Çiftçiye “alım garantili” ürün desteği
Serkan AĞAOĞLU
3 Mart 2019
Dünya, Ekonomi, Genel, Haberler, hayvancılık, Hibe ve Destek, Organik Tarım, Tarım, Tarım Alanları, tarım müdürlükleri
428 görenler
İlk etapta 20 bin dekarlık arazi belirledi. Kooperatif üyesi çiftçiler, buradan kiralayacakları arazide ürün ekimine başlayacak. Proje kapsamında çiftçilere ürün alım garantisi verilecek.
Tarım ve Orman Bakanlığının Kırşehir’de hayata geçireceği “sözleşmeli ürün modeli” sayesinde, yeşil mercimek, kırmızı mercimek, nohut ve domates üretiminde çiftçiye alım garantili destek sağlanacak.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Kırşehir ziyaretinde Vali İbrahim Akın, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkezi Birliği Genel Müdürü Fahrettin Poyraz arasında imzalanan “Alım Garantili Sözleşmeli Tarımsal Üretim Protokolü”nün uygulanması için çalışmalara başlandı.
Kırşehir Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım Kredi Kooperatifleri Kayseri Bölge Birliği ve Kırşehir Belediyesinin iş birliğinde ilk etapta belediye mücavir alanında yaklaşık 20 bin dekarlık arazi belirledi. Kooperatif üyesi çiftçiler, buradan kiralayacakları arazide ürün ekimine başlayacak. Proje kapsamında çiftçilere ürün alım garantisi verilecek.
Üreticilere arazi ve fidan desteği
Kırşehir Valisi İbrahim Akın projeyle ilgili şu bilgileri verdi:
“Tarım ve Orman Müdürlüğümüz üretim safhasında ürünlerin daha kaliteli şekilde elde edilmesi noktasında teknik destek sağlayacak, zararlı otlarla mücadele konusunda üreticilerimize destek olacak. Kooperatifimiz de üreticilerin ürettikleri ürünleri alım garantisi vermek suretiyle rayiç bedelleri üzerinden alımını gerçekleştirecek. Proje kapsamında ilk etapta bin ton nohut, bin ton kuru fasulye, 500 ton yeşil mercimek, 500 ton kırmızı mercimek, 6 bin ton salçalık domates üretilecek. Belediyemiz de kendi mülkiyetindeki arazileri üretim yapmak üzere çiftçilerimize kiralayacak, domates üretimi için gerekli fidanların bedellerinin yüzde 50’sini karşılayacak.”
Sözleşme yapılacak çiftçilerin projeyle ürünlerini satma garantisi elde edeceğini anlatan Akın, “Önümüzdeki süreçlerde yine özel idare gibi başka kurumlarımızın katılımlarıyla bu üretim modelini yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Bu tür projelerin yaygınlaşması, ülkemizdeki ürün çeşitliliğinin artması ve ürün fiyatlarının dengelenmesinde de pozitif etki yapacaktır” diye konuştu.
Üreticilere arazi ve fidan desteği sağlayacaklarını aktaran Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci de, “Projeye dört ürünle başlayacağız, yeşil mercimek, kırmızı mercimek, nohut ve sulu alanlarda domates. Belediye olarak bu organizasyonun içinde olacağız. Ekimden hasada kadar teknik destek verilecek çiftçiye. Tarım Kredi Kooperatifi, hasat yapıldığında ürünün o günkü borsa değerinden peşin olarak alımını yapacak” ifadelerini kullandı.