Anasayfa / Ekonomi / Elektrikte zararı vatandaş ödeyecek

Elektrikte zararı vatandaş ödeyecek

Son günlerde çiftçilerin ve faturalarını ödeyemeyen vatandaşların elektriklerinin kesilmesiyle enerji sektörü her tarafta gündeme geldi. Özelleştirme süreciyle birlikte vatandaşın keza sürekli ayrıca de daha ucuz elektrik alacağı ifade edilmesine rağmen, enerji sektöründe sorunlar bitmiyor. Elektrik piyasasının yaklaşık yüzde 80’i özel sektörün, geri kalanı da kamunun elinde. 2011 yılında elektrik piyasası bütün özgürlük olacak denildi fakat geçen vakit içinde piyasa şartları bütün oturmadığı için alıcı fiyatı yüksek elektriğe mahkum kaldı.

Mesken ulusal tarife elektrik fiyatları Aralık 2017’den günümüze yüzde 74 oranında arttı. 2017’nin Aralık ayında bölüştürme ve vergiler dahil mesken elektrik fiyatı kilovatsaat (kWh) başına 0.4075 TL iken, Temmuz 2020’de bu sayı 0.7102 TL’ye çıktı.

Elektrikte en büyük ağırlık ise iş insanlarının omuzlarına yüklendi. Ticarethane ulusal tarife elektrik fiyatları Aralık 2017’den günümüze yüzde 130 yükseldi. Aynı dönemde ticarethane elektrik fiyatları 0.415 TL’den, 0.9445 TL’ye çıktı. Piyasa Değiş Tokuş Fiyatı da son 4.5 yılda yüzde 86 artış gösterdi.

Elektrik piyasasını yakından takip eden Enerji Uzmanı ve encazip.com kurucusu Çağada Kırım, piyasada denge oturmadığı için yatırımcının değil, tüketicinin zararı karşılayacağını söyledi.

Halen sanayicinin meskenlerden daha fiyatı yüksek elektrik kullandığını ifade eden Kırım şu bilgileri verdi:

“Denge kurulmadığı sürece şüphesiz tüketici hasar edecektir. Yatırımcı hasar etmeyecektir. İki tarafın da dengede olması gerekiyor. Bunun için özgür piyasa dinamiklerinin oluşturulması gerekiyor. Sanayici her gün o yüzden ayaklanma ediyor. Bir tarafın açığını sanayicinin üstüne üstüne atmak doğru değil. Sanayici fiyatları normalde evlerden daha düşük olurdu. Sanayici ve işyerleri evleri fonlamış oluyor bir şekilde. İşyerlerinin daha ucuz olması lazım, evlerde tasarruf özendirme edilmeli.”

Elektrik piyasasındaki bağımsızlık tüketici sistemi de bereketli çalışmıyor. 2017 Kasım ayında toplam özgürlük tüketici sayısı 4.7 milyon seviyesindeyken, bu rakam 2019 Şubat ayında 130 bine düştü. aralıksız aylardaki yükseliş trendi ile 2020 yılının Temmuz ayında hür tüketici sayısı 703 bin oldu.

Çağada Kırım

Tüketicideki güven kaybı nedeniyle burada rakamların düştüğünü söyleyen Çağada Kırım, acilen bu güvenin yeniden oluşmaya başladığını belirtti. Kırım, “Tedarikçi değişiklik piyasası şu lahza için evler için olmasa da işyerleri için manâlı bir tasarruf sağlıyor” dedi.

Hakkında

Diğer Haber

Antimon Trioksit Ve Kullanım Alanları

ANTİMON TRİOKSİT = ANTİMON OKSİT CAS Numarası: 1309-64-4 EC Numarası: 215-175-0 MDL Numarası: MFCD00011214 Moleküler …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]