Anasayfa / Tarım / Devlet destekli silajlık mısır üretimi 80 bin tona ulaştı!

Devlet destekli silajlık mısır üretimi 80 bin tona ulaştı!

Devlet destek verdi, Bingöl’de silajlık mısır üretimi 14 bin tondan 80 bin tona ulaştı.

Bingöl’de 2017 yılında 14 bin ton silajlık mısır üretimi yapılırken, 2021 yılı içinde bu rakam 80 bin tona ulaştı. Kentte kurulan entegre tesis ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çiftçilere sunduğu yüzde 50 hibeli tohum desteğiyle birlikte, kent genelinde silajlık mısır üretimi de arttı.

Bingöl’de kışın hayvanların kaba yem ihtiyacını karşılamak amacıyla ekimi yapılan silajlık mısır hasadına başlandı. Kentte kurulan entegre tesis ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çiftçilere sunduğu yüzde 50 hibeli tohum desteğiyle birlikte, kent genelinde silajlık mısır üretimi de arttı. Merkeze bağlı Sarıçiçek köyünde çiftçilik yapan Zülküf Bolluk’un 40 dönümlük arazisinde biçerdöverle silajlık mısır hasadı yapılırken, hasadı yapılan mısırlar kamyonlarla alım garantili bir şekilde depolara gönderiliyor.

Mısır hasadında incelemelerde bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü Burhan Bahadır, çiftçinin 40 dönümlük arazisinde 280 ton ürün çıktığını söyledi. Bu yıl 8 bin dönüm dekarlık alan için yüzde 50 hibeli tohum desteği verdiklerini aktaran Bahadır, “Tarım ve Oman Bakanlığımız tarafından hayvancılık işletmelerinin maliyetlerini en aza indirgemek amacıyla Yem Bitkileri Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında yüzde 50 hibeli olarak toplam 8 bin dekarlık mısır üretim alanına tohum hibesi dağıtımı gerçekleştirildi. Bir çiftçimizin hasadındayız. Burada dekarda beklenen verim, 7 ton olup toplamda 40 dönümlük bir alanda 280 tonluk bir verim beklenmektedir” dedi.

“Mısır üretimi arttı”

Mısır üretiminin artığının altını çizen Bahadır, “2017 yılında ilimizde toplam mısır üretimimiz 14 bin ton iken, 2021 yılında beklentimiz 80 bin ton civarında olmasıdır. Mısırda yine Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından mazot, gübre desteği dönüme 25 lira, 100 lira da dönümde destek verilmektedir. Özellikle hayvancılık işletmelerimizin kış aylarında yeşil ve sulu yem bitkilerine ulaşma şansları olmadığı için silajlık mısır kışın hayvanların yemlenmesinde kullanılmaktadır” diye konuştu.

“Çiftçinin kazancı 10 kat arttı”

Çiftçi Zülküf Bolluk ile sözleşme imzalayarak alım garantisi verdiklerini belirten Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç, hasat edilen ürünlerin besicilere satıldığını söyledi. Çiftçinin daha önce bu alana buğday ektiğini ancak istediği verimi ve karı elde edemediğini aktaran Koç, çiftçinin kazancının 10 kat arttığını vurguladı. Koç, “Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından çiftçilere verilen yüzde 50 hibeli tohumu kentte hayvancılığın gelişmesi için ürünleri ekiyoruz. Verimi çok yüksek olan silajlık mısır, hayvancılığa çok ciddi ekonomik katkı sağlıyor. Bundan dolayı biz devletin verdiği destekleri çiftçiye en iyi şekilde yansımasıyla birlikte sözleşmeli üretim yapıyoruz. Üretim yaptıktan sonra silajın biçim zamanı geldiğinde hiçbir sıkıntı yaratmadan bunu biçip farklı üyelerimize satışını yapıyoruz. Bu kapsamda da bugün 40 dönüm, Zülküf Bolluk kardeşimizin silajını yaklaşık 280 ton. Yani buğdayda aldığı 10 bin liralık kazancı 75 bin liraya tekabül eden kar marjıyla alım garantisi yaptık. Çiftçilerimizin bundan sonra silajlık mısır ekmelerini tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

 

KURŞUN OKSİT MÜRDESENK NEDİR?
Kurşun oksit , PbO, mol ağırlığı 223, sırlarda çok kullanılan oksitlerden biridir.
880C’de erimeye başlar.
Başta ucuz olması ve çok iyi eritici özelliğinin olmasından dolayı tercih edilir.
Özellikle ham çömlekçi sırların yapımında kullanılan bir hammadde olup, renksiz parlak
sırlara sarımtırak bir görüntü verir.
Kurşun oksit, çinko oksit ve silis ile birlikte kullanılırsa çözünürlüğü artar.
Sırı yumuşatarak ona esneklik kazandırır, gerilme yeteneğini artırır.
Sır çözeltisinin viskozitesini düşürür.
Alkalilerle karıştırıldığında sırın genleşme katsayısını düşürür.
Kırınım katsayısının yüksekliğinden dolayı çok parlaklık verir.
Bu nedenle artistik ve süs amaçlı formlarda daha çok kullanılır.
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0552 3307100-0532 5466184
www.kimyadeposu.com
Kimyadeposu.com
Tarım Kimyasalları,Yem katkıları  Mineralleri,zeolit,sepiyolit,diyatomit,kaolin,sunshield
gölge tozu,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars sıvı kükürt,parvet hayvan yara
tozu,parspet hayvan bakım ve yara tozu,badimon yara tozu,çinko metal tozu,demir
tozu,manganez dioksit,mangan dioksit,mangan tozu,mikronize mangan,hayvan
altlığı,hadjin yılan kovucu,pars lime sülfür,bit-pire kovucu,nangrafi,nano tozlar,metal
tozları,maden tozları,nano partiküller,dmrsüren,dmrsüren
kimya,kimyadeposu.com,çinko sülfat,bakır sülfat,mangan sülfat,magnezyum
oksit,magnezyum sülfat,demir sülfat,kalsiyum oksit,kalsiyum hidroksit,potasyum
silikat,potasyum hidroksit,hekzatetramin,sodyum lignosülfonat,potasyum
lignosülfonat,grafit tozu,mikronize grafit,kimyadeposu.com

Hasatdergisi.com

Hakkında seldahasat

Diğer Haber

Sodyum Molibdat nedir?

Sodyum molibdat, kimyasal formülü Na₂MoO₄ olan beyaz kristal bir tuzdur. Bu bileşik, endüstriyel, kimyasal ve …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]