yardımında aslan payı zengin ülkelerde

IMF yardımında aslan payı zengin ülkelerde

Uluslararası Para Fonu (IMF) üye ülkelerine tarihin en büyük desteğini sağlamaya hazırlanıyor. IMF 650 milyar dolarlık destekle küresel likiditeyi artırmayı, gelişen ve düşük gelirli ülkelerin korona virüs krizinde biriken borçlarına yardım sağlamayı amaçlıyor. Ancak 650 milyar dolarlık desteğin özel çekme hakkı (SDR) yöntemiyle sağlanacak olması eleştiri oklarını IMF ’ye yöneltti. IMF kuralları kapsamında SDR ’ler her ülkenin fondaki payıyla orantılı bir şekilde dağıtılıyor. Bu ise kabaca ülkelerin ekonomik çıktısına denk geliyor.

Bu durum ise Bloomberg ’in haberine göre, yeni SDR ’lerin %58 ’inin gelişmiş ekonomilere, %42 ’sinin gelişen ülkelere ve yalnızca %3,2 ’sinin düşük gelirli ülkelere gideceği anlamına geliyor. ABD Başkanı Joe Biden selefi Donald Trump ’ın aksi yönde bir tutum izliyor. Trump döneminin ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, IMF ’nin planının yardımı yoksul ülkelere yönlendirmek için yeterli olmadığını söyledi. ABD IMF ’nin en büyük üyesi ve bu tür konularda veto hakkına sahip.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, tasarının haziran ayında kurulun onayına sunulmasının planlandığını söyledi. ABD Hazine Bakanlığı yetkilileri ise merkez bankalarının desteği ağustos ayında almaya başlayabileceğini öngörüyor. SDR ’ler beş farklı para birimine dönüştürülebilen uluslararası rezerv varlıklarıdır. Bu beş para birimi ise dolar, euro, yen, sterlin ve yuan. SDR ’ler IMF tarafından dağıtıldığında bu desteği alan ülkeler bunu döviz rezervlerinin bir kısmı olarak tutabilir ya da diğer IMF üyelerinin para birimleriyle değiştirebilir. SDR ’lerin yoksul ülkeler için daha çekici olmasının nedeni ise fonun diğer kredi programlarının aksine, koşulsuz olarak sağlanması.

IMF ’nin kuralları kapsamında, SDR ’ler uzun vadeli rezerv varlıklarına yönelik küresel ihtiyacı karşılamalı ve enflasyonu tetiklememeli. En son ve tarihin en büyük SDR ’si (250 milyar dolar) 2009 finansal krizinin ardından sağlanmıştı. Şimdi ise bazı ülkeler bu parayı aşı satın almak ve medikal ekipman temini için kullanabilir. Arjantin ’in SDR ’leri, IMF ’ye olan 45 milyar dolarlık borcunun eylül ayındaki ödemesi için kullanacağı söyleniyor. Birçok ülke ise rezervleri kullanmayacak.

Yeni SDR ’lerin yaklaşık 21 milyar doları düşük gelirli ülkelere giderken, finansgundem.com’un derlemesine göre, 212 milyar dolar diğer gelişen ülkelere verilecek. Ancak ABD Hazine Bakanlığı ’nın hesaplamalarına göre, bu gelişen ülkeler arasında Çin yer almayacak. SDR ’ler ihtiyaç sahibi ülkelere kaynak aktarmanın en hızlı yolu. Ancak yine de aslan payı daha zengin ülkelere gidiyor. Bunun tersine, IMF kredilerinin müzakereleri daha uzun sürüyor ve bazı ihtiyaç sahibi ülkeler, olumsuz yatırımcı algısı yaratmamak için bu kredilerden kaçınıyor. Aynı zamanda düşük gelirli ülkeler mali ihtiyaçları karşılamak için yüksek ihtimalle SDR ’lerini diğer para birimlerine çeviriyorlar.

