Anasayfa / Ekonomi / Çiftçi pamuk üretimini bırakıyor

Çiftçi pamuk üretimini bırakıyor

CHP PM Üyesi Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ve CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Türkiye’nin en verimli ovalarından biri olan Menderes Ovası’nda pamuk tarlasında Koçarlı Ziraat Odası yöneticileri ve pamuk üreticileri ile bir araya geldi.

Zarar ettiği için çiftçilerin pamuk üretimini terk ettiğini belirten Bülent Tezcan, “Bu düzen değişmediği sürece Menderes ovasında tarlasını eken çiftçilerimizin yüzü gülmez. Üreticimizin sesini dinledik. Önümüzdeki dönem parlamentoda bunu ifade edeceğiz. Ziraat Odası Başkanımız pamuk üretimi geçen yıldan bu yana sadece Koçarlı’da 78 bin dönümden 68 bin dönüme düştü diyor. 2002 yılından bu yana pamuk üreticisi zarar ettiği için Türk çiftçisi pamuk üretimini terk ediyor. Aydın ’da 2002-2004 yılında 66 bin hektar araziye pamuk ekilirken bugün 46 bin hektara ekiliyor. 20 bin hektar azalmış. Türkiye bundan daha feci bir durumda. Bütün Türkiye ’de 2002 yılında 720 bin hektar alana pamuk ekilirken bugün 250 bin hektar azalmış, 470 bin hektara düşmüştür pamuk ekim alanları” diye konuştu.

Pamuk üreticilerinin sorunlarının çözümü için önerilerini sıralayan Tezcan, “Türk çiftçisi pamuk ekmiyor. Niye ekmiyor, geçen sene maliyet 4 liraydı prim 80 kuruş dediler yine çiftçi zarar etti. Primi zamanında açıklamadılar. Şimdi bu sene mazot maliyeti, elektrik maliyeti, ilaç maliyeti, gübre maliyeti arttığı için geçen sene 4 liraya mal ettikleri pamuğu aşağı yukarı 5 liraya mal edecek noktaya gelmişler. Ama prim hala açıklanmamış. Pamuk üreticisi öncelikle taban fiyatının belirlenmesini istiyor. Taban fiyat belirleyin, pamuk üreticisini piyasa koşullarına teslim etmeyin. İkincisi pamuk üreticisi maliyetlerini karşıladıktan sonra kar elde etmek istiyor ki üretimini devam ettirebilsin, seneye bir daha ekebilsin. Bu sene en az pamuk priminin 1 buçuk lira olması lazım. Böyle bir talebi var üreticimizin. Ancak hala şu ana kadar pamuk primi açıklanmış değil. Priminin bir an önce açıklanmasını bekliyor üreticimiz” diye konuştu.

ciftci-pamuk-uretimini-terk-ediyor-781903-1.

ÇİFTÇİ ÇOK ZOR DURUMDA, ÜRETİCİ PERİŞAN

Aydın’ın ipotek vermede 2019 yılında Türkiye birincisi olduğu hatırlatan Süleyman Bülbül ise, “AKP, 18 yıllık dönemde kendi çiftçisine sahip çıkmadı. Kendi üreticisine sahip çıkmadı. Aydın ’da 2 yılık dönemde 2018’den bugüne kadar 11 bin hektara yakın tarım ekim alanı daraldı. Aydın ’da çiftçi o kadar zor durumda ki ipotek vermede 1. sırada. Aydınlı çiftçi ekili arazileri yüzde 22.99 oranda ipotek verilmiş durumda. Çiftçi borçlu, çiftçi çok zor durumda, çiftçi perişan. Üretici perişan. Ama hükümet, iktidar Türk çiftçisini düşünmüyor. Gidiyor Yunan çiftçisini düşünüyor, Amerikan çiftçisini düşünüyor. Gidiyor Yunan pamuğu alıyor, Amerikan pamuğu alıyor. Dün Söke Ziraat Odası’ndaydık. Mersin limanına Yunan pamuğu girdi. Neden bizim pamuğa güvenilmiyor, neden desteklenmiyoruz diyen çiftçiler vardı. Bu iktidar çiftçiye düşman, bu iktidar üreticiye düşman, bu iktidar pamuk üreticisine düşman. Yakında sandık gelecek ve çiftçi gereğini yapacak” şeklinde konuştu.

ANKARAYA’YA GİTTİK ÇARE BULAMADIK

Devletin bir an önce pamuk üreticisinin elinden tutması gerektiğinin altını çizen Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Mutlu Öztürk de, “Nereye giderseniz gidin çiftçinin sıkıntıları var. Şu anda sezon geldi. Şunu soruyoruz genel olarak bize bir taban fiyat açıklaması yapın, incirde yaptıkları gibi, Siz devlet olarak bakanlık olarak bu pamuğa 5 lira taban fiyat verip, birliklerde bu pamuğu alırsanız üreticiyi rahatlatırsınız. Bunlar yapılırsa çiftçi pamuk ekmeye devam eder. Çiftçi pamuğu bırakırsa inanın pamuğa bir daha geri dönmez, bu durum diğer ekilen ürünlere de çeşitli şekilde zarar verir. Bu yüzden sizlerin aracılığı ile devletin bizi duymasını, pamuk üreticisinin bir an önce elinden tutmasını istiyoruz. Geçen yıl Ankara’ya gittik çare bulamadık. Umarım bu yıl değerlendirilir” dedi.

GİRDİLER ÇOK PAHALI

Pamuk üretimi için gerekli tüm ekipmanlarının olmasına rağmen para kazanamadığını belirten üretici Süreyya Çıblak ise, “Benim bu pamuğun tohumunun toprağa konmasından, ara işçiliğinden, fabrikaya götürünceye kadar her teşkilattım var, her şeyim var. Özellikle şunu söylüyorum, ben kazanamazsam hiç kimse kazanamaz. Traktörüm var, dizme makinem var, büyük pamuk toplama makinem var. Ben kazanamazsam kimse kazanamaz. Ve ben kazanamıyorum. Çünkü gübre, ilaç ve mazot gibi girdiler çok pahalı” diye konuştu.

Hakkında

Diğer Haber

Tarım sektörüne 50 milyon dolar kredi

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB), OPEC Uluslararası Kalkınma Fonu (OPEC Fund for International Development-OPEC …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]