CHP ekonomi masası Mersin durağının ardından Adana ’da temaslarda bulundu. Sabah saatlerinde kentin meslek ve ticaret odası temsilcileriyle bir araya gelen Ekonomi Masası burada hem sorunları dinledi hem de çözüm önerilerini sundu.
Adana ölçeğinde sorunların özellikle tarımda yoğunlaştığı gözlenirken, çiftçi temsilcileri hükümetle temas kuramamaktan şikayet etti.
ÜRETİM GİDEREK AZALIYOR
Özellikle pamuk üretiminde ülkenin en önemli bölgesi olan Çukurova ’da çiftçi temsilcileri üretimin giderek azalmak zorunda kalmasından şikayetçi oldu. Temel sorunun girdi maliyetlerindeki sert artışlar olması ise tüm çiftçilerin ortak kanaati. CHP ’nin Ekonomi Masası ’nda tarım temsilcilerinin sorunlarıyla Orhan Sarıbal ilgileniyor. Konuya ilişkin Hasat Dergisi ’ün sorularını yanıtlayan Sarıbal, çözüm önerini paylaştı. Sarıbal destek politikasının hem yetersiz hem de yanlış olduğunu vurgularken, kanunen yıllık milli gelirin yüzde 1 olması gereken tarım desteğinin 2021 ’de binde 39 kaldığının altını çizdi. Sarıbal ’ın aktardıklarına göre hem yüzde 1 ’lik oran yüzde 2 ’ye çıkarılmalı, hem de kanuni oran tam olarak uygulanmalı. Buna göre bugünkü destek tutarı yaklaşık olarak 4 katına çıkarılmalı.
Sabah saatlerindeki toplantının ardından Ekonomi Masası kente dağılarak çeşitli kesimlerin sorunlarını dinledi. Sanayicilerin gündeminde kıdem tazminatı ve belirli süreli iş sözleşmeleri olduğu görüldü. Borç yükündeki artış, ekonomik gidişattaki belirsizlik ise sanayicinin bir diğer temel gündemi.
‘YÜZDE YARIM BİLE ALAMIYORUZ ’
Masa ’da konuşma yapan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Akın Doğan, “2006 yılında çıkarılan tarım kanununa göre GSMH ’nin yüzde 1 ’i kadar destek almamız gerekiyor, bu bizim hakkımız, ancak yüzde yarım bile almıyoruz” ifadelerini kullandı.
CHP ’li Faik Öztrak ise “Kanada ’dan Yunanistan ’dan sanayici pamuk ithal ediyor, neden çünkü oradan getirmek ucuz. Peki, orada neden ucuz? Çünkü orada çiftçiyi destekliyorlar. Destek gören üretici tabii ucuza satar malını. Burada ise tarım kanununu dahi uygulamıyorlar. Hükümetin 2006 ’dan bu yana çiftçiye ödemediği 211 milyar lira para var. Yani, çiftçi başına 100 bin lira borcu var bu hükümetin” dedi.