Devletten alınan teşviklerle kurulan, merkezi İstanbul, Bursa ve İzmir olan tekstil fabrikaları; Türkiye’deki diğer il ve ilçelere dağılmaya devam ederek Doğu ve Güneydoğu’da yaşayan yüzlerce işsiz gence iş olanağı sağlıyor. Sason ilçesinde açılan tekstil fabrikasında yüzlerce işsiz gence kendi memleketinde iş olanağı sağlandığını belirten fabrikası işletmecisi Melek Acet, daha önce bölgede yaşayan gençlerin çalışmak için diğer bölgelere gitmek zorunda kaldığını söyledi.
Acet, “Biz, burada 400 kişilik bir çalışma ortamı sağladık. Daha önce buralarda okuldan mezun olduktan sonra eğitimimizi devam ettirmediğimiz takdirde evde oturmak zorunda kalıyorduk. Hiçbir şekilde ailelerimize maddi destek olamıyorduk. Burada açılan iş imkanı sayesinde hem ailelerimize destek olabiliyoruz hem sosyal hayatımıza yön verebiliyoruz hem de kendi memleketimizden ayrılmak zorunda kalmıyoruz. Bu imkanlar olmadan önce sürekli batı illerine gitmeyi düşünmek zorunda kalıyorduk. Şimdi kendi memleketimizdeyiz. İş ile ilgili hiçbir sorunumuz kalmadı ve her şey yolunda” dedi.
İlçede açılan tekstil fabrikasında İŞKUR desteği sayesinde çalıştığını belirten fabrika çalışanlarından Adnan Kurt, “Burada çalışarak kimseye muhtaç olmadan çocuklarıma ve aileme bakma fırsatı buldum. Kendi ilçemizde bizlere iş imkanı sağlandığı için emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Bu iş sayesinde buradaki gençlerimize iş olanağı sağlanmış oldu. Yüzlerce gencimiz burada çalışarak evine ekmek götürebiliyor. Bu imkanları bizlere sağlayan işverenlerimize ve destek sağlayan İŞKUR Müdürlüğüne çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
POTASYUM KLORAT NEDİR?
Potasyumklorat, beyaz renkli kristalimsi bir katıdır.
Potasyumklorat, yaygın olarak potasyum klorür ve sodyum klorattan elde edilir. Sodyum klorata stokiyometrik oranlarda katı KCI eklenir. Bu karışım daha sonra bir kristalleştiriciye transfer edilir ve potasyum klorat bulamacı olur.Ana sıvı hücrelere geri dönüştürülür, burada tuz klorata dönüştürülür ve işlem tekrarlanır. Katı KCl için kalite gereksinimleri yüksektir, çünkü çözeltiye eklendikten sonar sonra hiçbir saflaştırma mümkün olmamaktadır.
Yanıcı maddelerle beraber çok daha yanıcı bir karışım oluşturur. Yanıcı malzeme çok ince bir şekilde bölünürse karışım patlayıcı da olabilir. Bu karışım sürtünme ile tutuşabilir. Kuvvetli sülfürik asit ile teması yangınlara yada patlamaya neden olabilir.
Potasyumklorat, sulu çözelti renksiz bir sıvı olarak ortaya çıkar. Sudan daha yoğundur.
Amonyum tuzları ile karıştırıldığında kendiliğinden ayrışabilir ve tutuşabilir. Uzun süre ısıya veya ateşe maruz kaldığında patlayabilir.
Kibrit, kağıt, patlayıcı ve daha birçok kullanımda kullanılır.Cilde teması, gözleri ve mukoza zarlarını tahriş edebilir. Yutulması halinde zehirli olabilir. Başka kimyasalların sentezi için öncü madde olarak kullanılır. Teması halinde organik maddeleri tutuşturur.
Potasyumklorat, oksitleyici bir ajan, patlayıcılarda, kibritlerde, oksijen kaynağı olarak , tekstil baskısı, piroteknik, dezenfektanlarda ve ağartma malzemelerinde kullanılır.
Veteriner tıbbında, potasyum klorat oksitleyici bir ajan, antiseptik ve büzücü olarak kullanılır.
Potasyumkloratın bir çok farklı alanda daha kullanımı mevcuttur. Bunlara örnek olarak: flaş tozunda kullanılan bir yükseltgeyici maddedir. Diş macunu üretiminde, herbisit olarak, alkaloidler ve fenoller için de bir reaktif olarak kullanılır.
Potasyumklorat ayrıca kesilmiş domuz ve domuz ürünlerinde Yersinia enterocolitica isimli bakterinin oluşumunun belirlenmesinde de kullanılabilir.,
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
hasatdergisi.com