IMF ’den yapılan açıklamada, daha varlıklı ülkelerin ellerine geçen SDR ’leri, yoksul ülkelere kredi olarak verme ya da bağışlama seçenekleri üzerinde çalışıldığı söylendi. G7 ülkelerinin ekonomi bakanları, ülkelerin kendi istekleriyle SDR ’lerini yoksul ülkeleri desteklemek için nasıl değerlendirebileceğini araştırdıklarını söyledi. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, G20 ülkelerine kullanmayacakları SDR ’leri düşük gelirli ülkelere aktarma çağrısında bulundu. Birleşmiş Milletler görüşmelerinde gündeme gelen bir öneri ise, zengin ülkelerin ihtiyaçları olmayan SDR ’lerini yeni bir destek fonuna ya da IMF ’nin var olan fonlarından birine bağışlaması yönünde oldu.

UBS Ekonomisti Arend Kapteyn, SDR ’lerin küresel döviz rezervlerini %4,5 oranında artıracağını tahmin ediyor. Venezuela, Pakistan, Ekvador, Kazakistan, Türkiye ve Arjantin gelişen ülkeler arasında en yüksek oranda fayda görecek olan ülkeler olacak. Tüm bu ülkelerin rezervlerinde %10 ya da daha fazla artış görülecek. Turizme dayalı ekonomilere sahip daha küçük ülkeler de fayda görecek. Ancak SDR ’lerin 2009 yılındaki dağıtımı gibi bu seferki uygulamaya yönelik eleştiriler de oldukça fazla.

Eleştiriler arasında koşulsuz finansman sağlamanın etik dışı olduğu, enflasyonu tetikleyeceği ve dünyanın ihtiyacı olmayan ekstra uluslararası rezerv sağlayacağı da bulunuyor. ABD Kongresi ’ndeki bazı cumhuriyetçiler ise yeni SDR ’lerin gelişen ülkelerin Çin ’e olan borçlarını ödemelerine imkan tanıyacak olması nedeniyle olumsuz görüş bildiriyor. Bu borçlar SDR ’ler olmadan yüksek ihtimalle yeniden yapılandırılacak ya da tamamen silinecekti.

KEKO75 KALAY SÖKÜCÜ

Metal ayrıştırma işlemlerinde ön temizlik için kullanılır. Rafinasyonu olumsuz etkileyen ve nihai ürün kaybına yol açan metallerin bir kısmının uzaklaştırılmasına yardımcı olur, sarf kimyasalların kullanımında tasarruf sağlar, nihai çökelekte daha rafine sonuç alınmasına katkı sağlar.

Pars alüminyum tozu,parsbakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Parsdemir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksitmürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,parssülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,parssepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars limesülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,parssilisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,parsmagnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyumoksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,parsnikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram  tozu,pars molibdentozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyumsilikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsilnem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,parsmagnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyumsülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars madentozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinkooksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsilsilikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyumtozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu,süren bakır tozu,süren teknoloji,bakır tozu,keko75kalay sökücü,kaojel tarımsal kaplama jeli,serajel sera üsüt kaplama jeli,bakırtozu,nital dağlama solüsyonu,pcb test kiti,fire assay fluks,sgs,alfredkniht,bronz tozu,ironfer ağırlık tozu,demir tozu,kurşun tozu,sarı kurşunoksit,mürdesenk,pirinç tozu,ferro alaşım tozları,nanomikron.com,nanomikronmetal tozları,muskovit,kuvars tozu,silika tozu,mika tozu,kalsine kaolin,rafinesaf kaolin,meta kaolin,dmrsüren şirketler grubu,mikronize madenler,kalsiyumoksit,kalsiyum hidroksit,claypacks oksijen emici,grafit tozu,yağlı grafit,

DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ

0216 4421200-05523307100-05325466184

www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com

hasatdergisi.com

 

Hakkında

Diğer Haber

Mangan Dioksit Ve Kullanım Alanları

Mangan dioksit 1.1n02 kimyasal formülüne sahip kahverengi siyah renkli inorganik bir bileşiktir. Bu siyah kahverengi …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]